Tanrıların Oyunlarını Yeniden Kurgulayalım: Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi

Edebiyatın en güzel yanı hayal kurdurmasıdır. Hayal kurmak insanı hem geleceğe taşır hem de çalışmalarını geliştirir. Eskiden “icat mı çıkarıyorsun” diye karşı çıkılan hemen her duygu ve/veya düş, artık destekleniyor.

Tarihin başlangıcından beri bunun böyle geldiğini mitolojik öykülerden biliyoruz. Hemen her şeyi mitolojik öykülerde ve onların kahramanlarında görüyoruz. Özellikle filmlerde mitolojik kahramanların etkileri yadsınamaz ölçüde… hepsi de o güzelliği taşıyor bizlere…

Var mısınız, yeni bir oyuna?

Gelin mitolojik öyküleri yeniden yazalım. Her ne kadar barışçılmış gibi gözükse de savaşla dolu mitolojik öyküleri değiştirmenin zamanı geldi de geçiyor bile.

Bunun çeşitli adımlarını okuduk, izledik (Necla Akdeniz’in Kaotika romanı bu anlamda gerçekten yeni bir soluk getiriyor, okumanızı öneririm). Şimdi yeni bir şey söylemek lazım. Bu yeniliği filmlerde de görüyoruz, ama bir farkla: Barışı isteyen, savunan ve/veya koruyan bir düş(ünce) yok, hâlâ.

Uzayın derinliklerinde, ama uzay çağına uymayan teknolojiyle ama görselliğin doruğa çıktığı, görsel efektlerin insanı çepeçevre sarıp düşünmesini engellediği filmlerden biri bu hafta gösterime giriyor: Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi.

Star Wars dizisi, hepimizin, özellikle de gençlerin en iyi bildiği filmlerden… Çocuklar da çok iyi biliyor, çünkü ışın kılıcı modası hiç geçmedi. Bu kez, aynı öykünün, aynı duygunun devamını yaşananların aynısını izliyoruz yeni bir solukla. Sürükleyici olmasına sürükleyici, etkileyici olmasına da etkileyici… ama akılda kalıcı değil. Muhakkak ki gişesi güçlü olacaktır, çok izlenecektir hem bizde hem dünyada, dolayısıyla da devamı gelecektir, çünkü ucu açık bırakılmış öykünün. Sahi, bu tür öyküler hiç bitmez, devam eder… o devam ettikçe ömrü yetenler izler.

Star Wars: Skywalker’ın Yükselişi (Star Wars: The Rise of Skywalker)
Yönetmen J. J. Abrams
Oyuncular Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Anthony Daniels, Naomi Ackie…
20 Aralık’tan itibaren gösterimde…

(20 Aralık 2019)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com