Sakin Batı

John Maclean’ın yönettiği ve Michael Fassbender, Kodi Smit – McPhee, Ben Mendelsohn ile Caren Pistorious’in oynadığı Sakin Batı (Slow West), 27 Kasım 2015’de Bir Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Jay, İskoçya’da bir çiftçinin kızı Rose Ross ile büyümüştür. Büyüdükçe Jay Rose’a karşı daha derin duygular besler. Trajik bir olay sonrasında Rose ve babası Amerika’ya kaçarlar ve Rose, Jay’in hayatından çıkar. Kalbi kırık Jay, ayrıcalıklarla dolu hayatını geride bırakıp Rose’u bulmak ve onun kalbini kazanmak için Amerika’ya gider. Amerika’daki yolculuğunda karşılaştığı sert Silas’tan yardım alır.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb
  • Ferhan Baran Yazıyor

Sakin Batı yazısına devam et

Altın Portakal Jürisi Açıklandı: İşte Altın Portakal’ı Belirleyecek İsimler

29 Kasım – 06 Aralık arasında gerçekleştirilecek 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarışma Jürisini oluşturan isimler açıklandı. Yazar, yönetmen ve yapımcı Ömer Vargı’nın başkanlık edeceği jüride, Şerif Sezer, Kusturica filmleriyle tanıdığımız görüntü yönetmeni Mirsad Herovic, sanat yönetmeni Naz Erayda, senarist Tarık Tufan ve oyuncu Şebnem Bozoklu ile eleştirmen Elvis Mitchell yer alıyor.

Altın Portakal Jürisi Açıklandı: İşte Altın Portakal’ı Belirleyecek İsimler yazısına devam et

Aşka Özgürlük

Peter Sollett’in yönettiği ve Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon ile Steve Carell’in oynadığı Aşka Özgürlük (Freeheld), 04 Aralık 2015’de Bir Film dağıtımıyla Filma Ltd. tarafından vizyona çıkarıldı.
Film, Laurel Hester ile Stacie Andree’nin gerçek aşk hikâyesiyle eşitlik, adalet ve medeni haklar mücadelesini anlatıyor. Bir kadın komiser olan Laurel, kendisine kanser teşhisi konduğunda tazminatını eşi Stacie’ye devretmek ister. Ne var ki bölge yetkilileri bu talebe karşı çıkar. Tuttuğunu koparan bir dedektifle bir aktivist, Laurel ile Stacie’nin yanında yer alarak hem emniyet mensuplarını hem de vatandaşları harekete geçirecektir.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb

Aşka Özgürlük yazısına devam et

3. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Başladı

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin üçüncüsü başladı. Atlas Sineması’nda Yüksel Aksu, İsmail Güneş, Mehmet Eryılmaz, Reis Çelik, Mustafa Kara ve Faruk Hacıhafızoğlu gibi ülke sinemasının önemli isimlerinin de katıldığı açılış kokteylinde ayrıca sinema tarihçisi ve arşivcisi yazar Burcak Evrenin özel arşivinden derlediği 40 yeşilçam fotoğrafından oluşan Sinemada istanbul İstanbul’da Sinema isimli fotoğraf sergisinin de açılışı yapıldı.

3. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Başladı yazısına devam et

Kadir Has Üniversitesi Özel Arşivler Koleksiyonu Tanıtım Basın Toplantısı Yapılıyor

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve yönetmen – senarist Ali Özgentürk’ün katılımı ile düzenlenecek Kadir Has Üniversitesi Özel Arşivler Koleksiyonu tanıtım basın toplantısı 24 Kasım Salı günü saat 11:00’de Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde yapılıyor. Kadir Has Üniversitesi Özel Arşivler Koleksiyonu’na dahil edilen ilk arşiv, öncü yönetmen ve senarist Ali Özgentürk’ün arşivi oldu.

