İşte Londra’nın Yeraltısı

İngiliz yönetmen Guy Ritchie, “RocknRolla”sıyla tam anlamıyla Tarantino ruhunu perdede yaşatıyor. Bu film, Londra’nın yeraltını paylaşmış Rus ve İngiliz gangsterlerinin bir tablonun çevresindeki kanlı hesaplaşması.

Disleksi hastalığı da bulunan İngiliz sinemasının dahi mertebesindeki yönetmeni Guy Ritchie, “RocknRolla” filmiyle yine sinemaseverleri heyecanlandırıyor. Filmlerinde genelde İngiliz mafyasını anlatan Ritchie, karışık ve bir dolu karakteri “RocknRolla” filminde Londra’nın yeraltı ve yerüstü mekânlarına sinmiş Rus mafyasını da öne çıkartıyor. David Cronenberg de 2007 yapımı “Eastern Promises – Şark Vaatleri” filminde Londra’daki Rus ve diğer göçmen mafyaları anlatmıştı. Ritchie’nin filminde de İngilizler, Ruslar, siyahlar, eşcinseller, rockçılar, üçkâğıtçı muhasebeciler ve birçok karakter Londra’nın yeraltından beyazperdeye yansıyor. 1968 yılında İngiltere’de doğan Ritchie, 1998 yılında “Lock, Stock and Two Smoking Barrels – Ateşten Kalbe Akıldan Dumana”yla ilk uzun filmini çekti. 2000 yılında “Snatch – Kapışma”, 2005 yılında “Rovelver – Tabanca” filmlerini çekti. Tüm bu filmlerin ortak noktası yeraltı ve şiddet olması. Ritchie’nin “RocknRolla”sı, Quentin Tarantino’nun ruhunu taşıyor sanki. Az da olsa Tarantino’nun 1994 yapımı “Pulp Fiction – Ucuz Roman”ı filmiyle ruh beraberliği oluşturmuş Ritchie. Tarantino’nun filminde çantanın içinde ne olduğunu seyirci hiçbir zaman öğrenemedi. Ritchie’nin filmindeyse Rus mafyasından Uri’nin tablosundaki resmin de ne olduğunu hiçbir zaman bilemeyecek seyirci. Bütün bunlar ruhani bir şeyler olabilir mi? Ya da umut… Filmdeki çenesi düşmüş konuşmalar ve karakterlerin yansıyışı da Tarantino ruhuyla buluşuyor “RocknRolla”da.

Hikâyeleri, Lenny Cole’ün hep sağ kolu olmuş sadık Archie anlatıyor seyirciye. Mafyalar, görünüşte inşaat işleriyle uğraşıyorlar. Ama, yeraltını paylaşmışlar. Ruslar, Londra’ya bir hayli yatırım yapmışlar. Bu kirli işlerde politikacılar da var. Lenny, Rus mafyasından Uri Omovich’le bir işbirliğine girişir. Kara paraların aklanması da gerekiyor. Uri, kendine hep şans getirmiş paha biçilmez tablosunu emaneten Lenny’ye verir. Ama, çok geçmeden tablo ortadan kaybolur. İngiliz mafyasının tek amacı tabloyu bulmak. Hikâye ilerledikçe karakterler de öne çıkmaya başlıyor. Kara paraları aklayan muhasebeci Stella, mafya işlerini gören One Two ve Yakışıklı Bob, Lenny’nin öldüğü sanılan rockçı oğlu Johnny Quid. Lenny, oğlu Johhny’yi pahalı okullarda okutup mevkisi olan bir insan yapmak istemiş, ama Johnny ruhunun git dediği yoldan gitmiş ve ünlü bir rockçı olmuş. Gangster babasından hep dayaklar yiyerek büyümüş Johnny “RocknRolla”, tabloyu çalarak babasına acıyı yaşatmak istiyor. O gizemli tablonunun yolunda da birçok insan ölüyor. Belki de bu gizemli tablonun ruhaniliği, umudu ve hayata tutunma durumu Johhnny “RocknRolla”yla bütünleşiyordur. Filmin final bölümünü düşünün. Rus mafyasından bir gangsterin (Jimi Mistry), One Two’yla kaçıp kovalamacası filmdeki en güzel anlardan biriydi. Rus gangsterlerin dokuz canlı olduğuna da inanıyorsunuz bu upuzun süren sekansın ardından. Filmdeki önemli şeylerden biri de, seyircisini atmosferin içindeymiş duygusunu yaşatması. Bazı anlarda tedirginlik duygusunu yaşıyorsunuz. Ritchie filmlerini sevenler “RocknRolla”da aradıklarını bulacaklar. Mizahın da olduğu bu filmin çok sert ve kanlı olduğunu da belirtmeli. Filmin ön jeneriği de heyecan vericiydi. Bu filmi perdede görmemek kayıptı.
RocknRolla
Yönetmen-Senaryo: Guy Ritchie
Müzik: Steve Isles
Kurgu: James Herbert
Görüntü: David Higgs
Oyuncular: Gerard Butler (One Two), Tom Wilkinson (Lenny), Thandie Newton (Stella), Mark Strong (Archie), Idris Elba (Mumbles / Gevelemeci), Tom Hardy (Handsome Bob / Yakışıklı Bob), Karel Roden (Uri), Toby Kebbell (Johnny / RocknRolla)
Yapım: Warner Bros (2008)

(29 Mayıs 2010)

Ali Erden

sinerden@hotmail.com