Böcekler

Nüfusun artışından kaynaklı olarak beslenme sorunu yaşanacağını düşünenler giderek daha da çoğaldı. Hibrit besine genetiği değiştirilmiş (GDO) olanlar eklendi. Araştırmalar ve çalışmalar sürse de GDO’ların yarar yerine zarar getirdiği kanıtlandı (hâlâ % 10’lar düzeyinde) ve tepkiler yükselince giderek daha da azalıyor.

Yine de çalışmalar devam ediyor kuşkusuz. Nüfus artışı bu hızıyla yükselirse bilim insanlarının korktuğu başımıza gelecek demektir.

Saç telinden medet ummak

İlkokul sıralarındayken, Edison’un ampul için saç telini bile denediğini okuyunca çok şaşırmıştım. Neden olmasın! Çok da doğal, madem flaman, yani ince bir şey olacak, en kolay bulunacak en ince şey de saç teliydi.

Şimdi, protein gereksinimini karşılamak için en kolay bulunacak ve hızlı ürediği için de çözüm olacak şey, böcekler, tabii, ilk akla gelmesi de çok doğal.

Yönetmen Andreas Johnsen, adını duyduğumuzda bile bizleri irkilten böceklerin yenebilirliğini anlattığı filmle hepimize yeni ufuklar aralıyor. Üç yıl boyunca dünyanın dört bir yanını dolaşıp (üç bine yakın etnik grubun yemek kültüründe böcekler yer alıyor) yeni yiyeceklerle yeni tatlar üretmişler.

Kültür belirleyici…

Adını duyduğumuzda irkildiğimiz hatta kusma duygusuyla midemizin bulandığı böcekler -filmde de görüyoruz ki- yerel insanlar tarafından büyük bir iştahla tüketiliyor. Yenebilecek her şeyi yemekten kaçınmayan ben bile kabul edemedim ama bir süre sonra alışacağımıza, hiç umursamadan tüketeceğimize eminim.

İlgi çeken film…

Bu yıl, “Randevu İstanbul”da yer alan gastronomi filmlerinin içinde ilgi çekici olanı kuşkusuz “Böcekler”. Hem içeriği hem dili hem de çekim ekibinin aktardıklarıyla o çekiciliğini kanıtlıyor.

Geleceğimizi şimdiden görmek isteyenler, besinlerimizin kaynağını merak edenler (filmde de vurgulanıyor: Çok uluslu büyük şirketlerin, bizler için değil tabii, sırf daha çok para kazanmak amaçlı böcek üretim ve yemek yapma işine girmekten kaçınmadıkları apaçık) için…

Böcekler, yönetmen Andreas Johnsen, belgesel film (araştırma ve yemek ekibi Josh Evans, Ben Reade, Roberto Flore), 2016 yapımı, 76 dk.

(19 Aralık 2016)

Korkut Akın