Uçan Süpürge İçin Ankara’ya Geliyorlar

14. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Mayıs ayında dünyanın dört bir köşesinden çok sayıda sinemacıyı Ankara’da ağırlayacak. İran sinemasının muhalif sesi Tahmineh Milani, Küba sinemasının genç yeteneği Prakriti Maduro, ilk kez menopozu filme çeken yönetmen Paula Palacios ve Belçika’dan özgün bir ses, Vanja D’alcanatara ve Afrika kıtasında kadın sünnetine karşı halkın ayaklanmasını anlatan Efua Dorkenoo festival konuklarından sadece birkaçı. Festival takipçilerinin yakından tanıdığı İranlı yönetmen Tahmineh Milani, yepyeni filmi Payback – İntikam’la bu yıl festivalin gözdelerinden biri. Kadın sorunlarını eşine az rastlanır bir mizahla sinemaya taşıyan, cinsiyet eşitsizliğine her filmiyle kafa tutan Milani, ülkesinde muhalif kimliğiyle tanınıyor. Filminin gösteriminden sonra yönetmenle söyleşi yapılacak.

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Uçan Süpürge İçin Ankara’ya Geliyorlar yazısına devam et
  • TMMOB Mimarlar Odası Belgesel Sinema Kulübü, Bir Düş Mekânı Müze’yi Gösteriyor

    TMMOB Mimarlar Odası Belgesel Sinema Kulübü’nün bu haftaki etkinliğinde 27 Nisan 2011 Çarşamba günü 18:30’da Melek Demir’in 2007 yılı yapımı, 44 dakikalık Bir Düş Mekânı Müze adlı filmi gösterilecek. Bir Düş Mekânı Müze, müzeler ve insanlar arasında hayatımızı kimi zaman daha anlamlı kılan, bize sorular sorduran, dünü ve bugünü düşündürten müze ve insan ilişkisi üzerine kurulu bir belgesel. Berlin Yahudi Müzesi’nden, Guggenheim’a, Tate Modern’den Osmanlı Darphanesi’ne farklı mimarileri ile ön plâna çıkan müzelerde uluslararası mimarların imzaları var.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğrafa haberin devamından üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    TMMOB Mimarlar Odası Belgesel Sinema Kulübü, Bir Düş Mekânı Müze’yi Gösteriyor yazısına devam et
  • Meltemli Hikâyede Trajedi

    Zefir
    Yönetmen-Senaryo: Belma Baş
    Görüntü. Mehmet Zengin
    Oyuncular: Şeyma Uzunlar (Zefir), Sevinç Baş (Anneanne), O. Rüştü Baş (Dede), Vahide Gördüm (Anne)
    Yapım: Filmik-FC İstanbul (2010)

    Karadeniz’in sisli ve puslu yaylalarında sakin tatilini geçiren Zefir’in günlerini yansıtan film, yönetmenin kendi çocukluğunun geçtiği sisli dağlara bir selâmı gibi.

    İlk uzun filmini çeken Belma Baş, yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın yolundan giderek, atalarını ve yakınlarını yanına alarak etkileyici bir filmi ortaya çıkarmış. Hikâye, Karadeniz’in muhteşem şehri Ordu’nun cennet gibi yaylalarında geçiyor. 2010 yapımı “Zefir”, 30. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödülü kazandı. Annesi uzaklarda olan kız çocuğu Zefir, anneanne ve dedesiyle yaylada yaz tailini geçirmeye çalışıyor. Gözü de yollarda. Annesi ansızın gelir diye. Dağlarda çocuklarla çilek toplayan, oynayan Zefir, günlerin hep aynı geçtiği bu muhteşem havalı yerde can sıkıntısı bile çekiyor. Yönetmen, dingin anlatımlı bu filminde, çevreyi bir bilim insanı gibi gözlüyor. Bu doğa gözlemlerinin filme gerçek anlamda derinlik kattığını belirtmeli. Bazı anlar ve kelimeler, final bölümünde karşılığını buluyor. Hayvan leşleri, Zefir’in ölüm üzerine soruları, kayıp inek vb. şeylerin hikâyede karşılığı var. Doğa gözlemleri sadece bunlar değil. Sümüklüböceklerin yansıyışı da etkileyici.

