Başrollerinde Tolgahan Sayışman ve Bade İşçil Oynayan Eski Sevgili, 5 Mayıs’da Sinemalarda

Tolgahan Sayışman ve Bade İşçil’in başrollerinde oynadığı Eski Sevgili, 05 Mayıs’da gösterime giriyor. Filmin konusu şöyle: Barış ve Feride ilk gençlik yıllarında tanışmıştır. Her ilişki gibi inişler ve çıkışlar yaşar, ayrılıp barışırlar fakat sonunda aşkı kalıcı kılamadıklarını düşünüp severek ayrılırlar. Yıllar sonra, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde tekrar karşılaşırlar. Yetişkin nezaketi ile başlayan yeni yolculuk ikisinin de hayatlarında neyin önemli olduğunu sorgulamalarını sağlar.

22. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri

Türkiye’de tiyatro-sinema dallarında en uzun soluklu ve sadece oyuncu ödülleri veren tek organizasyon olan Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nin tüm dallardaki adayları belli oldu. Ödül töreni bu yıl Anadolu Efes, HDI Sigorta ve Beşiktaş Belediyesi’nin katkılarıyla, 08 Mayıs 2017 Pazartesi günü saat 20:30’da her sene olduğu gibi MKM Attila İlhan Salonu’nda gerçekleştirilecek. Aday listeleri ile ilgili olarak 22. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Sinema Seçiciler Kurulu Başkanı Erden Kıral “Seçici kurul arkadaşlarımızla birlikte güzel filmler izledik, son derece kaliteli oyunculuklara şahit olduk. Seçici Kurul olarak tasarrufumuzu bu şekilde kullandık. Tüm adayları kutluyor, iyi şanslar diliyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.

22. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri yazısına devam et

Güllerin Savaşı

Çilingir Sofrası (Sadi Bey’in Facebook Günlükleri):

Kendimce yeni bir keşifte daha bulundum; yazayım. Gala, açılış, ödül töreni vs. gibi etkinlikler için gelen davetiyelerin bazılarında “Davetiye tek kişiliktir” yazar. Davet eden haklıdır, ancak olaya davet edilen tarafından bakıldığında işin rengi değişir. Hele davet edilen bir de kılıbıksa yandı gülüm keten helva. Bin dereden su getirsen olmaz ama benim keşfimi uygularsanız yırttınız demektir. Şöyle: Bu ifade ile çağrılacağım ilk davete iki kişi gittiğimde ve “Beyefendi davetiye tek kişilik” denilerek durdurulduğumda şaaak diye cevabı yapıştıracağım. “Ben tek kişiyim, senin gözlerinde sorun var, çift görüyorsun azizim.” diyeceğim. Bence 500 kişiye tek gel çağrısı yapacağınıza 250 kişiye çift gel çağrısı yapın. Malûm tek’lik sadece Recep İvedik’e mahsus. 5.siyle sanırım şu sıra son 28 yılın hasılat rekorunu kıracak. (12 Nisan 2017)

Trakyalı veya Arnavut, dinlemek zorunda kaldığı bıktırıcı bir söylemden sonra, tam hatırlayamıyorum ama aşağı yukarı şöyle demiş: “Abe hoca efendi, ben sana sabah akşam kabak aşı yedirsem, bıkmaz mısın yemekten? İçirme şu Amerikan sütünü diyerim sana. Çocuk öğüriyeri, kusuyeri, hastalanıyeri.” (Kafanı sallasan propaganda afişine çarpacak ya, o nedenle bu sitemi hatırladım.) (12 Nisan 2017)

Bir sintine hikâyesi: İstanbul Film Festivali’nin geleneksel Boğaz Gezisi’ne iştirak etmek için evden çıktım, tam otobüse bineceğim, Ergenekon Caddesi’nin gözünü sevdiğim güvercinlerinden birisi bütün sintinesini üzerime boşalttı. Öyle, böyle değil, nokta atışı falan hiç denemez, montumun her yerine mükemmelen saçtı. Sağ olsun şöfer gülerek ıslak mendil uzattı da nispeten kıta temizliği yaptım. O aşamada güvercine bir hayli kızmıştım. Sonra durup düşününce kızmamın gereksizliğini idrak ettim. Öyle ya, garibim güvercin binlerce yıldır atalarından gördüğü gibi özgürce saçıyor. Kabahat bende, ne diye başka yer yokmuş gibi gidip onun sahasından geçiyorum ki. Netice olarak dünya hepimizin, özgürüz ve kardeşçe yaşamaya mecburuz. Festival, sağ olsun bu seneki geziyi koskocaman ve çok güzel, modern bir gemiyle yaptı; ikramlar kapalı büfe olsa da vesile olduğu sohbetler mükemmeldi. (Bu yazıyı Nişantaşı Cinemaximum City’s Sineması’nda bugün 13:30’da yapılan Afganistan filmi “Ayrılık”ın gösterimi öncesinde yazdım. Tam son kelime “… mükemmeldi”yi yazarken perdeden festivalin o bayıldığım anonsu geldi: “Şimdi o telefonu yerine koy, kafanı kaldır, İstanbul Film Festivali başlıyor.” Telefonumu yerine koydum, kafamı kaldırdım ve güzel Afgan kızı Fereşte* ile tutkunu Nabi’nin hüzünlü hikâyesi başladı.)
* Festival broşüründe Feriştah olarak geçiyor. (14 Nisan 2017)

