Sinema-TV Merkezi’nde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin 125. kuruluş yıldönümü nedeniyle Sanat Belgeselleri gösteriliyor. 125 Yıl 20 Sanatçı belgesel film gösterimleri 04 Mart 2008 tarihinde başladı. 03 Mart 1883′de Sanayi-i Nefise Mektebi adı ile kurulan, Güzel Sanatlar Akademisi olarak Türk Sanat Eğitimi’ne yön veren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, bu yıl 125. yaşını kutluyor.
Günlük arşivler: 7 Mart 2008
sinemalife.com Mart Sayısı Çıktı
Türkiye’nin ilk online sinema dergisi sinemalife.com’un Mart sayısı çıktı. Ethan Coen ile Joel Coen’in yönetmenliğini yaptığı İhtiyarlara Yer Yok filmini kapağına taşıyan sinemalife.com’da Özhan Eren (120) ve Ela Alyamaç’la (Peri Tozu) yapılmış doyurucu röportajlar var.
Vizyondakiler, sinema haberleri, pek yakında beyazperdede gösterilecek filmler sinemalife.com’da. Ödüllü yarışma sayfalarının yanı sıra yeni çıkan DVD’lerin tanıtımının da yer aldığı dergide okuyuculardan gelen film yorumlarına da yer veriliyor.
sinemalife.com Mart Sayısı Çıktı yazısına devam et
Bozkırda Deniz Kabuğu’nun Kış Çekimleri Tamamlandı
Yaptığı ödüllü kısa filmlerin ardından Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak adlı uzun metrajlı filmiyle İstanbul Film Festivali’nde ve katıldığı uluslararası film festivallerinde kırka yakın ödül kazanan Ahmet Uluçay, merakla beklenen ikinci uzun metrajlı filmi Bozkırda Deniz Kabuğu’nun kış çekimlerini tamamladı. Çekimlerine Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinin Tepecik Köyü’nde Aralık ayında başlanan ve geçtiğimiz günlerde kış çekimleri bitirilen bu filmiyle Uluçay, bazıları için basit gibi görünen yerel yaşamdan, oldukça içten ve bir o kadar büyük öykülere yelken açıyor, dahası, bu yolculuğu tüm dünyaya izletmeyi amaçlıyor.
Yeşilçam Masalı
Kimi iyi, kimi kötü karakterleriyle, çoğunlukla mutlu sona ulaşan maceralarıyla, damakta eskiye özlemin o kekremsi tadını bırakan siyah-beyaz görüntüleriyle, bir masal, Yeşilçam. İşte bu yüzden, Yeşilçam Masalı koydum R – 1’de yayınlanan belgesele. Çocukluğumun kahramanlarıydı tüm o karakterler. İnanılması güç şartlarda film yapmaya çalışan yönetmenlerin ve oyuncuların gerçeği kadar, annemin elinden tutup biraz ürpererek girdiğim karanlık sinema salonlarında, boğazıma düğümlenen gözyaşlarının, attığım belki de ilk bilinçli kahkahaların, kafamda dönüp dolaşan ilk soruların ve beyazperdede olmadığı zamanlarda gökteki yıldızların yanında olduğunu düşündüğüm yıldızların anısı da, temel taşları oldu aslında bu programın. Çünkü Yeşilçam, bir anlamda, yakaladığım andan itibaren tabii, benim kişisel tarihim. Tıpkı çoğu insanın olduğu gibi. Hangimiz kendini içten içe o karakterlerden biriyle özdeşleştirmedi? Kemal Sunal’a bakıp kahkahalar atmadık mı? Turist Ömer’e gülerken bir yandan da gözümüzden süzülen yaşları elimizin tersiyle silmedik mi? Erol Taş’tan korkarken, Kadir Savun’a sarılmak istemedik mi? Adile Naşit, bir kuşağın annesiydi. Onlar bir aileydi. Bizim de parçası olduğumuz, kocaman bir aile…
