Aşk ve İyilik Daima Yener

Sihirbazın Çırağı (Sorcerer’s Apprentice)
Yönetmen: John Turteltaub
Senaryo: Matt Lopez-Doug Miro-Carlo Bernard
Müzik: Trevor Rabin
Ğörüntü: Bojan Bazalli
Oyuncular: Nicolas Cage (Balthazar), jaj Baruchel (Dave), Alfred Molina (Horvath), Teresa Palmer (Becky), Monica Belucci (Veronika), Alice Krige (Morgana)
Yapım: Walt Disney (2010)

Bin yıllık bir hikâyeyi New York’a taşıyan “Sihirbazın Çırağı”, görsel efektleriyle çarpıcı ve eğlendirici bir film tüm Jon Turteltaub filmlerinde olduğu gibi.

Sinemaseverlerin 1996 yapımı “The Phenomenon – Mucize” filmiyle bildikleri 1963 doğumlu Amerikalı yönetmen John Turteltaub, “Sorcerer’s Apprentice – Sihirbazın Çırağı”nda yine fantastik bir eğlence yapmış. Turteltaub filmlerinde olduğu gibi bu “Sihirbazın Çırağı”nda da eğleniyorsunuz. Bu yönetmenin filmlerinde bir şeyler insanın ruhunda eksiklik bırakıyor. Sanki tamamlanamamış bir şeyler. Yaratıcılığı birazcık dışarıda bırakan yönetmen, filmlerinde seyircileri gerçekten eğlendirebiliyor. “Sihirbazın Çırağı”nda aşk, iyilik ve kötülük önde. Ama, filmdeki mekânların çok çarpıcı olduğunu belirtmeliyiz. Balthazar’ın mağazası, Çin Mahallesi, Dave’in deney mekânı ve gece atmosferleri etkileyici. Özel efektler de inandırıcı. Öncelikle temizlik yapan süpürgelerin dansı muhteşemdi.

Turteltaub’un 1995 yapımı “While You Were Sleeping – Sen Uyurken”, 1999 yapmı “Instinct – İçgüdü”, 2000 yapımı “The Kid – İçimdeki Çocuk”, 2004 yapımı “Natinal Treasure – Büyük Hazine” filmlerini de hatırlayabilirsiniz.

Bin yılın savaşı…

Bin yıl önce Morgana, ustalarından öğrendiği sihir formülleriyle dünyayı ele geçirmeyi düşünürken masallardaki kavanozların birine hapsoluyor. Hikâye, bin yıl sonrasına, 2000 yılındaki New York’a gidiyor. On yaşındaki Dave, sarışın Becky’ye aşık. Becky’yle notlaşan Dave, not rüzgârda uçarken notun peşine düşer ve kâğıt bir eski mağazadan içeri girer ve Dave’in hayatı bambaşka bir yöne doğru gider. Eski mağazada Dave, Balthazar’la karşılaşıyor. Hemen ardından Horvath’la. Balthazar, Morgana’nın kavanozundan çıkıp kötülük yapmaması için çabalarken, Morgana’ya aşık olmuş Horvath da Morgana’yı özgürlüğüne kavuşturmak istiyor. Savaş başlıyor. Ama Balthazar ve Horvath, başka bir kavanozun içine hapsoluyorlar ve on yıl daha geçiyor. Dave genç bir delikanlı olmuş. Üniversitede fizik okuyor. Rastlantıyla Becky’yle karşılaşıyor ve aşk kaldığı yerden devam ediyor. Bu filmde gerçekten aşk, iyilik ve kötülük başrolde. Baltazar da, Morgana’nın içine girdiği Veronika’ya aşık. Evet, sonunda kazanan aşk ve iyilik oluyor. İyi de oluyor.

(15 Temmuz 2010)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com