    Meltem acı estiğinde…

    Beyaz sakallı, beyaz saçlı dedeyi görünce, insan bir an “Heidi” çizgi filminin içindeymiş gibi hissediyor kendini. Ama, bu dede aksi dede değil. Doğayı yakından tanıyan bir entelektüel. Anneanne, hayallerdeki müşfik nineler gibi. Anneanne ve dedenin sevgi halesinin içinde Zefir, bir meltem gibi. Anne, hep uzaklarda. Fotoğraflardan çıkarmaya çalıştığınızda, annenin mülteci kamplarında yardım gönüllüsü olduğunu düşünmeye çalışıyorsunuz. Babadansa hiç haber yok. Uzaklarda mıydı, yoksa ölmüş müydü? Zefir, meltem anlamına geliyor. Batıdan esen ılık ve tatlı rüzgâr o. Yunan mitolojisinden “Zephyros”u bildiğinizde finaldeki trajedi anlamlaşıyor. Zephyros da trajedi yaşattı. Zefir’le Zephyros, çok tepkili, öfkeli ve “itme”ye de meyilliler. “Zefir” filminin Zefir’i, bir kız çocuğu. Belki de bu kadar derin düşünmemeli. Film, doğanın yardımıyla gerçekten etkileyici yansıyor perdeye. Sisli ve puslu görüntüler çarpıcı. Karadeniz dağları, Anadolu’nun Amazonları gibi. Bu güzelliklerin kıymetini bilmek gerek herhalde. Mehmet Zengin’in sakin kamerası da filme estetik değer katmış. Müzikler de destek vermiş bu filme. Plâklardan duyulan şarkılar da iyi. “Mamy Blue” ve Yeliz’in söylediği “Yalan” şarkıları birer armağan. Nicoletta, Hubert Giraud’nun “Mamy Blue” bestesini 1970 yılında ilk yorumlayan şarkıcıydı. Ardından, 1971’de Dalida da bu şarkıyı yorumlamıştı. Şeyma Uzunlar, yaşı küçük olmasına rağmen, yönetmenin yardımıyla zor olanı başarıyor ve küçücük omuzlarında Zefir karakterinin ağırlığını taşıyabiliyor. Yönetmenin anne-babası, anneannede Sevinç Baş ve dedede O. Rüştü Baş kamera karşısında hiç yabancılık çekmiyorlar. Filmdeki tek profesyonel oyuncu, Zefir’in annesi Ay’ı oynayan Vahide Gördüm. Yönetmen, çocukluğunun geçtiği o yaylalarda ilk uzun filmini çekerek çocukluğuna ve eski 45’lik plâklara da selâm göndermiş.

    (Bu yazı 29 Nisan 2011 tarihli Taraf Gazetesi’nde yayınlanmıştır.)

    (29 Nisan 2011)

    Ali Erden

    sinerden@hotmail.com

    1. Van – İran Film Günleri Açılış Galası Yapıldı

    Van Valiliği ve İran Ankara Büyükelçiliği Kültür Müsteşarlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Van – İran Film Günleri’nin hava muhalefeti yüzünden ilk gün yapılamayan açılış galası dün akşam All filminin gösterimiyle yapıldı. Gala gösterimine filmin başrol oyuncusu Mustafa Zamani de katıldı. Gösterim sonrasında Van Valisi Münir Karaloğlu, sanatçılar onuruna verdiği kokteylde benzer etkinliklerin her iki ülkenin sanat hayatına önemli katkılar yaptığını belirtti. İleride film festivaline dönüştürülmesi düşünülen etkinlikte Vanlı sinemaseverler İran sinemasının en son seçkin örneklerini ücretsiz olarak izliyor.

  • Günler hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğraflara haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    1. Van – İran Film Günleri Açılış Galası Yapıldı yazısına devam et
  • Ağır Abi

    Oğuzhan Uğur’un yönettiği ve Halil Taşdemir, Senem Başak, Serhat Turan ile Erdinç Kurt’nin oynadığı Ağır Abi, 06 Mayıs 2011’de Özen Film dağıtımıyla Kemik Yapım tarafından vizyona çıkarıldı.
    TV.de seyrettikleri mafya dizilerinden etkilenen Efe ve Yiğit adında iki genç, mahallenin ağır abileri olabilmek için ne yapabileceklerini düşünürlerken, en acımasız mafya babası Abidin Cirit’in yaşadığı kasabaya giderler. Ufak bir güç gösterisiyle kendilerini Abidin Cirit’e kanıtlayan ikili, Cirit’in bir anda alemden çekilmesiyle yıkılır, ancak Cirit yine de elini ikilinin üzerinden çekmez ve onları tek oğlu Sultan’ın korumalığını yapmak üzere görevlendirir.

    • Basın Bülteni
    • Fotoğraflar
    • Web Sitesi
    • Fragman
    • IMDb

    Ağır Abi yazısına devam et