25. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali Yapıldı

25. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali kapsamında tüm film gösterimleri ve etkinlikler 03 – 05 Mayıs tarihlerinde İFSAK salonlarında gösterildi. 1978 yılında başlayan Türkiye’nin en eski kısa film yarışması olan İFSAK Ulusal Kısa Film Yarışması başladığı günden bugüne ulusal düzeyde düzenleniyor ve ülkemizdeki birçok kısa film etkinliğine örnek teşkil ediyor. Ön elemeyi geçen filmler İFSAK’da gösterildi. Bu yılki yarışmanın ödül töreni 05 Mayıs 2019 Pazar günü saat 17:00’de İFSAK salonunda yapıldı. Yarışmada Kurmaca dalında Sonsuz, Belgesel dalında Kurbağa Avcıları, Deneysel dalda Bir Tepkisizin Hayatı filmleri birincilik ödülü kazandı.

25. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali Yapıldı yazısına devam et

Kutsal Motor, Kadir Has Üniversitesi’nde

Kadir Has Üniversitesi, 20. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı kapsamında sinema, TV ve eğlence kültürü üzerine yayın yapan Youtube kanalı Kutsal Motor’un ekibini ağırlayacak. Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. Melis Behlil moderatörlüğünde 08 Mayıs Çarşamba günü Kutsal Motor ekibi; Hasan Cömert, Kaan Karsan, Zeynep Ocak ve Utku Ögetürk sevdikleri film ve yönetmenler hakkında sohbet edecek. İlk kez Kadir Has Üniversitesi’ne konuk olacak ekip, etkinlik sonunda Youtube kanalından kendilerine yöneltilen soruları cevaplayacak. Söz konusu etkinlik, herkese açık ve ücretsiz olarak düzenleniyor.

20. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı: Sinema ve Göç

Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü; Sinema Genel Müdürlüğü; Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu katkıları ile 07 – 11 Mayıs 2019 tarihleri arasında 20. Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler: Sinema ve Göç başlıklı film festivali, kısa film yarışması ve konferansı düzenleniyor. Konferansta, Dudley Andrew (Yale University), Robert Burgoyne (Wayne State University, University of St. Andrews), Nevena Dakovic (University of Arts in Belgrade), Nilgün Bayraktar (California College of the Arts) ve M. Murat Erdoğan (Türk-Alman Üniversitesi) ana konuşmacı olarak yer alıyor.

20. Türkiye Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı: Sinema ve Göç yazısına devam et

Göç Film Festivali

Kadir Has Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü; Sinema Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu katkıları ile 07 – 08 Mayıs 2019 tarihleri arasında Göç Film Festivali, kısa film yarışması ve konferansı düzenliyor. Etkinlikte, festival kapsamında yapılacak kısa film yarışmasında yer alan filmlerin toplu gösterimlerinin yanı sıra, son yıllarda ön plana çıkan göç temalı filmler de gösterilecek ve sohbet bölümlerinde sinemada göç konusu masaya yatırılacak.

Göç Film Festivali yazısına devam et

Kar Kadar Temiz…

Filmcilerin, dizicilerin de en çok kullandığı “insert” terimi (Sadi Bey, enerji nakil sistemleri teknisyeni olarak farklı bir terimle –saplama- bilir bunu) bu film için biçilmiş kaftan… Başı sonu yok, karakterleri tanımıyoruz, mekânları bilmiyoruz, nereden gelmişler nereye gidiyorlar hiçbir bilgimiz yok, niyesi ve nedeni de belli değil… Yaşamın bir yerine bir pencereden baktığımızı düşünün… Ne gördüysek o.

Sıradan bir öykü…

Genç ve gerçekten güzel üvey kızı, bir de sevgilisine âşık olunca, yaşlandığını hisseden anne, kızından kurtulmaktan başka bir şey düşünemez olur.

Anne hem mal varlığını paylaşmamak hem de sevgilisinin elden gitmemesi için üvey kızından, kız da üvey annesinin baskısından, kendisini hizmetçi gibi çalıştırmasından, olur olmaz her fırsatta kızıp aşağılamasından kurtulmak ister.

Sıradanlık biter…

Buraya kadar sıradan olan bu öykü, genç ve güzel kızın sığındığı çiftlik evinde rahat tavırları ve özgür davranışlarıyla sıra dışına çıkar. Artık özgürdür ve bedeni de dahil her şeyi istediği gibi kullanabilir. Sığındığı çiftlikteki erkekler (biri eşcinseldir) yetmez, kasabadaki baba ile oğlunu, hatta rahibi bile cinsel nesne olarak kullanır.

Cinsel özgürlük…

Evde üvey annesinin yaşattığı baskıdan nefes bile alamayan genç kız, gençliğinin hakkını vermelidir. Bu da bize, anne babaların çocuklarını baskı (tasallut daha mı güçlü düşer buraya) almaması gerektiğini, ebeveynlerin çocuklarıyla arkadaşça geçinmelerinin hem kendileri hem de gençler için daha bir anlamlı olduğunu, bütün baskı ve yasakların ters tepmesinin onulmaz yaralar açabileceğini gösterir.

Satır aralarında çok bilgi var, çok şey anlatıyor film. Belki ilk bakışta anlamsız gelse de, sonradan taşlar yerine oturuyor…

(14 Mayıs 2019)

Korkut Akın

[email protected]