Film Arası Dergisi’nde Cem Yılmaz: Seni Biz Var Ettik Anlayışı Yalan

Film Arası Dergisi, Kasım sayısında ülke sinemamızda komedinin yıllar içinde değişen algısını kapsamlı bir dosyayla mercek altına aldı. “Gülecek Ne Var?” başlıklı dosyaya konuşan önemli isimler düşüncelerini okurlarla paylaştı. Dosya kapsamında Gökşen Aydemir’in sorularını yanıtlayan ünlü komedyen Cem Yılmaz, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Son filmi Alibaba ve Yedi Cüceler ile bir kez daha seyirci karşısına çıkan Cem Yılmaz, seyirciyle kurduğu özel ilişkiye dikkat çekti. Derginin vizyon bölümünde ise Mustang, Abluka ve Me and Earl and the Dying Girl’ün eleştirileri yer alıyor.

16. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde Serdar Akar, Genç Sinemacılarla Buluştu

Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali kapsamında yönetmen Serdar Akar, İzmirli sinemaseverlerle biraraya geldi. Akar, genç sinemacılara projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu, deneyimlerini paylaşarak soruları cevapladı. Breaking Bad adlı dizinin Türkiye’de yapılacak uyarlamasıyla ilgili sorulara yanıt veren Akar, “Aralık ayında çekimlerine başlayacağımız bir proje var. Behzat Ç.’nin senaristi Ercan Erdem yazıyor. 60 dakikalık değişik bir şey olacak.” dedi.

16. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali’nde Serdar Akar, Genç Sinemacılarla Buluştu yazısına devam et

Antalya Film Destek Fonu Jürisi ve Projeleri Belli Oldu

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 52. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında, Antalya Film Destek Fonu’ndan bir film projesine 100.000 TL değerinde ödül verilecek. Farklı kuşaklardan sinemacıların imzasını taşıyan yedi projeyi sinema sektörünün önde gelen isimlerinden Ezel Akay (yapımcı, yönetmen), Caner Özyurtlu (yapımcı, yönetmen, oyuncu) ve Engin Palabıyık’tan (idari yapımcı) oluşan jüri değerlendirecek. Fon, Antalya şehrinin film endüstrisinin en gözde lokasyonlarından biri haline dönüştürülmesi planında çok önemli bir rol oynuyor.

Antalya Film Destek Fonu Jürisi ve Projeleri Belli Oldu yazısına devam et

Edirne’nin Güzel İnsanları

Bu şehre her gelişimde bir tuhaf olurum. 10 sene önce üniversite öğrencisi olarak ilk kez adımımı attığım bu minik ve sevimli şehrin hayatımda bu kadar büyük bir etki ve tat bırakacağını asla tahmin edemezdim. Hem tarihi hem de doğasıyla Türkiye’nin en batısındaki bu sınır şehri, nev-i şahsına münhasırlığın kelime anlamını doldurup taşıracak güzellikte.

Zagor’un Memleketi Edirne

Dolayısıyla burada uluslararası bir film festivali yapılacağını daha ilk duyduğumda (Yeşilçam’ın Zagor’u Levent Çakır ile geçtiğimiz yaz yaptığımız bir TV çekimi sırasında öğrenmiştim.) içim kıpır kıpır olmuştu. Festivale, yine kendisinin zarif davetiyle geldiğim için oldukça mutluydum.

Yıllar önce üniversitedeyken bizde bir kısa film festivali organize etmiştik ve o festival benim mezuniyet projesi olarak Yavuz Çetin’in hayatını anlatan belgesel i çekmeme vesile olmuştu. O Altın Süpürge hâlâ evin en kıymetli köşesinde durur.

Edirne’nin Güzel İnsanları

İşte tüm bunları düşünerek 2 saatlik yol su gibi akıp geçmiş ve yol yorgunluğu konaklayacağımız otele vardığımızda kapım çalındı ve elinde bir bardak çayla biri duruyordu. “Çay getirdim, yorgunsunuzdur.” dedi. Teşekkür ettim, yüzüme gülümseyerek bakıp “Beni hatırladınız mı?” diye sordu. “Sinema programınızı yaparken bana hediye göndermiştiniz,” dedi. Yine bu şehirde böyle tatlı bir tesadüf yaşamak tüm yorgunluğumu alıp gitmişti bile.

Festivalde Balkan Rüzgarı Esti

Öncelikle Edirne’de Uluslararası bir film festivali olması fikri dahi bence çok daha önceden olması gereken bir şeydi. Geç de olsa böyle bir karar alındığı için çok mutluyum. Çünkü Edirne memleketin yüzü batıya dönük, en modern ve güzel şehirlerinden biri… Zaten birçok yerel festivali de var. Dolayısıyla bunu çoktandır hak ediyordu.

Bir diğer güzel fikir, Balkanlardaki komşu ülkelerin basın mensuplarının davet edilmesi ve onların filmlerinin gösterilmesi çok yerinde bir karardı. Arnavutluk’tan Sırbistan’a; Romanya’dan Yunanistan’a birçok Balkan ülkesinden basın mensupları gelmişti. Hepsi de büyük bir özen ve dikkatle festivali takip ettiler.

Ödül Gecesinde Sunucu Rezaleti

Teması Balkanlar olan festivalin Uluslararası Jüri Başkanı Toni Gatlif’ti ancak Fransa’da yaşanan son terör olaylarında bir yakının kaybettiği için katılamadı. Dünyanın en yanında yaşanan terör olaylarının her şeyi zincirleme nasıl etkilediğine bakın. Her şeye rağmen Edirne halkı ve Trakya Üniversitesi öğrencileri tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmış, salonlar yüzde doksan doluluk oranına ulaşmıştı. Az katılım olmasına rağmen sorunsuz geçtiğini öğrendiğimiz açılış gecesinin ardından da festival gayet güzel ilerliyordu. Ancak ne yazik ki ödül töreni tüm bu emeklere ve ilgiye yakışmayacak kadar fena bitti. Gecenin sunucuları İlker Kurt ve Aslı Şahin’in fena halde hazırlıksız olmaları, ardı ardına hatalar yapmaları ve düşen moralleriyle birbirlerine destek olmak yerine dibe çekmeleri nedeniyle salonda soğuk rüzgârlar esmeye başladı. Neredeyse tamamı dolu olan salon bir süre sonra neredeyse tamamen boşaldı. Bu arada sunucular yanlış isimleri anons etmeye, ödül alan isimlere hiç bakmadıkları için yerine gelen kişiyi ödül alan kişi sanmaya kadar ardı ardına ölümcül hatalar yapmayı sürdürdü. Bir süre sonra Aslı Şahin kendini toparlamaya çalışsa da İlker Kurt’un antipatik halleri insanların sinirlerini iyiden iyiye bozmaya başladı. Ödül almaya çıkan Şenay Gürler ve Hüseyin Karabey de sahnede İlker Kurt’a tepkilerini dile getirdiler.

Bizim ödül törenlerimizin en büyük sorunu zaten sunucu olarak seçilen kişiler. Yıllarca canlı yayın deneyimi yaşamış bir sunucu olarak nacizhane şunu söyleyebilirim ki, 10 dakikalık bir yayın için bile ne kadar ön hazırlık yaptığımı çok iyi bilirim. Çünkü canlı yayında her an her şey olabilir ve her şeye hazırlıklı olmak durumundasınız. Elbette hatalar olur, olabilir ama onun da farkına varıp özür dilemesini bilmek erdemdir, işi pişkinliğe vurursanız itici olursunuz. Elbette bu gördüğümüz ilk kötü sunucular değil, Mehmet Aslan’dan Mete Horozoğlu’na birçok ismin kötü sunumlarına geçmişte şahit olduk. Yani iyi oyuncu olmakla iyi sunucu olmak aynı şey değil.

Biz gereksiz yere kendine fazla güvenen bir milletiz. Koskoca dünyada ünü şu memleket sınırlarını geçememiş hatta şehirlerle sınırlı bu insanlar ben oldum havasına girip kendilerine verilen göreve gerektiği hassasiyeti göstermeyince işte olan bizlere oluyor. O salonda 2 saat boyunca ne ızdırap çektik. Kimsenin bize bunu yaşatmaya hakkı yok. Bir zahmet herkes bir kendine gelirversin.

Final gecesi öyle bir karabasan gibi çöktü ki ne ödül alan filmlerden ne de isimlerden konuşacak halimiz kaldı. Ayrıca salonda bulunan Yeşilçam’ın emektar isimlerinin adlarının anılmaması ise ne ödül, ne plaket, sadece hatırlanmak isteyen oyuncularımızın kalbini kırdı.

Sonuç olarak festival Edirne’ye yakıştı, seneye hatalar, eksikler masaya yatırılarak çok daha güçlü bir festival ile karşılaşacağımıza eminim.

Ödüller

En İyİ Film: Kar Korsanları (Fatih Hacıhafızoğlu)
En İyi Yönetmen: Emin Alper – (Abluka)
En İyi Erkek Oyuncu: Mehmet Özgür – (Abluka)
En İyi Kadın Oyuncu: Tilbe Saran – (Çekmeceler)
En İyi Senaryo: Hüseyin Karabey ve Abidin Parıltı – (Sesime Gel)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Feza Çaldıran – (Kuzu)
Jüri Özel Ödülü: Emine Emel Balcı – (Nefesim Kesilene Kadar)
Jüri Özel Ödülü: Feride Gezer – (Sesime Gel)
En İyi Kısa Film: Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film
En iyi Kısa Film Jüri Ödülü: Sonuç
En İyi Uzun Metrajlı Film: Goat
SİYAD En İyi Film: Abluka

(28 Kasım 2015)

Gizem Ertürk

Tom Cruise’un Oyuncu Koçu Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde

Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortağı olduğu 3. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, film gösterimleri, atölyeler ve söyleşilerle, 11 filmin prömiyerine ev sahipliği yapıyor. Festivale ilişkin açıklamada bulunan Festival Yürütme Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer, “Bu yıl festivalimizin önemli, uluslararası bir konuğu var. Geçen yıl İvana Chubbuck festivale katılmıştı. Bu yıl yine Hollywood’da Tom Cruise’ün çalıştığı oyuncu koçu olan Susan Batson’u ağırlıyoruz.” dedi.

Edirne’de Film Festivali Coşkusu…

Edirne’de uluslararası bir film festivali düzenlendi, ilk kez. Valilik, belediye ve kurumların desteklediği bu etkinlik ciddi bir hareketlilik getirdi şehre. Ödül kazanan filmler de gösterdi ki yüksek etkinlikli bir festivalimiz daha oldu. İmparatorluğa 100 yıla yakın payitaht olan Edirne, 500 yılı aşkın Kırkpınar’ı bundan sonra film festivaliyle de destekleyecek.

Edirne 100 yıl payitahtlık yapsa da gelişmemiş, gelişememiş bir kent. Sanayi yok denecek düzeyde neredeyse. Bu, belirleyici bir etken kuşkusuz. Sanayi ile tarımsal alanların yok edilmesindense, yöneticilerin sanatla değer yükseltmeyi benimsenmesi alkışlanacak bir çaba. Kutluyorum…

İlgi yoğundu…

Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan ve diğer Balkan ülkelerinden gelen konuklar Edirnelilerin gösterdiği ilgiyi şaşkınlıkla izledi… Hele yılda 20’yi aşkın festival yapıldığını duyduklarında, gözlerindeki şaşkınlığı görmeliydiniz. Her geçen gün bir yenisi ekleniyor…

Edirne’de, anneannesini ikna etmeye çalışan torunun sözlerine dikkat ettim: “Ben film seyrederim, sen alışveriş yaparsın”… Anneanne kabul etmedi, birlikte el ele girdiler filme. Hemen her şehirde olduğu gibi Edirne’de de AVM’lerde bulunan sinema salonları hem geniş koltuk araları hem de rahatlığıyla seyircinin ilgisini çekiyor. Bu, tabii, bizim gibi tahta sıralarda, yırtık koltuklarda film izlemiş kuşak için önemli bir değişim. Acaba o anneanne ne düşündü filmden çıkınca?

Oyuncu Bakan Yardımcısı

Uluslararası Edirne Film Festivali kapsamında, Romanya Kültür Bakan Yardımcısı Bogdan Stanoevici’nin başrolünü oynadığı “Cel Ales / Seçilmiş” filminin Türkiye galası yapıldı.

Filmin güzelliği ve seyircinin ilgisinden önce, Stanoevici’nin sorulara, “Ben buraya siyaset elbisemi bırakıp geldim.” demesini önemsediğimi belirtmek istiyorum. Kuşkusuz birbirini tetikleyen iki dal olsa da sanatla siyaseti ayırmak gerekiyor.

Bu, belki de çiçeği burnunda yeni Kültür Bakanı Mahir Ünal için yol gösterici olabilir. Çünkü sanatın, özellikle de sinemanın siyasi erk tarafından desteklenmesi çok önemli, hatta zorunlu.

Bunu en çok da film festivallerinde görüyoruz. Gerek Bakanlık, gerek Valilik, gerek Belediye, gerekse işadamları ve kurumlar tarafından desteklenmeyen festivaller ne yazık ki istenen etkiyi doğurmuyor, halka o güzelliği yaşatamıyor.

Valinin etkisi…

Edirne’de, bir film sonrası ayaküstü konuşurken, bir işadamı, “Daldım Valinin odasına, ‘seni mahkemeye vereceğim’ dedim.” diye anlatmaya başladı. Sahi, hepimiz şaşkınlıktan dilimizi yuttuk neredeyse… Pek yapılabilir bir şey değil de… Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de şaşırmış, bizden de daha fazla şaşırdığı kesindir muhakkak. “Ne demek istiyorsun?” diye sormak üzereyken… “Yaşınızı küçültelim, ben şahit olurum… Sizin Edirne’ye kazandıracağınız çok şeyler var.” diye asıl söylemek istediklerini aktarmış bir çırpıda. Beğenen kadar beğenmeyenler de vardı, ama ne sırası ne de yeri…

Belediyenin desteği…

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da, eğitimcilikten gelen yanıyla kültür sanat çalışmalarına ne denli destek olduğunu, kentin hemen her köşesindeki duyurularda gördük. Başkan, ilgisini, ilki düzenlenen bu Uluslararası Edirne Film Festivali’ne katkılarıyla da kanıtladı.

Valiliklerle belediyeler el ele verirse, giderek belli bir seyirci topluluğuyla birlikte ekonomik anlamda da hareketlilik kazandıracak önemli bir adım atılabilir. Bu, sadece film değil sanatın bütün dallarını kapsayan ve sadece iller düzeyinde değil ilçeler hatta köyler düzeyinde de gösterilmesi gereken bir çaba.

Tanıtım eksikliği tanıtımla giderilir

Tarihi ve doğal güzellikleriyle hemen göze çarpan Edirne, İstanbul’a yakınlığıyla da iyi bir film platosu olabilir. Yapımcılar neden düşünmemiş ki! Cidden büyük bir soru işareti oluşturdu, festivale katılanlar arkadaşlarla konuşurken… Sormak gerek.

Film Festivali, önümüzdeki yıllarda daha çok seyirci çekeceğinin sinyallerini verdi. Biraz daha sıkı tanıtım çabasıyla sadece yurtiçinden değil günübirlik gelen turistlerle de sıkı bir izleyici kitlesi edinebilir. Umudu üzmemek gerek.

Ödüller… Ödüller… Ödüller

İzleyicinin yoğun katılımıyla ilgi gören festivalin sonunda, Jüri sonuçları açıkladı: En İyi Film Kar Korsanları. En İyi Yönetmen Emin Alper (Abluka), En İyi Erkek Oyuncu Mehmet Özgür (Abluka), En İyi Kadın Oyuncu Tilbe Saran (Çekmeceler), En İyi Senaryo Hüseyin Karabey ve Abidin Parıltı (Sesime Gel), En İyi Görüntü Yönetmeni Feza Çaldıran (Kuzu), Jüri Özel Ödülü Emine Emel Balcı (Nefesim Kesilene Kadar), Feride Gezer (Sesime Gel), En İyi Kısa Film Wong Kar Wai Üzerine Kısa Bir Film, Jüri Özel Ödülü Sonuç… Uluslararası dalda ise “Best Feature Film” ödülü Goat’ın olurken SİYAD, En İyi Film olarak Abluka’yı belirledi.

(28 Kasım 2015)

Korkut Akın

Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri Gezici Festival’de

Gezici Festival’in Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri, her yıl olduğu gibi bu festivalde de yerini alıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran filmler arasından seçilen kısa filmler, izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemasıyla tanıştırıyor. Gösterilecek kısa filmler arasında Havuz, Dinle, Kökler, Bir Dava Bir Tutanak, Orman, Mimari, Oh Lucy, Ayaküstü, İsyan, Yiyin Efendiler, Gri Bölge, Sembolik Tehditler, Tahran Geles, Salı, Görev gibi filmler var.

Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri Gezici Festival’de yazısına devam et