Kadınlar ve Erkekler Üstüne

Kadın Aklı Erkek Aklı (The Ugly Truth)
Yönetmen: Robert Luketic
Senaryo: Nicole Eastman, Karen McCullah Lutz, Kirsten Smith
Müzik: Aaron Zigman
Görüntü: Russell Carpenter
Oyuncular: Katherine Heigl (Abby Richter), Gerard Butler (Mike Chadway), Eric Winter (Colin), John Michael Higgins (Larry), Cheryl Hines (Georgia)
Yapım: Columbia (2009)

“Bu Nasıl Sarışın” ve “21” filmleriyle tanınan Avustralyalı yönetmen Robert Luketic’in salon komedilerine selam gönderen “Kadın Aklı Erkek Aklı” filminin kadınlar ve erkeklere dair esprileri zayıf olmasından tam anlamıyla seyircileri kahkahalara boğamıyor.

Filmin hikâyesi, Kaliforniya’nın Sacramento şehrinde, bir yerel televizyon kanalında geçiyor. Bu komedi, kadınlar ve erkekler üzerine bir film gibi görünse de, aslında ilişkilerde acemi bir genç kadının erkekler konusunda “tecrübe” kazanması üzerine. Ama, filmlerde şu kural hiç değişmiyor: Nefretten aşk doğar… Gerçek hayatta birçok insanın toslamadığı bir şey. Filmlerin yalanı işte. Abby, bir haber programının yapımcısı ve “rating”lerde yerlerde sürünüyor. Rakip yerel kanalda kadınlar ve erkekler üzerine “Acı Gerçekler” programını yapan Mike, şehrin gözde programcısı. Kedisever Abby’nin kedisi televizyonun uzaktan kumanda aletinin tuşlarına basınca, kader Abby’yle Mike’ın yollarını buluşturuyor. Abby’nin haber programına paraşütle inen Mike, dizginleri ele alıyor ve program bir anda şehrin en gözdesi oluyor. Sonuçta işin ucunda erkekler ve kadınlar var. Hem kadınlar hem de erkekler, karşı cinsin kendileri hakkında ne düşündüklerini merak ederler. Mike, sadece programında değil hayatta da kadınları okuyan biri. Elbette aşkta acemi Abby’nin dertlerini hemen anlıyor.

Salon komedisi…

Eski zaman Hollywood salon filmlerinin tadını veren ve yer yer esprileriyle insanı güldüren yönetmen Robert Luketic’in “The Ugly Truth-Kadın Aklı Erkek Aklı” filmi, bir senaryo ordusunun yazmasına rağmen hınzırca bir güldürüye dönüşemiyor ne yazık ki. Oysa, kadın ve erkek dünyaları birer derya. Nancy Meyers’ın 2000 yapımı “What Women Want-Kadınlar Ne İster” filmi daha hınzırcaydı sanki. Kadınlar ve erkekler üzerine espriler tam anlamıyla güldürüyordu. “Kadın Aklı Erkek Aklı” filminde en hınzırca tipler, aynı programı sunan karı-kocanın, Georgia ve Larry’nin göründüğü sahnelerdi belki de. Filmin finalindeki uçan balonlu sahne de iyi geliyordu. Bu film, kadınla erkeğin akıllarının ve kalplerinin nerede olduğunu bir defa daha hatırlatıyor. Filmin afişine bir bakın. Yönetmen Luketic, 1973’te Avustralya’da doğdu. Luketic’in annesi bir İtalyan, babasıysa bir Hırvat. Bu yönetmenin en hatırlayacağınız filmi 2001 yapımı “Legally Blonde-Nasıl Sarışın”dır belki de. Sinemaseverler, 1978 doğumlu Katherine Heigl’i Steve Miner’ın 1994 yapımı “My Father the Hero-Kahraman Babam” filminden hatırlayabilirler. 1969 doğumlu İskoç oyuncu Gerard Butler, Joel Schumacher’in 2004 yapımı “The Phantom of the Opera-Operadaki Hayalet”, Zack Snyder’ın 2006 yapımı “300-300 Spartalı” ve Guy Ritchie’nin 2008 yapımı “RocknRolla” filmlerinden hatırlanıyor. Kameraman Russell Carpenter bu ekibin en bilineni belki de. Carpenter, 1997 yapımı 11 Oscar kazanmış “Titanic-Titanik” filmiyle bir Oscar kazanmıştı. Kameraman Carpenter, James Cameron’la 1994 yapımı “True Lies-Gerçek Yalanlar”da da beraber çalışmıştı. Carpenter ayrıca, yönetmen Luketic’in 2005 yapımı “Monster-in-Law-Vay Kaynanam Vay” ve 2008 yapımı “21” filmlerine de katkıda bulundu.

(20 Eylül 2009)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com