İnek Şaban

Çilingir Sofrası (Sadi Bey’in Facebook Günlükleri):

Film şirketlerine sitemimdir: Filminizin fragman, trailer, vs. gibi hareketli görüntülerini piar şirketiniz aracılığıyla gönderiyorsunuz, gelen görüntüleri youtube kanalımızda yayınlıyoruz. Sonra youtube’a da telif hakkınızı ihlal ettiğimiz konusunda duyuru yapıyorsunuz. O zaman ya bize görüntü göndermeyin veya youtube’a bildirirken “şu, şu platformlar hariçtir” diye bilgi verin, not düşün. İnternet ortamında filminizin korsan kopyasının dolaşımına engel olamıyorsunuz, karşılıksız lehinize hizmet vermeye çalışan amatör web sitelerini zora sokuyorsunuz. An itibariyle fragmanlarınızı, trailerlerinizi youtube kanalımıza yüklemeyi durdurduk. Bilginiz olsa da olur, olmasa da olur, maksat kamuoyunun bilgisi olsun.
Ek: Dijital medyada telif hakkı koruma işini konuyla ilgili özel bir şirkete veriyorlar. O şirket bahsedilen işle ilgili trailer, fragman, film, ne varsa hepsini takibe alıyor. Telif hakkı ihlâllerini takip eden şirkete “Yaptığımız yayın, yapım şirketinin bilgisi dahilindedir” şeklinde bilgi verdiğinizde youtube bildiriyorlar, youtube da sizi beyaz listeye alıyor ve telif hakkı ihlâl ihtarını kaldırıyor. 3 ihtar alındığında kanalınız kapanıyor, youtube’da bir daha hesap açamıyorsunuz. Bu yazışmaları onlarca kez yaptım. Öyle ki bir fragmana konulan ihtarı kaldırtıyorsunuz, bir müddet sonra aynı firmanın başka bir fragmanı için ihtar geliyor. Yani ihtar iptalini o firmanın tüm fragmanları için yapmıyorlar. İşlerin takip veya yürütülmesinde sanki bir ciddiyetsizlik, ihmal ve boşvermişlik söz konusu. Sonunda yaptığım bu yazışmalardan bıktım, youtube’a fragman yüklemeyi bıraktım, gönderilen linklere yönlendirme yapacağım. Neticede insanlar ve şirketler geçip gidiyor, sinemayı sevmeye devam ediyoruz. (13 Aralık 2020)

Farkında mısınız, festivallerde En İyileri seçtiğimizde En İyi Olmayanları da seçmiş oluyoruz. Misalen En İyi Film ödülüne 1 yapımcı sevinirken En İyi Olmayan seçilen birden fazla yapımcı -hadi üzülüyor demeyeyim de- sevinemiyor. (20 Aralık 2020)

Ara sokaktan ana caddeye iniyorum, kafamı sola çevirdim, Konak Kırtasiye, yanına baktım Konak Züccaciye, mübarek kafamı sağa çevirdim Konak Market. Az sonra sola döneceğim caddedeki kapanmış olan Konak Sineması’nı hatırlayınca, tam “Esnaflar sinemayı ne kadar çok seviyormuş ki dükkânlarına da aynı adı koymuşlar” diye düşünürken Valikonağı Caddesine inince uyandım. Sükût-u hayale uğradığımı söyleyemem ama sinemanın da adını Vali Konağı’ndan aldığını söyleyebilirim. Kıssadan hisse: Herkes algıyı kendine göre yaratıyor. (22 Aralık 2020)

Ortaya karışık: Markette peynir reyonuna yanaştım, “Yarım paket mö peyniri versene” dedim anlamadı, “İnek” dedim, anladı. “Hava bulutlu” / “Vay bana kaz mı dedin?” gibi bir şeyler. (24 Aralık 2020)

Yine geldi iki gözümün çiçeği, yılın en iyi filmlerini duyurma mevsimi. Kambersiz düğün olmaz benimki şöyledir:
Kurmaca Film
Belgesel Film
Animasyon Film
Deneme Film
Uzun Film
Kısa Film
Panoramik Film
Sinemaskop Film
Aşk Filmi
Western Filmi
Komedi Filmi
Kovboy Filmi
Dram Filmi
Fantastik Film
Bilim Kurgu Filmi
Karate Filmi
Seks Filmi
Macera Filmi
Siyah Beyaz Film
Renkli Film
Sessiz Film
Kokulu Film
Üç Boyutlu Film
A Filmi
B Filmi
C Filmi
Yeşilçam Filmi
Hollywood Filmi
Bollywood Filmi
Yerli Film
Yabancı Film (25 Aralık 2020)

Hayat mucizelerle ve sırlarla dolu. Allah rahmet eylesin, yaşarlarken 1945 doğumlu Barış Manço benden 5 yaş, 1949 doğumlu Tarık Akan 1 yaş büyüktü. Barış Banço’yu 1999’da 56 yaşında, Tarık Akan’ı 2016’da 67 yaşında kaybettik. Bugün ben Barış Manço’dan 14, Tarık Akan’dan 3 yaş büyüğüm. Mekânları cennet olsun. (29 Aralık 2020)

(26 Nisan 2021)

Sadi Çilingir

sadicilingir@sadibey.com