09 Ocak 2009 Haftası

“Vali”, televizyon dizisi yönetme alışkanlığı içinde ‘gösteriş’ yapan, hangi kamera hareketinin nerede ve neden kullanılması gerektiğini hesaplayamadan seyirciyi etkilemek isteyen ve de etkileyemeyen bir yönetmen elinde, işin kötüsü, ne drama ne aksiyon, ne de ikisi birden olabilen ‘kaçırılmış fırsat’: Kendi adıma, Türk filmlerindeki kötü yabancıların ‘karton tipler’inden ve kimi yerde kimi gökte oynayan oyuncuların dengesizce yönetilmelerinden bıktım!

“Uzay Maymunları”, insanlar tarafından denek olarak kullanılmalarına rağmen tehlikeli görevde birer kahraman olmayı başarabilen primatların serüvenlerini içeren ‘A’ sınıfı bilgisayar animasyonu: Çok küçük seyircileri aştığını vurgulamakta yarar var!

“Doğmamış”, ayna akislerinin üç boyutlu dünyamıza taşıdığı korkuları çıkış noktası alan hikâyelerden biri ve gerçekten korkunç olduğu saniyelerde görsel başarıya da ulaşıyor: Yahudilerin asla bitmeyecek bilinçaltı soykırım hesaplaşmaları için de yeni bir vesile aynı zamanda!

“Barselona, Barselona”, aşk ile seks tutkusunun -bir yerden sonra- nasıl birbirlerinden bağımsız hareket eden üvey kardeş olduklarını, tam da bakışların bile alev alev yaktığı ülkeden anlatan film: ‘Nevropat’ Woody, Manhattan’dan kurtulup Avrupa’da çalışmaya başladığından bu yana sanki yeniden doğdu; İngiltere üçlüsünden sonra, şimdi de İspanya ve “pes”! Bu ne ‘gençlik’ ve bu ne ‘dinamizm’ böyle yahu!

(08 Ocak 2009)

Ali Ulvi Uyanık

aliuyanik@superonline.com