İşte, tüm bu duygu ve düşüncelerle oluşmaya başladı Yeşilçam Masalı projesi. Önce Yeşilçam ve Türk sineması hakkında bugüne kadar yazılmış ne kadar kitap varsa aradım. Kitapçılarla yetinmedim, arkadaş kütüphanelerini karıştırdım, olmazsa olmaz sahafları dolaştım… Ardından İstanbul Radyosu’nun arşivi taradım. Türk sinemasına dair ulaşabildiğim ne kadar röportaj, ses kaydı varsa topladım. Geçmişe dair ses kayıtları ve belgeler için Mimar Sinan Üniversitesi’ne ve TRT Televizyonu için Türk Sinema Tarihi belgeseli hazırlamış olan Profesör Doktor Sami Şekeroğlu’na ulaştım. Sonunda sıra, şu an hayatta olan Yeşilçam emekçilerine geldi. Kimi, küskündü, konuşmak istemedi. Kimi, o parlak, şöhretli günlerinde olduğu haliyle, sesiyle kalmak istedi anılarda. Kimine programın süresi az geldi, anlatacak o kadar çok şey vardı ki, sığamamaktan korktu dar zamanlara. Ama çoğu da, gözleri kimi zaman dolu dolu, kimi zaman şaşkınlıktan kocaman olmuş, kimi zaman da kahkahalar atarak onlara mikrofon uzatan bu genç kadını, yani beni, kırmadı, yüreğini açtı. Kimler yoktu ki mikrofonun arkasında? Ediz Hun, Göksel Arsoy, Temel Gürsu, Jeyan Mahfi Tözüm, Arif Keskiner, Erol Büyükburç, Parla Şenol, Giovanni Scognamillo, Burçak Evren, Agâh Özgüç, Ülkü Erakalın, Tomris Oğuzalp, Rüştü Asyalı, Yusuf Kurçenli, Muzaffer Hiçdurmaz…
Röportajlar tamamlanınca, ortaya bir başka soru çıktı. Program nasıl işleyecekti? Dinleyeni sıkacak ve programı tekdüzeliğe sürükleyecek kronolojik bir anlatımdan özellikle kaçındım. Sonunda da Türk sinemasının türlerine göre işlemeye karar verdim. Tüm okuduklarım, topladığım belge ve kitaplar, hafızamda kalanlar, yaptığım röportajlar, elde ettiğim eski ses kayıtları ve tabii duygularım bir araya geldi ve belgeselin Yeşilçam’ın Masal Filmleri başlıklı ilk bölümünün kurgusu tamamladım. Bu bölüm dinleyiciyle buluştuğunda takvimler 4 Temmuz 2007 Çarşamba gününü göstermekteydi.
25 dakikalık bu kısacık ama gerisinde uzun çalışma saatleri barındıran program, Yeşilçam Masalı, o günden sonra tam 6 ay boyunca her Çarşamba dinleyiciyle buluşmaya devam etti. Bu yolculuğun tam 26 durağı vardı: Müzikaller, şarkıcı filmleri, komediler, devam filmleri, melodramlar… Kısacık tarihine binlerce film sığdırmış Yeşilçam’ın el atmadığı tür yok gibiydi. Aralarından bir seçim yapmak bile başlı başına bir işti aslında.
Ve her masal gibi Yeşilçam Masalı da bitti. Aralık ayının son Çarşambası, arkasında yorgun, ama içi sızlayan bir yapımcı bırakarak veda etti dinleyiciye.
Ama bugün, geri döndü. Yanında, emeğin ve çalışmanın ödülüyle. Ne mutlu bana ve Türk sinemasının sevgili emekçilerine…
(14 Mart 2008)
Gülay Oktar Ural
Sinema-TV Merkezi’nde Film – Belgesel Gösterileri
Balmumcu’daki Sinema-TV Merkezi’nde 10 Mart Pazartesi günü saat 14:00’de Orhan Aksoy anısına Hasan Boğuldu adlı film gösteriliyor. Orhan Aksoy’un Sabahattin Ali’nin hikayesinden senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmin görüntü yönetmenliğini Ertunç Şenkay yapıyor. 1990 yapımı 90 dakikalık filmde Hülya Avşar, Yalçın Dümer, Güzin Özyağcılar, Atilla Ergün ve Gülsen Tuncer rol alıyor. Merkez’de aynı gün saat 16:00’da ise 125 Yıl 20 Sanatçı başlığı altında John Read’ın yönettiği 1985 yapımı, renkli, 53 dakikalık Ben Nicholson adlı belgesel de gösterilecek. Ücretsiz gösterimlere tüm sinemaseverler davetli.
