Hayatın Bir Başka Gerçeği: Tutsak

Kör, fili tuttuğu yerden tanımlarmış… Dolayısıyla da tam tarif etmesi kolay olmazmış, elinin yetmediği yerlerde hep yanılırmış. Toplumsal yaşamı da bir pencereden bakarak tanımlamak mümkün değildir. Geniş açılı, rahat görünüm sağlayan, birden çok pencere olmalıdır ki, hem toplumsal katmanları hem o toplumu oluşturan insanların duygularını hem de içindeki kadar dışındakini de düşünen bir olgu çıksın ortaya…

Doğru tek midir?

Bir konser sırasında soprano, onu çok beğenen iş adamı, siyasetçiler, birçok üst düzey görevli ve çalışanlar ile eşleriyle çocukları gerillalar tarafından rehin alınır, arkadaşlarının serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla. Gerillalar mı doğrudur, yoksa devlet mi haklıdır? Bu sorunun yanıtını vermek zor, ama bizim verebileceğimiz tek yanıt: Yaşamak istiyoruz olmalıdır.

Ann Patched’in, Bel Canto romanını sinemaya uyarlayan Paul Weitz, birbirlerinden çok farklı kültür düzeyinde, beklentileri de umutları da dilleri gibi farklı insanların zorunlu bir arada bulunmalarıyla aralarında gelişen bir dili, duyguyu, sevgiyi anlatıyor. Weitz’in sakin anlatımı, yalın dili izleyiciyi perdeye bağlıyor. Konu merak dolu, ne olacağı soru işareti hep var, tedirginlik ve merakla -deyim yerindeyse- gözünüzü bile kırpmadan izliyorsunuz…

İçinde yaşayınca…

Son 30 hatta 40 yılın en çok görülen olaylarından biri böylesi silahsız ve masum insanların rehin alınmaları… Tam da aynı şekilde devletin insanların canını hiçe sayarak operasyon yapması… Belki kimsenin (gerillalar dışında) burnu bile kanamıyor, ama yaşananların insanın içine işleyen etkileri… o etkilerden kurtulamamanın doğurduğu travmanın sonuçları ne olacak? Onları nasıl aşacağız? Okumadığım için romanı bilmiyorum, ama film soruların tümünü izleyicinin yanıtlamasına bırakmış.

Büyük bir mekân olmasına rağmen, kapalı bir alanda tutsak edilen insanlar, onları tutsak alanlar ve bir Kızılhaç görevlisi… Zor bir film, yönetmen için… Ancak Weitz, başarıyla kalkıyor altından.

Hayatın bir başka gerçeğini görmek için muhakkak izlenmeli. Kolay değil böylesi bir durumda hayatı savunmak. Sanatçı, iş adamı, çevirmen ve çocuklarının geleceğini düşünen gerilla lideri ile kendisine gelecek kurmaya aklının değil de gönlünün yolundan giden kadın gerillanın öyküsünü kaçırmayın.

Tutsak -Bel Canto- yönetmen Paul Weitz, oyuncular Julianne Moore, Ken Watanabe, Christopher Lambert… 2 Kasım’dan başlayarak gösterimde…

(03 Ekim 2018)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com

Müslüm Baba’nın İtirazım Var Şarkısıyla Yeni Fragmanı Yayınlandı

Önce sadece ezilenlerin, dışlanmışların sesiyken zamanla benzersiz ses rengi ve farklı yorumuyla her kesimden dinleyiciyi şarkılarında buluşturmayı başaran efsanevi sanatçı Müslüm Gürses’in hayatını beyazperdeye taşıyan Müslüm Baba filminin yeni fragmanı yayınlandı. Müslüm Gürses’in “İtirazım Var” şarkısı ile hazırlanan özel görüntülerde parçayı Timuçin Esen seslendirdi. Can Ulkay ve Ketche’nin yönettiği, 26 Ekim’de vizyona girecek filmin müziklerini Ender Akay ve Sunay Özgür yaptı. Müslüm Gürses’in çocukluk arkadaşı, tüm yaşamı boyunca yanında olan, can dostu, ünlü müzisyen Burhan Bayar ise filmin Genel Müzik Direktörlüğünü yapıyor.

  • Basın Bülteni
  • Fragmanı izlemek için tıklayınız.
  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.

Adana Film Festivali Mobil Uygulaması Kullanımda

25. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında bu yıl uygulamaya başlanan mobil uygulama ile rezervasyonlar elektronik ortamda yapılabiliyor. Bu yıl konuklar için geçerli olan bu sistem, önümüzdeki yıldan itibaren herkes için geçerli olacak. Uygulama, Adana Film Festivali yazarak App Store ve Google Play Store’dan ücretsiz indirilebiliyor. Mobil uygulama ile festival hakkındaki son gelişmeler takip edebiliyor, etkinlik ve seanslar görülüp detayları öğrenebiliyor, film gösterimleri için rezervasyon yapılabiliyor. Ayrıca Adana’da ziyaret edilebilecek yerler detaylı olarak öğrenilip, yönlendirme hizmeti alınabiliyor.

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde Bahçeşehir Üniversitesi İş Birliği

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali, bu yıl ilk kez Dostluk Kısa Film Atölyesi’ni hayata geçirerek, Bahçeşehir Üniversitesi ile iş birliği yapacak. Direktörlüğünü Faysal Soysal’ın, Genel Sanat Yönetmenliğini Mehmet Lütfi Şen’in yaptığı festival kapsamında üniversite bünyesinde düzenlenecek atölye ile sinemaya gönül vermiş kısa filmciler sektörün tanınmış ustaları ile buluşarak yeni tecrübe ve birikimler elde edecekler.

Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali’nde Bahçeşehir Üniversitesi İş Birliği yazısına devam et

55. Ulusal Yarışma Başlıyor

55. Ulusal Yarışma, 30 Eylül akşamı Beyoğlu Sineması’nda yapılacak açılış töreniyle başlıyor. Geçtiğimiz yıl Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ulusal yarışma kategorisinin iptal edilmesinin ardından bir araya gelen bir grup sinemacının düzenlediği Ulusal Yarışma, sinemanın geleceğine dair duyulan endişe ve pek çok sinemacı ile sinema kuruluşunun tepkisinin verdiği umutla, aşkla, cesaretle, dayanışmayla, neşeyle yola çıkmış ve bir gün mutlaka Antalya’ya Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın geri döneceği düşüncesiyle etkinlikler düzenlemişti. Bu yıl da tüm sinemacılar Antalya’da yapılamayan Ulusal Yarışma’ya hep birlikte katılmak için İstanbul’a davetli.

Gösterildiği Ülkelerde Gişe Rekoru Kıran Napoli’nin Sırrı, İtalya’nın Oscar Adayları Arasında

Türkiye gösterim hakları BKM Film’e ait olan, Ferzan Özpetek’in özgün stili ve görüntü yönetimi ile birçok türü harmanladığı, başından sonuna gizem, gerilim ve tutkulu bir aşk hikâyesini anlattığı Napoli’nin Sırrı filmi, İtalya’nın Oscar adayları arasında bulunuyor. Başrollerini Giovanna Mezzogiorno, Alessandro Borghi, Anna Bonaiuto ve Peppe Barra’nın paylaştığı film, İtalya, New York, Almanya ve Hong Kong’da yapılan gösterimlerinde de seyirciden tam not aldı.