16 Temmuz 2010 Haftası

“B Planı”, her kadının düşünü kurup gerçekleştirmeye çalıştığı ‘âşık olmak, evlenmek ve çocuk sahibi olup mutlu bir yuva kurmak’ şeklindeki sıralamada, maddelerin yer değiştirerek ortalığın karıştığı ve bu karışıklığın ‘cazibeli’ oldukları varsayılan oyunculara sahip duygusal komediye kaynaklık yaptığı film. Sonuç ise ilginç: Sıkılmadan izleyebilirseniz eğer, bunda en az pay sahibi olanlar, iki başrol oyuncusu! İyi ki, filmin hemen hemen her sahnesine, ikilinin etrafında yer alan tuhaf – ilgi çekici – komik epey yan karakteri / tipi yerleştirmişler… İyi ki, New York’un dokusunu bir dizi mekânın capcanlılığı ile yansıtmışlar… Ve iyi ki, görüntülerde en sıcak renkleri kullanmışlar. Yoksa ne Jennifer Lopez ve ne de Alex O’Loughlin, oyunculuk anlamında izleyeni alıp sürükleyebilecek çaptalar.

“Sıradan İnsanlar”ın gösterim tarihinin, Srebrenica Katliamı’nın (soykırımının) 15. yılına denk düşmesi anlamlı. Herhangi bir vurgu olmasa da, ülkenin ve iç savaşın bariz biçimde Yugoslavya’yı işaret ettiği, Sırp yönetmen Vladimir Perisic’in filmi, sıcak bir günde, saflığı ve çocuksuluğu her şekilde belli olan genç asker Dzoni’den nasıl olup da bir katil yaratıldığına tanık ettiriyor. Hayatında ilk kez gördüğü genç – yaşlı sivil erkeklerin yaşamlarını sonlandırmak ‘görev’inde, önce itaat etmekte zorlanan, fakat ‘öldürdükçe’ sıradan bir iş gibi hisseden (sadece öldürmekten yorulan) bu genç askeri izlerken, insanoğlunun karanlık yanını hissedecek, ürkecek, korkacaksınız! Yılın en iyi filmlerinden.

“Sihirbazın Çırağı”, ‘sinemada ailece eğlenmek’ adına aklınıza ne geliyorsa karşılayan film; iki özelliğiyle de herkesin ilgilenebileceği bir fantastik serüven: Kral Arthur efsanesinde yer alan Merlin’in simgelediği ‘büyücülük numaraları’ ile büyük Hırvat mucit Tesla’nın temsil ettiği bilimsel bilgilerin / pratiklerin işbirliği ve giderek iç içe geçmesi, ilgimizi çekti. Çünkü aslında, beyin kapasitelerinin çok küçük bir bölümünü kullanabilen ‘normal insanlar’dan farklı olarak beyin güçlerini yüzde yüz kullanan sihirbazların gerçekleştirdikleri, eğer ‘anlamaya çalışırsanız’ doğaüstü değil! Film, bu çerçevede kafamıza soru işaretleri çengellemekte… Ve sürpriz: İnsanlığın kültür bahçesinin en nadide ürünlerinden, 1940 yapımı çizgi film “Fantasia”daki ‘Sihirbazın Çırağı’ bölümü yeni bir yorumla sunuluyor! Eğer ‘sinefil’ tanımına giren bir seyirciyseniz, sadece bu kısım için bile görmelisiniz “Sihirbazın Çırağı”nı.

(15 Temmuz 2010)

Ali Ulvi Uyanık

ali.ulvi.uyanik@gmail.com