Güzel Aklın Kâbus Oyunları

Sığınak (Take Shelter)
Yönetmen-Senaryo: Jeff Nichols
Müzik: David Wingo
Görüntü: Adam Stone
Oyuncular: Michael Shannon (Curtis), Jessica Chastain (Samantha), Tova Stewart (Hannah), Shea Whingham (Dewart), Katy Mixon (Nat), Scott Knisley (Lewis), Robert Longstreet (Jim), Kathy Baker (Sarah)
Yapım: Grove Hill-Hydraulx-Strange Matter (2011)

Amerikan bağımsız sinemasının önemli yönetmenlerinden Jeff Nichols’ın “Sığınak”, Michael Shannon ve Jessica Chastain gibi iki değerli oyuncuyu bir araya getiren özel bir film.

ABD’nin ortabatı eyaletlerinden Ohio. İnşaat işçisi Curtis LaForge, kâbusa dönüşen rüyalar görüyor. Yoğun gri bulutlar yaklaşıyor. Siyah kuşlar gökyüzünde tuhaf biçimde uçmaya başlıyor. Ardından yağmur kullanılmamış motor yağına dönüşerek üzerine yağıyor. Evli Samantha’yla Curtis’in sağır-dilsiz küçük kızları Hannah var. En yakın dostları, Curtis’in mesai arkadaşı Dewart ve eşi Nat. Curtis ve Samantha için en önemli şey, küçük kızlarının duyabilmesi için “koklear implant” ameliyatı yaptırabilmek. Sigortadan bu operasyonu karşılayabiliyorlar. Curtis’in uykusundaki kâbuslar da çoğalıyor. Psikoloğa görünen Curtis, kendisi on yaşındayken hastaneye yatırılmış annesi Sarah’yı hatırlıyor ve içine korku düşüyor. Annesi, 1986 yılından bu yana paranoid şizofreni teşhisiyle hastanede tedavi gören Curtis, aynı hastalığa düşmekten korkuyor. Çünkü annesi şimdi kendi yaşındayken bu hastalığa yakalanmış. Ama, tüm görüntüler paranoid şizofreniyle buluşuyor. Curtis’te “kötülük görme sanrıları” çoğalmaya başlıyor. Korkudan altını bile ıslatan Curtis, ailesini bu fırtınadan korumak için evin bahçesinde sığınak yaptırmaya karar veriyor. Eşine danışmadan kredi çeken Curtis, Dewart’ın kullandığı iş makineleriyle, Dewart’ın yardımıyla kazı yapmaya başlıyor. Aldığı krediyle konteyner alan Curtis böylece ailesini “gelen fırtına”dan korumuş oluyor. Bu takıntısı ve kendi başına iş yapması Samanyha’yı da sarsıyor. Çünkü kızının ameliyat parası da bu hayali kıyamete gidiyor.

Bağımsızların yeni ışığı…

Amerikan bağımsız sinemasının yükselen yeni değeri Jeff Nichols, ilk filmi 2007 yapımı “Shotgun Stories” filmiyle ilgiyi üzerine çekti. Arkansas’ın Little Rock şehrinde 1978’de doğmuş yönetmen Nichols, bir milyon dolar bütçeli 2011 yapımı “Take Shelter-Sığınak” filmiyle bağımlılarını çoğaltıyor. “Sığınak” gibi çok çarpıcı ve parlak bir filmini gördükten sonra bu yönetmen bağımsızların yeni ışığı gibi parlıyor. Filmin bütçesi öyle düşük ki, filmi görünce bu kadar paraya görselliği zengin bu film nasıl ortaya çıkmış diye şaşırıyorsunuz. Filmin finalinin şaşırtıcı ve zihin karıştırıcı olduğunu belirtmeliyiz. Bu filmdeki kamera sakin ve insana yavaşlığın tadını veriyor. Yönetmen, filminin hızını kasaba sakinlerinin yaşam hızlarına göre ayarlamış sanki. Işık düzenlemeleri de, çoğu anda Curtis’in ruh haliyle buluşuyor. Hatta fonda duyulan, zaman zaman çığlığa dönüşen müzikler de öyle. Curtis’in gerçeklik algısı seyircilerin zihnini bir hayli karıştırıyor. Yönetmen Nichols’ın vazgeçemediği oyunculardan 1974 doğumlu Kentuckyli Michael Shannon, kendini öne doğru atıyor performanslarıyla. Televizyon dizileriyle adını duyuran 1981 doğumlu Kaliforniyalı Jessica Chastain, 2008 yapımı “Jolene” filmiyle sinemaya iyi bir giriş yaptı. Ama o, bizlere Terrence Malick’in 2011 yapımı “The Tree of Life-Hayat Ağacı” filmiyle adını belletti.

(16 Mart 2012)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com