Tom Hanks, Walt Disney’i Canlandırdı

İki Oscarlı Tom Hanks 20 Aralık 2013’te Türkiye sinemalarında gösterilmeye başlanacak olan “Saving Mr. Banks” adlı filmde sanatçı, girişimci, kendi adıyla dev film stüdyosu kuran ve 22 heykelcikle Oscar ödülü kazanma rekoru kıran Walt Disney’i canlandırdı.

”Saving Mr. Banks” 1966’da 65 yaşında gırtlak kanserinden ölen ve vasiyeti üzerine cesedi dondurularak saklanan Walt Disney’in “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”i altın madenine dönüştürmesini konu alıyor.

Bu filmde 1934’lerde “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”i (bu sihirli dadı Emma Thompson’lı “Nanny McPhee” sinema filmi serisine de esin kaynağı olacaktı) yaratan kadın yazar P. L. Travers’ı da (1899-1996) bir başka iki Oscarlı sanatçı Emma Thompson canlandırdı.

O günün parasıyla 6 milyon dolara malolan “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”in 1964’teki Kuzey Amerika sinema hasılatının bugünün 638 milyon dolarına eşit olduğu hesaplanıyor… “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”i sadece Fransa sinemalarında 4 milyon 317 bin, İsveç’te 630 bin kişi seyretmiş.

Türkiye sinemalarında beş yıl gecikmeyle 1969’da gösterilen “Mary Poppins-Gökten İnen Melek” beş Oscar kazanmıştı.

“Mary Poppins-Gökten İnen Melek”in Oscar kazandığı 5 Nisan 1965 Pazartesi gecesi devasa (17 milyon dolar) bütçeli “My Fair Lady-Benim Tatlı Meleğim” En İyi Film Oscar’ı dahil sekiz Oscar kazanmıştı…

Warner Bros Stüdyoları’nın kurucularından Jack L. Warner’ın (1892-1978) kararı üzerine başroldeki Audrey Hepburn’ün “My Fair Lady-Benim Tatlı Meleğim”deki söylediği şarkıların üzerine Marni Nixon’ın dublajı eklenmişti; bu yadırgatıcı ve filmin kalitesini düşüren durum üzerine Akademi üyeleri Audrey Hepburn’ü Julie Andrews karşısında Oscar’a aday bile göstermemişti.

“Saving Mr. Banks”te “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”le Oscar kazanan Julie Andrews’ü Victoria Summer, “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”te baş erkek rolünü üstlenen Dick Van Dyke’ı Kristopher Kyer, Walt Disney’in 1925’te evlendiği ve ölümüne kadar evli kaldığı iki çocuğunun annesi Lilian Bounds Disney’i Dendrie Taylor canlandırdı.

“Saving Mr. Banks”te diğer rollerde kimler var?

* Bayan P. L. Travers’ın şoförü rolünde Oscar adayı Paul Giamatti var.

* Bayan P. L. Travers’ın dadısı rolünde Kimberly D’Armond var.

* Bayan P. L. Travers’ın gençliğini Annie Buckley canlandırdı.

* Bayan P. L. Travers’ın alkolik babası rolü Colin Farrell’in oldu.

* Bayan P. L. Travers’ın annesi Margaret rolü Ruth Wilson’a verildi.

* Bayan P. L. Travers’ın Teyzesi Ellie’yi Rachel Griffiths canlandırdı.

* “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”in senaryo yazarlarından Don DaGradi’yi Bradley Whitford canlandırdı.

* “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”in müziklerini yaratanlardan Robert Sherman’ı (1925-2012) B. J. Novak canlandırdı.

* “Mary Poppins-Gökten İnen Melek”in müziklerini yaratanlardan Richard Sherman’ıysa Jason Schwartzman canlandırdı. 1928 doğumlu Richard Sherman bugün hâlâ yaşıyor.

(28 Temmuz 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com

“Tom Hanks, Walt Disney’i Canlandırdı” üzerine bir yorum

  1. Lütfen Mary Poppins: Gökten İnen Melek filminin Türkçe dublajlısını da internete ekleyin. Kimseye ulaşamıyorum. Lütfen, küçüklüğümün hatırası olan bu güzel filmi kızıma da izletmek istiyorum.

Yorumlar kapalı.