Bambaşka Biri mi?

Şimdi gel de gör beni, bambaşka biri…
Topladım dağılan kalbimin her köşesini…
Ardından ağlayan o zavallı kız nerede şimdi?
Gel gör beni…
Türkçe adını kuvvetle muhtemel Ajda Pekkan’ın adeta kadınlar marşı haline gelmiş “Bambaşka Biri” adlı şarkısından alan veya esinlenen “Şimdi Gel de Gör Beni” ne yazık ki bu efsane şarkı kadar coşkulu ve ritmik değil ama olsun. Biz kadınlar seviyoruz böyle hikâyeleri…

Düğüne birkaç hafta kala sevgiliniz tarafından terk edildiniz. Üstelik o korkulan yaş yani 30 kapıda… Hayatınız altüst oldu. Peki şimdi n’apıcaz?

Konusunu bu çok klâsik modern ilişki tablosundan alan Lola Versus, düğün stresini kaldıramayan sevgilisi tarafından terk edilen kahramanımızın akabinde kelimenin tam anlamıyla sudan çıkmış balığa dönmesini konu alıyor. Ve tabii bu balık haliyle üst üste yaptığı hataları, adım adım dibe vuruşunu…

Başroldeki Greta Gerwig’in tüm sevimliliği ve sahiciliğine rağmen (Greta’nın canlandırdığı karakterle aynı yaşta olmasının etkisi de olsa gerek diye düşünüyorum) Lola Versus (ısrarla Lola Versus diyorum çünkü Şimdi Gel de Gör Beni ismine hiç ısınamadım, zira kızımız film boyunca hiç de ‘şimdi gel de gör beni’lik bir boyuta geçmiyor) akıp gitmiyor film.

İnsan ne olursa olsun filmden bir son dakika golü, bir ters köşe, bir mesaj… Bir şey bekliyor işte. Yani oturup 1,5 saatinizi ayırdığınız bir film öyle anlamsızca, işte hayat devam ediyor gibi ucu bucağı açık, hiçbir şey olmamış bir vaziyette bitmesi sizde de bir tatminsizlik yaratıyor.

Bir de söylemeden geçemeyeceğim bu tarz filmlerde Fransızlar bu işe gerçekten çok daha iyi yapıyorlar. En azından daha sağlam, ayakları yere basan hikâyeler ve şaşırtan, sürprizli sonlar koyuyorlar finallerine.

Sonuç olarak Lola Versus, eğlenceli ve tatlı bir film olabilecekken sıkıcı ve bayağı olmaktan kurtaramıyor kendini. Sinemada izlemenizi çok tavsiye edemem açıkçası ama ev sineması için bir şans verebilirsiniz. Finali de filmin başlangıç sözleriyle bitirelim ve size de filme dair bir ipucu olsun:

Utanıyorum ama kocaman bir astroloji kitabım var ve diyor ki 29. doğum günümde saturn doğduğum eve dönüyor ve hayatım altüst oluyor. Saturn her şeyi yüzeye çıkaracakmış ve bende evrim geçirecekmişim. Hayat olarak yani. Biliyorum bu değişebilir ama ya değişmesin istiyorsam? Ya hayatımı böyle seviyorsam?

(08 Eylül 2012)

Gizem Ertürk