Hava Bükmek Yada Hava Atmak Üzerine…

“Altıncı His”, “Ölümsüz”, “İşaretler”, “Köy”, “Sudaki Kız” gibi gerici ve gişeli korkuların genç yönetmeni Night Shyamalan’ın uzun zamandır merakla beklenen filmi “Son Hava Bükücü” ısınma turlarına çıktı.

“Son Hava Bükücü”nün aslında namı-ı diğer “Avatar” yani asıl “Avatar” olduğunu biliyorsunuz. James Cameron elini çabuk tutup filmin isim haklarını almasaydı vizyona da bu isimle girecekti.

Yine bildiğiniz gibi “Avatar: The Last Airbender”, Michael Dante DiMartino ve Byran Konietzko ikilisinin yarattığı, tüm dünyada hatırı sayılır bir hayran kitlesi olan “Nickelodeon” çizgi dizisi…

Filmin yönetmeni Shyamalan, şu anda 120’den fazla ülkede gösterilen diziyi keşfetmesinin sırrını, dizinin sıkı fanları olan kızlarına borçlu olduğunu söylüyor.

Tabi bu film Shyamalan için de farklı ve kendisi için yeni bir tür denemesi. Kendisi de filmiyle ilgili; “Çekimlerin her günü ölümüne korkuyordum. Bunaltıcı olabilirdi, birçok bilinmeyen vardı. Bu film, şu ana kadar yaptığım her şeyden iki buçuk kat daha büyük.” diyor. Haksız da sayılmaz.

Bir kere filmde 3D olmasını gerektirecek bir durum yok. 3D yapılmasının sebebinin tamamen ticari kaygılardan dolayı olduğunu biliyorum ama yine de bunun seyirciyi biraz kandırmak olduğu kanısındayım. Her ne kadar “Son Durak” serisindeki kadercilik anlayışından ve klişe senaryosundan nefret etsem de, dördüncü filmdeki 3D gerçekten işin hakkını veriyordu.

Bir de bence bizim Hintli milyoner Jamal (Dev Patel), Ateş Prensi Zuko rolünde pek olmamış yahu. Çok kişisel bir düşünce tabii, bakalım siz görünce neler düşüneceksiniz…

Amma velâkin 12 yaşındaki Noah Ringer’a ayrı bir parantez açmalı. Bu ne özgüven ne disiplin. 10 yaşında dövüş sanatlarıyla uğraşmaya başlayan Ringer, aynı zamanda ve Amerikan Tekvando Birliği Teksas Eyalet Şampiyonu…

Filmi aylardır heyecanla bekleyen sinemaseverler olduğunu biliyorum, bu yüzden nacizane tavsiyem, beklentileri düşürün ki keyfin dozu artsın.

(22 Temmuz 2010)

Gizem Ertürk