Geçmiş

Hepimiz yaşanmışlıklardan ders çıkarmak kadar avunmak, aramak, belki biraz da keşke demek anlamında şöyle bir geriye dönüp bakarız… Çünkü geçmişimiz bizim birikimimizdir, deneyimimizdir. Çoğunlukla da takılır kalırız o yaşanmışlığa. Doğru olup olmadığını, bizi engelleyip engellemediğini pek önemsemeyiz. Orada kaldıkça daha bir yalnızlaşır, daha bir uzaklaşırız ilişkilerimizden. Tabii ki kandırmak ve başarısızlık da gelir peşi sıra.

Çağdaş Çağrı’nın, Kültür Bakanlığı’ndan da destek aldığı “Geçmiş”, o hastalıklı yalnızlığı aktarıyor beyazperdeye.

Kendinizi izleyin…

Yurtiçi ve yurtdışından ödüller toplayan “Geçmiş”te, gerçekten başarılı performans sergileyen Bülent Emin Yarar, izleyiciye ayna tutuyor bir anlamda. Tamam, filmde bir fotoğrafçıyı canlandırıyor ama geçmişe takılıp kalmış herkes olabilir bu, işi, yaşı, cinsiyeti ne olursa olsun. Sığınabileceği tek şey sigarası… Yani izleyici, televizyonda oynar nasılsa diye rehavete kapılmamalı, çünkü buzlanan görüntüler nedeniyle bütün keyfi kaçacaktır. Aslında sigarası, sığındığı tek liman fotoğrafçı Yusuf’un.

“Kendisini benim için yakıp kül eden” diye tanımlanan sigara, bütün iletişimini engelliyor ama o, o an için görece rahatlık yaşıyor. Gerginliğinde de, rahatladığında da, çalışırken de sığındığı tek liman o… Doğru olup olmaması bir yana, film izleyicinin de nefretini yükseltiyor bu kadar çok olunca.

İçiniz nasıl, içiniz?

Yönetmen Çağdaş Çağrı’nın, ilk filmi olmasına, ağır bir konu işlemesine rağmen başarıyla kotardığı “Geçmiş”, geleceği için de umut vaat ediyor. Bu film kendisi için de iyi bir deneyim, iyi bir birikimdir muhakkak. Şu noktayı da belirtmeden bitirmeyeyim yazımı: Sıradan bir film değil “Geçmiş”, birçokları tarafından önemsenmeyecektir ama kendinizi bulacağınız bir film olduğu için de etkisinin diğer hemen tüm filmlerden daha büyük olacaktır. O dinginliğin içinde kendinizi bulacak, içinizle hesaplaşacaksınız.

Geçmiş, Yönetmen: Çağdaş Çağrı, Oyuncular: Bülent Emin Yarar, Lila Gürmen, Gözde Kansu, Volga Sorgu, Yeliz Akkaya, Muhammed Cangören, Elena Viunova, 14 Temmuz’dan itibaren gösterimde…

(13 Temmuz 2017)

Korkut Akın