Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 12. Kısa Film Yarışması’nda Ön Elemeyi Geçen Filmler Belli Oldu

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin bu yıl 12.’si düzenlenen Kısa Film Yarışması ön eleme sonuçları belli oldu.
Ön eleme jürisi tarafından titizlikle izlenen 140’a yakın film arasından 30 kurmaca ve 3 İstanbul konulu belgesel ön elemeyi geçti. Prof. Dr. Esra Biryıldız, Prof. Dr. Şükran Esen, Füsun Demirel, Ali Ulvi Uyanık, Atilla Özdemiroğlu, Agah Özgüç, ve Yavuz Özkan’dan oluşan yarışma jürisinin tesbit edeceği ödüller 28 Mayıs 2010 Cuma günü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Nişantaşı Kampüsü’nde düzenlenecek olan ödül töreninde sahiplerini bulacak.

  • Basın Bülteni
  • Yüksek çözünürlüklü görsellere haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 12. Kısa Film Yarışması’nda Ön Elemeyi Geçen Filmler Belli Oldu yazısına devam et
  • Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızının Yolculuğu

    Michael Apted’in yönettiği ve Ben Barnes, Skandar Keynes, Georgie Henley ile Will Poulter’ın oynadığı Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızının Yolculuğu (The Chronicles Of Narnia: The Voyage Of The Dawn Treader), 10 Aralık 2010’da Tiglon Film dağıtımıyla Tiglon Film tarafından vizyona çıkarıldı.
    Narnia Günlükleri (The Chronicles of Narnia) serisinin bu yeni filminde Edmund ve Lucy Pevensie, kuzenleri Eustace ve sadık dostları King Caspian kendilerini bir tablonun içine yerleştirilmiş halde Şafak Yıldızı gemisine konmuş olarak bulurlar. Kaderlerini etkileyecek bu inanılmaz keşif yolculuğuna doğru yelken açarken, hayal bile edemeyecekleri engellerle karşılaşırlar.

  • Basın Bülteni: 1 / 2
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Fragman
  • IMDb
  • Diğer basın bültenlerine haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Narnia Günlükleri: Şafak Yıldızının Yolculuğu yazısına devam et
  • 3. Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali, Başladı

    Bu yıl 3.sü organize edilen ve Kemal Sunal adına ithaf edilen Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali, Elazığ Valisi Muammer Erol, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun, Sinema ve Televizyon Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu’nun da katılımıyla açıldı. Ressam Selami Gedik’in sergisini gezerek festivale destek veren Vali Erol, daha sonra Akgün Otel’deki açılış resepsiyonuna katıldı ve açılış filmi Kakosi’yi izledi. Festival boyunca Sinem Kobal, Betül Şahin, Ahmet Kural, Ahmet Çelenk, Pamir Demirtaş ve daha birçok ünlü isim Elazığ’ı ziyaret edecek.

  • Basın Bülteni
  • Festival hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğrafa haberin devamından üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    3. Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali, Başladı yazısına devam et
  • 1. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri Gecesi Ankara’da Gerçekleşti

    Sadri Alışık anısına bu yıl ilk kez düzenlenen 1. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri töreni, Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi’nde 17 Mayıs 2010 Pazartesi gecesi Efes Pilsen’in sponsorluğunda gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı gecenin sunuculuğunu yapan Kerem Alışık, “Hayatımda biranın tadını bilmem ama… Efes Pilsen’in sanata yaptığı katkının tadını çok iyi bildiğimi söyleyebilirim” diyerek son günlerde Efes Pilsen’in sosyal sorumluluk projelerine yaptığı katkılarının sona ermesine neden olacak yasal düzenleme hazırlıklarına da dikkat çekti.

    1. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri Gecesi Ankara’da Gerçekleşti yazısına devam et

    Documentarist’te Kentler, Megakentler ve Filmler

    Documentarist’in bu yılki ana bölümlerinden biri kentlere ayrıldı. Kent yaşamına ve sorunlarına dair belgesel filmlerin yer aldığı Kent ve Sinema başlıklı seçkide, Jean Vigo, Krzysztof Kieslowski, Walter Ruttman, Johan van der Keuken gibi dünya sinemasının usta yönetmenlerinin gölgede kalmış yapıtları da var. Bölümün en ilginç sürprizlerinden biri ise, İstanbul Film Festivali’nde ilk uzun metrajlı filmini izlediğimiz Michael Glawogger’ın Megakentler (Megacities) adlı ünlü yapıtı. Etkinlik kapsamında, kent ve sinema ilişkisine dair bir panel ile 20. ve 21. yüzyıl sinemasının kente bakışı üzerine kapsamlı bir atölye çalışması da düzenlenecek.

    İran’lı Muhalif Yönetmen Cafer Panahi, Açlık Grevine Başladı

    İran’da 01 Mart’ta gözaltına alınan muhalif yönetmen Cafer Panahi, açlık grevine başladı. Muhaliflere ait Jaras internet sitesindeki açıklamaya göre, ailesini telefonla arayan Panahi, geçen Pazar günü sorgulamaya alınarak suçlandığını, o günden bu yana hiçbir şey yiyip içmediğini söyledi. Panahi, açlık grevine, talepleri yerine getirilinceye kadar devam edeceğini belirtti. Panahi’nin eşi, kocasının bir avukatla görüşmeyi, ailesinin kendisini ziyaret edebilmesini ve duruşmaya kadar şartsız serbest bırakılmayı istediğini ifade etti.

