Hayallerinin Peşinden Koşan Adam: Burt Munro

“Tüm hayatını bu motorun üstünde düz yolda giderek yaşayanlar var. Bu hızla diğerlerinden en fazla 5 dakika az yaşamak… Tek farkı bu” – Burt Munro

Roger Donaldson’ın 60’ların hız rekortmeni Burt Munro’yu anlattığı 125 dakikalık filmi Efsane Adam, aynı zamanda bir yol filmi. Yeni Zelanda’dan Amerika’nın Tuz Çöllerine bir hız rekoru için yolan çıkan Munro’nun bu serüvenine bir de yolculuk teması eklenmiş durumda. Thirteen Day, Recruit, No Way Out ve Cocktail filmlerinin de yönetmeni Donaldson, Burt Munro için şunları söylüyor: “Yeni Zelanda hakkındaki gerçeklerden biri, eğer bir şey yapmaya karar verdiyseniz bu ülke her şeyin olabileceği yerdir. Bürokrasi tarafından veya film yapımcısının kim olduğu hakkında ya da aldığınız eğitimle ilgili önyargıları olan insanlar tarafından engellenmezsiniz. Burası her zaman git ve gerçekleştir anlayışına çok yakın olan bir ülkedir. Yeni Zelanda’lı Burt Munro’da da gerçekten bu düşünce doğuştan mevcuttur.”

1967 yılında Amerika’daki Bonneville Tuz Çölleri’nde kırılan rekorun sahibi Burt Munro’yu Anthony Hopkins canlandırıyor. Filmin diğer oyuncuları ise, Diane Ladd, Paul Rodriguez, Aaron Murphy ve Bruce Greenwood.

Burt Munro, 1920 model Indian motosikletiyle hız rekorunu kırmak için 25 yılını verir. 21 yaşındayken sahip olduğu bu motosikletini önce dünyanın en hızlı motosikleti yapmak için uğraşır ve sonunda 40 yaşındaki motosikletiyle ve 68 yaşına rağmen bunu başarır. Filmin başından itibaren, eğer bir hayalinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, onun için uğraşmanız gerekir ve sonunda mutlaka gerçekleştirirsiniz mesajı veriliyor. Burt’ün bunu yapmaya karar verdiği andan itibaren önündeki bütün kapıların açıldığına tanık oluyoruz. Kalbi hastadır ve motorsiklete binmesi onun için hiç de iyi olmayacaktır ama aldığı ilâç hayalinin sonuna kadar onu sağ tutacaktır. Evini bankaya ipotek ederek bu macerası için bankadan kredi alır, bir gemi yolculuğuyla Amerika’ya doğru yol alır. Aslında motorsikleti gemiye ters yerleştirilmediği için zarar görmüş olması içten bile değildir ama bu hayalinin peşinden koşan adamın motorsikleti kutusundan sapasağlam çıkar. Yolda giderken, motorsikletin tekerleği çıkar ve Amerika’nın bomboş yollarında tek başındadır artık, ancak az sonra gelen bir Kızılderili ona yardım eder, uğur getirsin diye ona bir de mavi bir kolye verir. Çalışmaları sırasında yoldaki hız sınırını aşar ama polis bir dahaki sefere olmamasını ister sadece. Ayrıca yarışmak, katılmak için geç bile kalmıştır. Her şeye rağmen Burt Munro, hayalini gerçekleştirmek için yola çıktığı için önündeki tüm engeller aşılır, sonunda Munro 320 km’lik hız rekorunu kırar.

Filmden çıkarken, yaşın önemi yok, herkes hayalinin peşinden koşmalı mesajını derinden alıyorsunuz: Sen sadece hayallerinin peşinden koş, önündeki tüm engelleri aştığını göreceksin.

(09 Mayıs 2006)

Asya Çağlar

“Hayallerinin Peşinden Koşan Adam: Burt Munro” üzerine 8 yorum

  1. Merhabalar, ben bu anlatılan filmi izledim, hemde büyük keyif alarak ve çayımı yudumlayarak. Sizde izleyin, bence insan zevkle seyrediyor, neden biliyor musunuz, gerçek bir hikâyeden alınma da ondan. Bence süper bir film, 100 üzerinden 100.

  2. Burt Munro, sen gerçek bir efsanesin ve bu filmi gözyaşları içinde seyrettim. Fevkalade, harika. İstediğin gibi yaşadın, istediğin gibi öldün. İşte siz insanlara bir örnek.

  3. Uzun süredir izlediğim hiçbir filmden dün gece izlediğim bu film kadar zevk almamıştım. Hayallerinin peşinden koşan bir adamın filmi, gerçekten çok kaliteli bir film. Anthony Hopkins’in oyunculuğu, karizması mükemmel. 100 üzerinden 200 bu filme. Deneyin hak vereceksiniz.

  4. insan hayalsiz yaşayamaz diye duydum,
    ve hayal kurdum…
    hayallerimin bazıları gerçekleşti bazıları hayalmiş,
    anladım ki hayaller kabûllendiğince hayalmiş…

  5. Dün gece izlediğim süper bir film. Ben ve ailem keyifle izledik. Hayatımda ilk defa duyuyordum. Gerçek mi diye merak ettim ve araştırmamda da bunu buldum. Ne diyeceğimi bilemiyorum, kelimeler bu filmi anlatmaya yetmez. Gerçekten muhteşem, harika.

  6. Selâm. Ben bu filmi daha dün izledim ve hayranı oldum. Burt Munro’nun bu çılgınca hayali gerçekleşmeyeceğini düşünüyordum. Çünkü kalp sorunu var ama o bunu başarmayı istiyor ve başarıyor. Çok güzel bir filmdi. Bence 100 üzerinden 200. Bu filmı hayran kaldım. Bunu izleyebildiğim için de çok mutluyum. İnşallah herkes bu filmi izlemiştir. Çünkü bu güzel filmi herkesle paylaşmak isterim. Ben bu filmi dün izlememe rağmen hemen Burt Munro hakkında araştırma yapmak istedim. Ve bu bilgileri bulduğum için de çok mutlu oldum. Herkese iyi izlemeler. 🙂

  7. Bir adamın 50 yıla yakın bir süre bir motorla bu kadar uğraşması gerçekten ilgimi çekti. Tamam uğraşılır ama aynı motora 50 yıl nasıl sebat edilir. Bunun gibi bir kişi daha olacağına inanmam. Bu filmi de herkesin izlemesini isterim. Ben izleyeli bir kaç ay oldu ve ondan sonra daha film izleyemedim. Diğer filmler bana zevk vermedi ama bu filmi izlerken bu yaşta gözümden bir kaç damla yaş geldi. Burt Munro’nun yaşadığı zamanda yaşayıp, onunla tanışmak isterdim… 🙂

  8. Bende de motor var ama hiç uğraşmaktan bıkmıyorum. Nasıl olacak motorsiklet bir tutkudur.

Yorumlar kapalı.