Hepsi Onun İçindi

Kaçış Planı (The Next Three Days)
Yönetmen-Senaryo: Paul Haggis
Müzik: Danny Elfman-Alberto Iglesias
Kurgu: Jo Francis
Görüntü: Stéphane Fontaine
Oyuncular: Russell Crowe (John), Elizabeth Banks (Lara), Jason Beghe (Quinn), Aisha Hinds (Collero), Ty Simpkins (Luke), Brian Dennehy (Büyükbaba), Liam Neeson (Damon)
Yapım: Lionsgate (2010)

Yaratıcı yönetmen ve senaryo yazarlarından Paul Haggis, parlak bir Fransız polisiye – gerilimi “Aşk Uğruna”yı Hollywood’a uyarlamış. İki filmi yan yana koyduğunuzda gerçekten ikisi de başarılı. İkisi de nefes kesici.

Fransız Fred Cavayé’nin ilk yönetmenlik deneyimi 2008 yapımı “Pour Elle – Aşk Uğruna” filminden Hollywood’a uyarlanan “The Next Three Days – Kaçış Planı”, öncelikle kaçış bölümüyle nefes kesen bir maceraya dönüşüyor. Aslında bu film, bir erkeğin bir kadına duyduğu içten tutkunun dışarı yansıması. Fransız filminde de öyleydi. Hikâye üç yıl öncesinden başlıyor ve sonraki üç günle seyircileri nefes nefese bırakıyor. Bu trajik hikâye Pennsylvania’nın Pittsburg şehrinden yansıyor. Edebiyat öğretmeni John Brennan’ın eşi Lara, işyerinde patronuyla kavga etmiş. Patronu o gece öldürülünce polisin ilk şüphelisi olarak tutuklanıyor. Oğlu Luke’la yapayanlız kalan John, karısını kurtarmak için internet üzerinden keşfettiklerini uygulamaya koyuyor. Hapishaneden firar etmeyi birkaç defa başarmış Damon Pennington’ın tavsiyelerini dinledikten sonra plânlarını bir bir uyguluyor. Elbette bu arada hayat da akıp gidiyor. Hikâyeye başka insanlar da giriyor ve her şey daha da insancıllaşıyor. Filmin final bölümü de heyecan vericiydi. Bir şeylerin boşlukta olduğunu düşünen polis dedektifi Quinn, yağan yağmurlar altında kaldırım kenarından mazgala doğru akan suyu takip ediyor, gerçeğe yaklaşıyor, ama gerçeği seyirci öğrenebiliyor sadece. Lara, polisin gözünde sonsuza kadar suçlu kalacak belki de.

Oscarlı yönetmen Haggis…

1953 doğumlu Kanadalı yönetmen Paul Haggis, her türlü ırkçılık karşıtı ve “En İyi Film” dalında da Oscar kazanmış 2004 yapımı “Crash – Çarpışma” filmiyle hatırlanıyor sinemaseverlerce. Yönetmenin savaş karşıtı 2007 yapımı “In the Valley of Elah – Tanrı’nın Vadisinde” filmi de önemli. Haggis, büyük oyuncu – yönetmen Clint Eastwood’un Oscarlar kazanmış 2004 yapımı “Million Dollar Baby – Milyonluk Bebek” ve 2006 yapımı “The Flags of our Father – Atalarımızın Bayrakları” filmlerine de senarist olarak katkıda bulundu. Hatta son iki “007 James Bond”un senaryo yazımlarına bile katıldı yönetmen Haggis: 2006 yapımı “Casino Royale” ve 2008 yapımı “Quantum of Solace…” Yaratıcı yönetmenlerden Haggis, Hollywood’a uyarladığı Fransız hikâyesinin gölgesinde kalmamış, üstelik duygu yansımaları ve gerilim yaratma yönlerinden nerdeyse “Aşk Uğruna”yla başa baş gidiyor kendi filminde. “Kaçış Planı”nda, iç ve dış mekânların yansıyışı, ışık düzenlemeleri, çarpıcı kamera açıları ve kurgusu, yönetmenin “007 James Bond” seriyalinden teorik olarak keşfettiklerini pratik olarak uygulaması gibi. “Kaçış Planı”nın kameramanı da Fransız. Kameraman Stéphane Fontaine, Jacques Audiard’ın 2009 yapımı “Un Prophète – Yeraltı Peygamberi” filminden hatırlablir. Oyuncu performansları da birinci sınıf. Öncelikle yan karakterler filmi gerçek anlamda zenginleştiriyorlar. Film iyi, yönetmen iyi, hikâye iyi, oyuncular iyi. Haggis, filmleri takip edilmesi gereken yönetmenlerden.

(23 Şubat 2011)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com