Sinema-TV Merkezi’nde Film – Belgesel Gösterileri yazısına devam et
Sarp Apak ve Gürgen Öz, Cinemania’da
Kanal D ekranlarında her Cumartesi yayınlanan Cinemania’da, Ömür Gedik’in bu haftaki konukları Sarp Apak ve Gürgen Öz. Plajda filminin oyuncuları, kadın olmanın inceliklerinin yanı sıra zorluklarını da aktarıyor. Kadınlar ve erkekler arasındaki farkları mizahi bir dille aktaran Sarp Apak ve Gürgen Öz, film hakkındaki görüşlerini, hayata bakış açılarını ve yeni projelerini anlatıyor. SİYAD ödülleri hakkında ünlülerden önemli yorumlar, çarpıcı sinema haberleri ve vizyona giren yeni filmler, editörlüğünü Fırat Sayıcı’nın yaptığı Cinemania’da. Ömür Gedik’in hazırlayıp sunduğu Cinemania, bu Cumartesi saat 12:00’de Kanal D’de.
Sarp Apak ve Gürgen Öz, Cinemania’da yazısına devam et
Kaybedenler’in Çekimleri Tamamlandı
Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema Televizyon Bölümü’nde eğitim gören bir grup öğrenci tarafından kurulan 16:9 Ekibi; A’dan Z’ye her şeyini üstlendiği son çalışması Kaybedenler isimli ilk uzun metraj filmini, Konak Belediyesi ve PizzaPizza sponsorluğunda tamamladı.
Filmin galası 25 Mart 2008 Salı günü, saat 20:00’de İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde yapılıyor.
Sinema Camiası SİYAD Ödüllerini Yorumluyor
Expo Channel ile dönüşümlü yayın yapan, Türkiye’nin ilk ve tek mücevher kanalı Jewelery Channel Turkey’de yayınlanan 24 Ayar Sinema’nın 6. bölümü 07 Mart Cuma saat 12:30’da sinema tutkunlarıyla buluşuyor. Sinema yazarı Fırat Sayıcı’nın hazırladığı programda bu hafta, SİYAD ödül gecesinde ödüller üzerine ünlülerin yaptığı yorumlar geliyor ekrana. M. Ö. 10.000, İhtiyarlara Yer Yok, Lagerfeld Sırları, Jumper, Hayattan Korkma ve Hasta filmlerinin fragmanları ile Kara Şövalye’den ilk görüntüler izleyici ile buluşuyor. SAGA’nın katkılarıyla her programda DVD ödülleri dağıtan 24 Ayar Sinema, her Cuma 12:30’da JCT’de.
Ustalara Saygı, Bu Kez Duygu Asena İçin
Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen Ustalara Saygı etkinliğinde 08 Mart Dünya Kadınlar Günü, Duygu Asena’ya saygı etkinliği ile kutlanacak. Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde (Akatlar Kültür Merkezi) 10 Mart Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek olan gecede, feminist hareketin ülkemizdeki tarihinde bir dönüm noktası yaratan Duygu Asena’nın farklı yönleri, dostları tarafından konuklara anlatılacak.
Nedim Otyam Defnediliyor ve Anılıyor
Birçok Türk filminin müziklerinde imzası olan ve vefat eden sinema dünyamızın çok sevilen sanatçısı Nedim Otyam, 08 Mart Cumartesi günü öğle namazını müteakip Galip Paşa Camii’nde yapılacak törenin ardından İçerenköy Mezarlığı’na defnedilecek. Merhuma Tanrıdan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz. Nedim Otyam’ı anmak, anıları paylaşmak, ailesine kaybından duyulan üzüntüyü iletmek için sevenleri Balmumcu’daki Sinema – TV Merkezi’nde 11 Mart Salı günü saat 13:30’da biraraya geliyor.