A Nightmare On Elm Street, 28 Mayıs – 03 Haziran 2010 seansları için tıklayınız.
Günlük arşivler: 26 Mayıs 2010
Off Karadeniz
Nur Dolay’ın yönettiği ve Melissa Papel, Nurhayat Boz, Şuayip Ünsal ile İrfan Delibaş’ın oynadığı Off Karadeniz, 18 Haziran 2010’da Medyavizyon Film dağıtımıyla Orkinos Film Production tarafından vizyona çıkarıldı.
Melek yeni hakim çıkmış İzmir’li bir genç kız. Ama bir sorunu var: Laz genci Yunus’a aşık. Aile, kızlarını Yunus’tan kurtarmaya çalışırken kendilerini Karadeniz’de bulurlar çünkü Melek ilk görevi için Of’a atanmıştır. Sizleri güneşli Ege sahillerinden Karadeniz’in serin yaylalarına, yemyeşil çay bahçelerine, derelerine, ormanlarına taşıyacak sımsıcak bir komedi.
Off Karadeniz yazısına devam et
Frozen
Adam Green’in yönettiği ve Emma Bell, Shawn Ashmore, Kevin Zegers ile Ed Ackerman’ın oynadığı Frozen, 28 Mayıs 2010’da Medyavizyon Film dağıtımıyla Medyavizyon Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Üç snowboardcu, kararan hava ve pist güvenliğinin ışıkları söndürmesi ile yerden oldukça yüksek bir noktada, teleskinin üzerinde asılı kalırlar ve kâbus başlar. Bir sonraki haftasonuna kadar kapanan kayak merkezinde, kararan hava ile etkisini göstermeye başlayan dondan canlarını kurtarabilmek için akla hayale gelmeyecek yollar aramak durumunda kalacaklardır.
Vefatının Beşinci Yılında Ömer Kavur
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği Türk Sinemasında Yeni Bakışlar 6 programında Türk sinemasının önemli isimlerinden Ömer Kavur anılacak. 31 Mayıs Pazartesi günü saat 18:30’da Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek programda Ömer Kavur sineması ve filmleri konuşulacak. Oturum başkanlığını Atilla Dorsay’ın yapacağı etkinliğe, Prof. Dr. Feride Çiçekoğlu, Rıza Kıraç ve Sadık Deveci konuşmacı olarak katılacaklar. Merkezde 04 – 30 Mayıs tarihleri arasında Ömer Kavur filmleri gösteriliyor.
Vefatının Beşinci Yılında Ömer Kavur yazısına devam et
Türk ve Alman Filmciler Arasında Bağlantı Kolaylığı
İstanbul Goethe Enstitüsü eski film ve program sorumlusu Çiğdem Göymen, Türk ve Alman filmciler arasında bağlantı kurma çalışmalarına Temmuz ayında başlıyor. Göymen, 2000 – 2008 yılları arasında Türkiye’deki filmcilerin Almanya ile ilgili, Almanya’dan gelen filmcilerin ise Türkiye ile ilgili her türlü sorununa yardımcı olmaktaydı. Göymen, ilgilenenlere Alman ortak yapımcı ve dünya dağıtımcısı bulma; Almanya’nın her eyaletinde bulunan film destek fonlarına başvurma ve Alman TV kanalarıyla ortaklık kurma konularında yardımcı oluyor.
Marmaris Sinema Festivali
Marmaris Belediyesi ev sahipliğinde, Kültür Bakanlığı’nın katkıları, Efes Pilsen, Halk Bankası ve TRT sponsorluğunda, Türkiye’nin turizm cenneti Marmaris’te Marmaris Sinema Festivali düzenleniyor, Marmaris’in sanata ve kültüre olan desteği ön plâna çıkıyor. Sinemanın kültürler ve insanlar üzerindeki etkisi düşünülerek, çok sayıda yerli, yabancı konuk ve yöre halkının katılımıyla Marmaris’te kültürler sinema ile kucaklaşıyor. Bu amaçla, ses getirecek kapsamlı bir içerikle 26 Haziran – 04 Temmuz 2010 tarihlerinde Marmaris Sinema Festivali hayat buluyor.
Marmaris Sinema Festivali yazısına devam et
Mutlu Hesapçı Yazıyor: Ahmet Rıfat Şungar Röportajı
“Ben bir şehirde beş farklı hikâye yazıyordum kendime, hayatıma teğet geçen insanlara dokunmak istiyordum derinliğimce, ya da usulca yanlarından geçerken, ‘ben de varım, benim hikâyem de bu’ demek geliyordu bazen içimden. İşte o anda anlatamıyordum … Devamı… »
Pinema Film Filmleri
Selvi Boylum Al Yazmalım, Kapımdaki Casus (The Spy Next Door), Salgın (The Crazies), Son İstasyon, Aşkın Yaşı Yok (The Rebound), Sevgili John (Dear John), 28 Mayıs – 03 Haziran 2010 seansları için tıklayınız.
Helâl… Adanalı Celal
Sadi Bey’in Twitter Günlükleri 21
Henry Fonda, Dennis Hopper ve şimdi de yenilerden Jake Gyllenhaal. Bir başka bakıyor bu adamlar. Okyanus gibi gözleri var. Dennis …
… Hopper’ı çok severdim. Huzura kavuşmasını dilerim.
