Hollywood’un Aksiyoncuları Aynı Filmde

Cehennem Melekleri 2 (The Expendables 2)
Yönetmen: Simon West
Senaryo: Richard Wenk-Sylvester Stallone
Müzik: Brian Tyler
Görüntü: Shelly Johnson
Oyuncular: Sylvester Stallone (Barney), Arnold Schwarzenegger (Trench), Bruce Willis (Church), Jason Statham (Lee), Liam Hemsworth (Billy), Nan Yu (Maggie), Jean-Claude Van Damme (Jean Vilain), Chuck Norris (Booker), Jet Li (Yin Yang), Dolph Lundgren (Gunnar), Randy Couture (Toll), Randy Couture (Caesar)
Yapım: Lionsgate-Millennium (2012)

Bağımsız paralı askerlerin maceralarını anlatan “Cehennem Melekleri 2”, aksiyon filmlerinden hoşlananları bir hayli memnun edecek. Bu türün ünlü yönetmeni Simon West elinden geleni ardında bırakmıyor aksiyon sahnelerinde.

Nepal’de, Çinli işadamını kurtarmak isterken esir düşmüş Trench, işkencelerden geçerken Barney ve ekibi üsse baskın düzenliyorlar. Bu baskın ve hareket filmin derinliğinde neler olabileceği hakkında güvence veriyor aksiyon filmlerini sevenlere. Barney’nin ekibinde “bıçakçı” Lee, “bombacı” Gunner, uzun namlulu silâh uzmanı Ceaser, yıkım uzmanı Toll Road, Afganistan’daki savaşa katılmış genç Billy the Kid var. Dövüş uzmanı Uzakdoğulu Yin Yang son görevden sonra evine dönüyor. Görevden sonra ekip de evine, Amerika’ya dönüyor. Ama yeni görevler bitmez elbette. CIA’den Church, Barney’nin el koyduğu beş milyona karşılık yeni bir görev veriyor ona. Ekibe, Barney istemese de Maggie de katılıyor. Maggie dövüş uzmanı.

Arnavutluk taraflarında düşmüş uçaktaki gömülü plütonyumun yerini belirten harita var. Plütonyumun kötü ellere geçmeden kurtarılması gerekiyor. Uçağı kolayca bulan ekibi bir sürpriz de bekliyor. Kötü paralı askerler, liderleri Jean Vilain’le ortaya çıkıyor. Kutu içindeki haritayı alan Vilain, Billy the Kid’i yaralıyor ve ekibiyle uzaklaşıyor. Billy the Kid’in ölümü filmin melodramını da ağırlaştırıyor. Vilain, Bulgaristan’ın Devetashka Mağarası’nda gömülü plütonyumları arıyor. Bunu yaparken, köylüleri de köle gibi çalıştırıyor. Barney ve ekibi, soğuk savaş döneminde Sovyetler’in üs olarak kullandığı hayalet kasabaya geliyorlar önce. Bu hayalet kasaba tipik Amerikan şehirlerini andırıyor. Barlar, kafeler, hamburgerciler, eski zamanların otomobilleri ve birçok şey var. Sadece insan yok. Geceyi burada geçirdikten sonra Vilain’in adamları kasabayı sarıyorlar. Ama bir dost var. Booker ortalığı temizledikten sonra fonda Segio Leone’nin 1966 yapımı spagetti westerni “The God, The Bad and The Ugly-İyi, Kötü ve Çirkin” filminin tema müziği duyuluyor. Ennio Morricone’nin ne kadar büyük bir besteci olduğunu bir defa daha teslim ediyorsunuz. Ardından yine bol patlamalı aksiyon sahneleriyle iyiler kötüleri yeniyor ve plütonyum iyilerin elinde barışa hizmet ediyor.

Bu defa yönetmen farklı…

2010 yapımı “The Expendables-Cehennem Melekleri” filmini Sylvester Stalone bizzat yönetmişti. Devamı 2012 yapımı “The Expendables 2-Cehennem Melekleri 2” filminde bayrak aksiyon sinemasında kendine haklı bir şöhret edinmiş Simon West üstlenmiş. 1961 doğumlu İngiliz yönetmen West, 1997’de “Con Air” filmiyle sinemaya giriş yapmıştı. 1999’da “The General’s Daughter-Generalin Kızı” ve 2001’de “Lara Croft: Tomb Raider” filmografisindeki diğer önemli filmler. Devam filmindeki aksiyon sahnelerini seyrederken her şeyin hakkı verilmiş diyorsunuz. Gerçekten eğlendirici. İlk filmden Mickey Rourke ve Eric Roberts yok. Bu sefer Jean-Claude Van Damme ve Chuck Norris var. Stallone, senaryoyu bu defa Richard Wenk’le ortak yazmış. Kameramanı da değiştirmiş. Ünlü filmlerin gözü olmuş Pasadenalı kameraman, yönetmen Joe Johnston’ın 2001’de “Jurassic Park III”, 2004’te “Hidalgo”, 2010’da “The Wolfman-Kurt Adam”, 2011’de “Captain America: The First Avenger-İlk Yenilmez: Kaptan Amerika” filmlerinde çalıştı. Filmin görselliği ve aksiyonu birinci sınıf. Müzikleri de öyle. Hatta mizahı da. Stallone’un, geçmişte oynadığı gözde “Kobra” ve “Rambo” filmleri de kelimelerle de olsa yadediliyor. Espriler kahkaha attırıyor. Barney, emektar uçağından bile eski uçağa bakıp “Müzelik” dediğinde Trench’in “Biz de müzeliğiz” deyişi insanı güldürürken Hollywood’un eskisi gibi olmayacağını anlıyorsunuz. Yeni aksiyonlarda bilgisayarlar kuşatıyor perdeyi. “Cehennem Melekleri 2” filminde konvansiyonel olan öndeymiş gibi. Geçmiş zamanların patlamalı aksiyon filmlerini özleyenlere.

(17 Ağustos 2012)

Ali Erden

ailerden@hotmail.com