Kasvetli ve Gerilimli Bilimkurgu

Midnight Special
Yönetmen-Senaryo: Jeff Nichols
Müzik: David Wingo
Görüntü: Adam Stone
Oyuncular: Michael Shannon (Roy), Joel Edgerton (Lucas), Kirsten Dunst (Sarah), Jaeden Lieberher (Alton), Adam Driver (Sevier), Bill Camp (Doak), Scott Haze (Levi), Paul Spark (Ajan Miller), David Jensen (Elden), Sam Shepard (Calvin)
Yapım: Warner Bros. (2015)

Yaratıcı bağımsız yönetmenlerden Jeff Nichols’ın “Midnight Special”, bir çocuğun etrafından uzaylılara bakan çarpıcı bir bilimkurgu.

1978’de Arkansas’ın Little Rock şehrinde doğan Amerikalı bağımsız yönetmenlerden Jeff Nichols, 2011 yapımı sinemaskop “Take Shelter – Sığınak” filminde şizofreni etrafında korkuyu anlatmıştı. 2015 yapımı sinemaskop “Midnight Special” da bir çocuğun etrafından uzaylılara bakan bir bilimkurgu filmi. Teksas’ta başlıyor bu tuhaf hikâye. Calvin Meyer’ın tarikat gibi yönettiği çiftlik, adeta kilisede toplanır gibi ayin yapıyorlar. Ayetleri de İncil’den değil. Sekiz yaşındaki Alton’ın verdiği sayılar. Alton’ı büyüten Calvin. Onun asıl anne ve babası Roy ve Sarah. Roy, çocukluk arkadaşı Lucas’la üç gün önce oğlu Alton’ı kaçırmış. Bu gerilim ve merak yüklü film, yol filmine de dönüşüyor.

Alton’ı bulmak…

FBI, bir geceyarısı çiftliğe baskın yapıyor. FBI ajanı Miller’la Ulusal Güvenlik’ten (NSA) Paul Sevier sorgulara başlıyor. Sevier, zeki ve Roy’la Lucas’ın Alton’ı nereye götüreceklerini çözüyor. Aldığı notlar ve sayılar bir koordinat gibi yeri tespit ediyor. Öte tarafta gecenin içinde yol alırken, yolda bir kaza olduğu için duran Lucas, yardım ederken gelen polis arabası trajedi yaşatıyor. Roy, bazı anlarda acımasız ve öfkeli bir insan. Üstelik tabancası da var. Alton, ışıktan etkilendiği için özel gözlük takıyor sürekli. Lucas, Alton’ın hayal gücü gelişmesi için de ona çizgi romanlar veriyor. Roy, oğlunun gerçeklerin içinde olmasını istiyor. Sonra yolları Sarah’ya uğruyor. Sarah, oğlunu seyretmeye de doyamıyor. Peşlerinde çiftlikten Roak ve Levi de var. Bu da her şeyi değiştirse de finaldeki olayı değiştiremiyor.

Yönetmen Nichols, filmindeki gizemleri ve gerilimleri, sakin bir kamera kullanımıyla yansıtmış. Bu sakinlik karakterlerine de sinmiş sanki. Fonda duyulan müzikler de bu sakinliğe yardımcı oluyor. Filmin kasvetli atmosferinde toplanmış bu sakinlikler içinde sürekli bir merak duygusunun içinde sona doğru gidiliyor. Filmde çiftlik gerçek anlamda gizemli kalmış. Nichols’ı sinema yolculuğuna katmak iyi olabilir sinemaseverler için. Filmin neden orijinal adıyla gösterildiğini çözemedik.

(05 Temmuz 2016)

Ali Erden

ailerden@hotmail.com