17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin ertelenmesi rezalet ötesi bir şey. Sinema tarihimizden Adana’yı hep yerli …
… filmcilere kucak açan bir şehir olarak bilirdik. Filmcilerin Adana bölgesinden aldıkları avanslarla Adana’nın isteğine göre Türkân …
… Şoray, Hülya Koçyiğit, Tarık Akan, Kadir İnanır filmleri çektikleri anlatılırdı. Yeşilçam’ın neredeyse yarı finansörü Adana …
… işletmecileriydi. Keza Adana’nın İstasyon bölgesinde yanyana 6 adet yazlık sinemanın faaliyet gösterdiği, oynayan filmlerin …
… seslerinin birbirine karıştığı anlatılırdı. Adana neredeyse “sinemacı kenti” lâkabıyla anılırdı. Yılmaz Güney’lerin, Aytaç Arman’ların …
… Demir Karahan’ların, Yılmaz Duru’ların, Menderes Samancılar’ın … memleketi diye anılırdı. Görüyor musunuz ne kadar çok …
… sinemacı yetiştirmiş “yolları taştan” Adana. Türküsü bile var: “Adana’nın yolları taştan” diye. Maşallah vekil yöneticiler hepsini …
… sildi, süpürdü, koskoca Adana’nın namını beş paralık etti. Bu festival ertelemesi / iptâli rahmetli Adana’lı Tayfur, pardon Öztürk …
… Serengil zamanında olsaydı, “Helâlll, Adana’lı Celâlll” diyerek, inceden inceye yöneticilerin hiç de inandırıcı olmayan iptâl …
… kılıfına dokundururdu. Belki de yukarlardan bir yerlerden “Adana’lı Tayfur” lâkabını iade etmeye hazırlanıyordur, kimbilir?
Saymayı unuttuğum Adana’lı sinemacılar belki gücenirler, devam edeyim: İrfan Atasoy, Salih Güney, Mahmut Hekimoğlu, Bilal İnci, Yılmaz …
… Köksal, Yüksel Arıcı, Ziya Özanlar, Abdurrahman Keskiner, Arif Keskiner, Ali Şen, Şener Şen, Danyal Topatan, Meral Zeren.
Rahmetlilerin mekânı cennet olsun. Namı yürüyenler harekete geçse de şu iptâl kararını iptâl ettirseler diyorum. Yakışır.
Festival yöneticilerinin haberi olmasa da belirtmekte fayda var. Yönetmen Bülent Pelit de ikâmetgâhını Adana’ya taşımış, 9 aydır Adana’yı…
… mesken tutmuş. Hani Yeşilçam hakkında bilgiye ihtiyacınız olursa, yıllardır hep aynı Yeşilçam yüzlerini festivale davet etmekten …
… sıkılırsanız veya Adanalılar hep aynı yüzleri görmekten memnun olmadıklarını artık belirtmeye başlarsa, vs. vs. hemen …
… yanıbaşınızda kaynak var. Danışmanlarınız arasında birde Adana’dan danışmanınız olur. Bilmeyenler için yazayım, Bülent’in babası …
… Hidayet Pelit, tabiri caizse tarihi bir adamdır. Bırakın Yeşilçam’ı, Yeşilçam öncesini bile bilir. Zamanında yönetmenlik, oyunculuk, …
… yapımcılık, herşey yapmıştır. Sinemamızın neredeyse yaşayan son ayaklı tarihlerindendir. Şendir, şakraktır, hoşsohbettir.
Severim kendisini. Sizden iyi olmasın. (Niye? Olabilir. Adem, ademe illâ bir konuda üstün olabilir.)
Yeri gelmişken adından Adana geçen filmleri de yazayım. Şunları tesbit edebildim: Adanalı Tayfur, Adanalı Tayfur Kardeşler, Adanalı …
… Kardeşler, Helâl… Adanalı Celal, Adana Urfa Bankası, Adana Paris (Belgesel).
(02 Haziran 2010)
Sadi Çilingir
Gaziosmanpaşa CineMa Sinemaları
Gaziosmanpaşa CineMa Sinemaları, 28 Mayıs – 03 Haziran 2010 seansları için tıklayınız.
İstanbul Kültür Sanat Varyetesi’nden Yeni Bir Eylem: Soylulaştırma Çök
Emek Sineması’nın yıkımının engellenmesi eylemleriyle dikkat çeken İstanbul Kültür Sanat Varyetesi grubu, soylulaştırmaya, kamusal hayatımızı tektipleştiren mekânsal dönüşümlere karşı yeni bir kentsel alışkanlık öneriyor. Mahallelerimizi, sinemalarımızı, geçmişimizi rant kapısına dönüştüren kentsel dönüşüm projelerine karşı herkesi bir tabure edinip çökmeye çağırıyor. İstediğimiz zamanda, kaybetmek istemediğimiz yere taburemizi çekip oturuyoruz. İlk eylem, 30 Mayıs Pazar günü, saat 13:00’te geçtiğimiz günlerde kapanan Yeni Rüya Sineması’nın önünde yapılacak.
İstanbul Kültür Sanat Varyetesi’nden Yeni Bir Eylem: Soylulaştırma Çök yazısına devam et