  • Basın Bülteni
  • Yüksek çözünürlüklü fotoğrafa haberin devamından üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    İran’lı Muhalif Yönetmen Cafer Panahi, Açlık Grevine Başladı yazısına devam et
  • 28 Mayıs 2010 Haftası

    “Şrek: Sonsuza Dek Mutlu”, son bölüm olamaz! Bir kere, ‘yazılım canavarları’ sayesinde serinin teknolojik olarak en gelişmiş filmi ve ses tasarımları da, görsel içerik denli ayrıntılı.

    Rumpelstiltskin’in büyü içeren anlaşmasına imza atıp yaşamındaki tüm güzellikleri kaybeden ve kaybettiği için de değerlerini anlayan yeşil devin bu marifetiyle oluşan ‘alternatif Shrek dünyası’, canlılığı, renk yelpazesinin genişliği, mevcutların yanına katılan yeni tipleriyle, bir ‘masal diyarının içinde’ olmasına rağmen, yine ve daha şiddetli biçimde, Grimm Kardeşler’e ‘ters’! Zaten serinin küçükler kadar büyükler tarafından sevilmesinin sırrı bu yaklaşımda yatıyor. Verdikleri dersler doğrultusunda büyüdüğümüzde bizleri mutlu etmesi gereken masallar ve kahramanlarının o ‘gülümseyen son’larla aslında hep ‘akıllı, uslu’ yalanlar uydurdukları gerçeği, hayatın zorluklarına çarpıp toslarken kafamıza ‘dank’ ettiğinde ve intikam alma isteğimiz de kabardığında, Shrek serisinin sunduğu ‘münasebetsiz yaklaşım’ı seviyoruz. Ve sinsice yüklenmiş ‘inadına’ cinsel çağrışımları da…

    Evet, bu seride de ‘mutlu son’lar var; fakat hep ‘aykırılıklarla’! Hayır, “Shrek” serisi bitemez! Hele bir de 3 Boyuta geçmişken… Zaten orijinal izlemeniz de şart: Mike Myers (Shrek), Eddie Murphy (Eşek), Cameron Diaz (Prenses Fiona), Antonio Banderas (Çizmeli Kedi) ve diğerlerinin performanslarına, herhangi bir seslendirme sanatçısının ulaşması olası değil!

    “Frozen”, hareket etmeyen ve en az beş gün de hareket ettirilmeyecek bir telesiyejin oturma yerinde, dağın üst tarafında ve de yerden epey yüksekte unutulup, soğuk, kar, aşağıda aç kurtlarca mahsur bırakılan üç genç insanın yaşama mücadelesinin dramatik öyküsü. Çocukluklarından arkadaş iki erkek ve birinin yeni sayılabilecek sevgilisi kız: Sadece üç kişi! Umutla umutsuzluk arasında anılar, suçlamalar, özürler, çabalar, öneriler, pişmanlıklar, ağlamalar birbirine karışırken, senaryo yazarı – yönetmen Adam Green, gerçeklikten sapmayarak, hem açık havada ve fakat dar alanda ritmi düşmeyen bir gerilim yönetme becerisi gösteriyor; hem de bizleri çeşitli numaralarla kandırmaya çalışmadığı için takdirimizi kazanıyor. Kadrajları dikkat çeken görüntü çalışması ve yüreğinizi ele geçiren müzik, ayrıca vurgulanmalı.

    (27 Mayıs 2010)

    Ali Ulvi Uyanık

    [email protected]

    Fırça Darbesi

    Nihan Belgin’in senarist, yapımcı ve yönetmenliğini yaptığı kısa film Fırça Darbesi, 13. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde gösterildi ve yoğun ilgi gördü.
    Umut Beşkırma ve Metin Belgin’in oynadığı filmin konusu şöyle: Şubat 1980… TDKP’li bir grup genç, arkadaşları Sinan’ın öldürülüşünü protesto ederler. Askerler, gençleri dağıtmak için uyarı ateşi açarlar. Kaçma, kovalamaca paniğinde Erdal’da silâhını çekip ateş eder. Ölen askeri vurduğu gerekçesiyle tutuklanan Erdal, yeterli kanıt bulunamadığı halde idam cezasıyla yargılanır.

  • Basın Bülteni
  • Fotoğraflar
  • Web Sitesi
  • Diğer haberlere haberin devamından üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
    Fırça Darbesi yazısına devam et
  • 3. Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri

    22 – 27 Haziran 2010 tarihleri arasında düzenlenecek olan ve 35 ülkeden 100’e yakın özel belgesel filmlerin sunulacağı Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri kapsamında, şehir ve sinema ilişkisi de masaya yatırılacak. Yapılacak etkinlikler boyunca, Kent ve Sinema başlığı altında gösterime sunulacak 15’e yakın belgesel film, Akbank Sanat’ta sinemasever seyircilerle buluşacak. Seçkide Mumbai, Kahire, Şangay ve Bogota üzerine gerçekleştirilmiş dört belgeselden oluşan ve geçen yıl Avrupa’daki festivallerde epey ses getiren Danimarka yapımı Cities on Speed serisi başta olmak üzere, dünya metropollerine dair özel hikâyeler bir araya gelecek.

    3. Documentarist – İstanbul Belgesel Günleri yazısına devam et