Fenerandum arifesinde, hava da güzel olunca vatandaş atmış kendini dışarı, alışveriş ve gezi keyfi yapıyor. Ergenekon Caddesi o kadar kalabalık ki önümde hayatının en yavaş yürüyüşünü yapan vatandaşı bir türlü sollayıp geçemiyorum. Eve gidince ilk işim Yayayolları Genel Müdürlüğü’ne dilekçe yazıp, kaldırımlarda hızlı yürüyen yayalara şerit tahsisi yapılmasını talep edeceğim. (15 Nisan 2017)

Bu bir rüya. Abartma. Bitecek. (Erkin Koray dinlerken ilham geldi. Bu kadar bıraktı gitti.) (15 Nisan 2017)

2. Uluslararası Antalya Sinema Günleri, 28 – 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Antalya Kültür Merkezi’nde düzenleniyor. Geçen yıl 1. Uluslararası Antalya Film Günleri olarak duyurulan etkinliğin adı gerçekleşme aşamasında “Sinema Günleri”ne evrildi. Bu yılki etkinliği de gerçekleştirilecek olan Antalya Sinema Derneği’nin web sitesindeki duyuruda etkinlikten sekiz-dokuz kez “festival” şeklinde bahsediliyor. Önümüzdeki sene bu etkinliğin adı 3. Uluslararası Antalya Sinema Festivali’ne mi dönüşecek diye merak ediyorum doğrusu. (15 Nisan 2017)

“Güllerin Savaşı” adlı TV dizisi 40 ülkeye satılmış. Dizi sektörü için sevindirici bir başarı tabi ki. Hiç izlemişliğim yok ama ne zaman bu dizinin adını duysam Michael Douglas ile Kathleen Turner başrollerini paylaştığı ve 1990 Eylül’ünde Özen Film dağıtımıyla sinemalarımızda gösterilen “Güllerin Savaşı” (The War of the Roses) adlı yabancı filmi hatırlarım ve hep dizide bu filmden esinlenmeler var mıdır diye meraklanırım. (15 Nisan 2017)

Kapan Kapana: 21 Nisan’da ismiyle manidar bir film vizyona giriyor: “Kapan”. Son 10 yılda iki kez daha kapana kısılmışız. Birinci “Kapan” (Fermat’s Room), 11 Nisan 2008’de; ikinci “Kapan” (Hush), 10 Temmuz 2009 tarihlerinde vizyona girmiş. Teferruatlı kapanları (Dehşet Kapanı, Ejder Kapanı, İntikam Kapanı, Karınca Kapanı, Korku Kapanı, Ölüm Kapanı) -görüldüğü üzere- saymıyorum. (19 Nisan 2017)

(24 Nisan 2017)

Sadi Çilingir

[email protected]

Annelik Hüznü, İtalyan Kültür Merkezi’nde Gösteriliyor

İtalyan Kültür Merkezi, 18 Nisan 2017 Salı günü 19:00’da Fabrizio Cattani’nin yönettiği, 2011 yapımı Annelik Hüznü (Maternity Blues) adlı, başrollerinde Andrea Osvart, Monica Barladeanu, Chiara Martegiani ile Marina Pennafina’nın oynadığı filmi gösteriyor. Filmin konusu şöyle: Dört kadının ortak özellikleri çocuk katili olmalarıdır. Clara, Toskana’da kendine yeni bir hayat kurmuş olan kocasından af dilemekte kararsız; Eloisia diğerleriyle sürekli polemik halinde ve tutkuludur. Genç bir anne olan Rina kızını banyo küvetinde boğmuş, Vincenza ise kendine karşı kesin bir karar alan tek kişidir. İki kızına sayfalarca asla yollamayacağı mektuplar yazmaktadır.

Berk Bengü’yü Kaybettik

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?, Yaşamın Kıyısında, Takiye: Allah Yolunda ve Başka Dilde Aşk adlı sinema filmlerinde Yönetmen Asistanı, Prodüksiyon Asistanı, Yapım Amiri ve Prodüksiyon Menajeri olarak görev yapan Berk Bengü, 16 Nisan 2017 Pazar günü hayatını kaybetti. Bengü ayrıca onlarca TV dizisinde de çeşitli görevler yaptı, Cenazesi, 17 Nisan 2017 Pazartesi günü Karacaahmet Şakirin Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip defnedilecek olan merhuma tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz.