Arnaud Desplechin’in yönettiği ve Benicio Del Toro, Mathieu Amalric, Gina McKee ile Larry Pine’in oynadığı Düş ve Gerçek (Jimmy P.), 02 Mayıs 2014’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarıldı.
2. Dünya Savaşı’nda Fransa’da savaşmış olan Jimmy Picard, savaş sonrasında çektiği şiddetli baş ağrıları ve işitme kayıpları üzerine hastaneye yatar. Doktorlar Jimmy üzerinde çeşitli testler uygulamalarına rağmen rahatsızlığının nedenini bulamazlar. Bunun üzerine Jimmy, Fransız psikolog George Devereux’a yönlendirilir. İkili arasında karşılıklı güven ve saygıya dayalı samimi bir ilişki kurulur ve Jimmy’nin anı ve düşlerini keşfetmeye başlarlar.
Günlük arşivler: 27 Nisan 2014
Godzilla Efsanesi Türkiye’de
16 Mayıs’ta vizyona girecek olan beyazperdedeki 28. Godzilla filminin dev karakteri, küçük çocukların oyun odalarına 15 cm boyutuyla geliyor. KDV dahil 59.90 TL fiyat etiketiyle “Beni Dene” paketinde satışa sunulan Godzilla figürü, hem kuyruk hem de gövde fonksiyonuyla adeta bir film karesini canlandırıyor. Bir diğer Godzilla figürü ise hareket, ses ve ışık fonksiyonuyla dikkat çekiyor. Adore Oyuncak tarafından “Beni Dene” paketiyle piyasaya sürülen bu büyük figür 119.90 TL fiyat etiketiyle satışa sunuldu.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Gerçek Bir Psikoterapi Öyküsü
Arnauld Desplechin’in bizde ‘Düş ve Gerçek’ adıyla vizyon gören giren son çalışmasından ilk kez geçtiğimiz yıl ‘Cannes’da Psikoterapi’ başlıklı yazımda söz etmiştim. Fransız yönetmenin gerçek bir hikâyeden yola çıkan son çalışması biraz gecikmeyle de olsa, ‘Başka Sinema’ programı çerçevesinde ülkemizde gösterime girmiş bulunuyor. Özgün adıyla ‘Jimmy P.: Kuzey Amerikalı Bir Yerlinin Hikayesi / Jimmy P.: Psychotherapy Of A Plains Indian’, Fransız psikiyatrist ve antropolog Georges Devereux ile Kızılderili kökenli Amerikalı hastası Jimmy Picard’ın doktor-hasta ilişkisiyle başlayıp dostluğa dönüşen hikâyesi üzerine kurulmuş.
Filme adını veren Jimmy P., İkinci Dünya Savaşı dönüşü rahatsızlıkları nedeniyle Kansas, Topeka’da konuşlanmış ‘Winter Ordu Hastanesi’nde müşahade altına alınmış. Derdi çok fazla. Şiddetli baş ağrısı çekiyor, geçici görme bozukluğu ve işitme kaybından şikayetçi. Karabasanlar uykusunu bölüyor. Sorunlarına fizyolojik bir neden bulunamayınca, doktorlar şizofreni teşhisinde karar kılıyor. Bu sırada, Amerikalı yerli kültürlerine ilişkin çalışmaları bulunan etnolog ve psikanaliz uzmanı Devereux ile irtibat kuruluyor.
Fransızların anlı şanlı IDHEC (yeni adıyla La Fémis) sinema okulundan mezun isimlerinden Desplechin, Cannes Şenliği seçicilerinin sevdiği yönetmenlerden. Mumyalanmış kesik bir başın gizemli hikâyesi çerçevesinde gelişen 1992 yapımı ilk uzun metrajı ‘La Sentinelle / Nöbetçi’den başlayarak filmleri tam beş kez Cannes Şenliği’nin yarışmalı bölümüne seçilmiş. Bunlardan 2008 yapımı ‘Bir Noel Masalı / Un Conte de Noel’ ile 2004’te Venedik’te yarışan ‘Krallar ve Kraliçe / Rois et Reine’, İstanbul Film Festivali’nin programlarında yer alarak ülkemiz izleyicisiyle de buluşmuştu. Desplechin’in bizde ilk vizyon gören filmi ‘Düş ve Gerçek’in ilham kaynağı, Devereux’nün filme konu olan psikoterapi sürecini belgeleyen, ilk kez 1951 yılında yayınlanmış kitabı ‘Reality and Dream’. Filmin Türkçe adına ilham olmasının yanı sıra, antropoloji ve psikanalizi buluşturan, bu yönüyle ‘etnopsikiyatri’nin yolunu açan bu kaynak eser, tüm psikanaliz sürecinin seans atlamadan bütün detaylarıyla kaleme alındığı türünde benzersiz bir yapıt. 1920’lerde yerleştiği Paris’te Marie Curie’nin yanında bilimsel araştırmalarına başlayan Devereux, Romen asıllı bir Yahudi. Savaş ve soykırım onu Amerika’ya sürüklemiş. Amazon bölgesindeki yerlilerle çalışan çağdaşı Claude Lévi-Strauss’tan farklı olarak, araştırmalarını kıtanın Kuzey bölgelerinde sürdürmüş. Mojave yerlileri arasında yaşamış ve ölümünden sonra külleri isteği üzerine Parker, Colorado’daki Mojave Kızılderili rezervasyon bölgesinde toprakla buluşmuş.
Desplechin, biri Avrupa’da diğeri Amerika’da soykırım travması yaşamış iki kayıp ruhu bir araya getiren incelikli psikanaliz seanslarını, Jimmy Picard’ın acı içindeki zihni ve ruhuna deva olacak tedavi sürecini Hollywood sinemasının psikolojiye yaklaşımındaki klişelere yüz vermeyen soğukkanlı bir tavırla anlatıyor. İzleyiciyle mesafeli sineması her zamanki gibi diyalog ağırlıklı. Savaş gazilerinin psikolojik tedavisi için Amerika’daki ilk askeri hastanelerden biri olan Winter Hospital’in çekimler için döneme uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve rüya sekansları başarılı. Devereux’yü canlandıran yönetmenin fetiş oyuncusu ve alter ego’su Mathieu Amalric ve özellikle kafası karışık Karaayak kabilesi kökenli Jimmy’de Benicio Del Toro’nun duyarlıklı performansı takdire değer.
[‘Düş ve Gerçek’, ‘Başka Sinema’ projesi kapsamında İstanbul, Beyoğlu Pera; Levent Metro City Cinema Pink; Kadıköy Moda Sahnesi (eski Moda Sineması); Ankara, Kızılay Büyülüfener; Eskişehir, Kanatlı Cinema Pink; (09.05.2014’den itibaren) Bursa, Cinetech Korupark Sinemaları’nda dönüşümlü seanslarda gösterilmektedir.]
(04 Mayıs 2014)
Ferhan Baran
Üç Yol’un Ulusal ve Uluslararası Festival Yolculuğu Devam Ediyor
25 Ekim 2013 tarihinde vizyona sunulan, ilk olarak 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilen Üç Yol: Mostar’dan Hasankeyf’e filmine Eskader (Eğitim Sanat ve Kültür Araştırmalar Derneği), Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde yapılan törenle 2013’ün En İyi Türk Filmi ödülünü verdi. Filmin Gaziantep’te düzenlenen 4. Nar Film Festivali’ndeki gösterimi ise 15 – 19 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleşecek.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Kenan İmirzalıoğlu Aliya İzzetbegoviç’in Mezarını Ziyaret Etti
Kenan İmirzalıoğlu ve yönetmen Osman Sınav, Saraybosna Kovaçi Mezarlığı’nda bulunan ülkenin ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in mezarını ziyaret etti. İmirzalıoğlu 6. Türk Film Festivali’ni açacak olan Uzun Hikaye filminin gösteriminden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Bosna Hersek ile ilgili bir filmde rol almak isteyip istemediği sorusuna İmirzalıoğlu, “Güzel bir senaryo olursa neden olmasın. Bosna’da bir film yapmak hepimizi mutlu eder.” dedi.
Catherine Deneuve Son Filmiyle Uçan Süpürge’de
Sinema ikonu Catherine Deneuve’ün başrolünü oynadığı Yolda (On My Way) adlı film, Ankara’da ilk kez Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde gösterime sunulacak. Emmanuelle Bercot’nun yönettiği film, 60’lı yaşlarındaki eski bir güzellik kraliçesi olan Bettie’nin, karşısına çıkan fırsatlarla imtihanını anlatıyor. Fransa sinemasının gözbebeği Catherine Deneuve, sade ve derin oyunculuğuyla yine kusursuz. Festivalin iddialı yapımlarından Yolda’nın gösterim takvimi belli oldu. Catherine Deneuve Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin perdesinde 10 Mayıs Cumartesi ve 15 Mayıs Perşembe günleri izlenebilecek.
- Basın Bülteni
- Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
Sev Beni’ye Bir Ödül de Amerika’dan
Yönetmenliğini başarılı yönetmen çift Maryna Er Gorbach ile Mehmet Bahadır Er’in yaptığı Sev Beni Amerika’da bu yıl 17 – 26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenen 45. Nasville Film Festıval’inden Jüri Özel Ödülü (Special Jury Prize for Cultural Significance) aldı. Film daha önce de Portekiz Porto Manoel de Oliveira Ödülleri’nden En İyi Film, Senaryo ve Jüri Özel Ödülü; Kosova Fer Film Festivali’nden En İyi Film ödülleri almıştı. Filmin başrollerinde oynayan Ushan Çakır ve Viktoria Spesivtzeva’ya Güven Kıraç, Yavuz Bingöl, Murat Şeker, Mehmet Bahadır Er ve Sergey Puskipalis eşlik ediyor.
- Basın Bülteni
- Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.