Altın Portakal İkiz Kardeşim

44. Antalya Altın Portakal Festivali için geriye sayım başladı. 19 – 28 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin Kandilli Adile Sultan Yalısı’ndaki geleneksel yemeğine katılan sinemamızın divası Hülya Koçyiğit, “Ben 1964’te sinemaya başladım. O yıl festivalin ilki gerçekleştirildi. Altın Portakal benim ikiz kardeşim” dedi
Ülkemizin en köklü sinema etkinliği olan Altın Portakal Film Festivali 44 yaşında. 19 – 28 Ekim tarihlerinde Türk ve dünya sinemasının starlarını Antalya’da buluşturacak festivalin basın toplantısı ve festival yemeği önceki akşam Kandilli’deki Adile Sultan Yalısı’nda yapıldı. (Haber: Ömer Çakkal)

Uluslararası Avrasya Film Festivali ve Avrasya Film Marketi ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yemeğine çok sayıda ünlü isim katıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile Festival Başkanı Engin Yiğitgil’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve sunuculuğunu Şebnem Dönmez’in üstlendiği geceye yönetmenler Yılmaz Atadeniz, İsmail Güneş, Abdullah Oğuz, Semih Kaplanoğlu, Aydın Sayman, Tevfik Başer, oyuncular Hülya Koçyiğit, Genco Erkal, Özgü Namal, Cansel Elçin, Ayşe Hatun Önal, Demet Evgar, Yusuf Çetin, senarist Safa Önal, pop şarkıcısı Teoman ve ünlü gazeteci Mehmet Ali Birand’ın da aralarında olduğu 400 kadar davetli katıldı.

Portakal, Cannes’ın Pabucunu Dama Atar

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın (AKSAV)işbirliği ile real,- Hipermarketler Zinciri’nin ana sponsorluğunda düzenlenecek festivalin önemine işaret eden Onursal Başkan Menderes Türel, (fotoğrafta ortada) “Bu festivalin 3 yılda nereden nereye geldiğini burada oturan taraflı tarafsız herkes bilir. Bugün Altın Portakal, adını Cannes gibi dünya festivallerinin arasına büyük bir saygınlıkla yazmıştır. Geçen yıl festivalimize katılan Amerikalı oyuncu Helen Mirren önce benden ödül aldı, ardından gidip Oscar ödülünü kazandı” dedi.

Festival Başkanı Engin Yiğitgil (fotoğrafta solda) ise festivalde bu yıl 700 bin YTL ödül dağıtılacağını anımsattığı konuşmasını, “Bu festivalin başkanı olmakla gurur duyuyorum” sözleriyle tamamladı.

Toplantıda söz alan real,- Genel Müdürü Ulf Groth (fotoğrafta sağda) ise Hülya Koçyiğit’e dönerek, “Filmlerinizi izledim. İnanın hiç değişmemişsiniz” iltifatı ile başladığı sözlerini, “Altın Portakal bu gidişle Cannes’ın pabucunu bile dama atar” diye tamamladı.

Basın toplantısının ardından konuklar festival yemeği için yalının boğaz manzaralı bahçesine alındı. Gece, pop şarkıcısı Teoman’ın DJ’liğinde yorumlanan şarkılarla son buldu.

İlk, En İyi Kadın: Portakal’ı Seviyorum

1964 yılında ilk defa düzenlenen Altın Portakal’da, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanan ve 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde de jüri üyeliği yapan Hülya Koçyiğit, gecede kendi tanıklığı ile festival tarihini anlattı. Festivali 44 yıldır yakından takip ettiğini kaydeden ünlü diva, “Ben 1964’te sinemaya başladım. O yıl Altın Portakal’ın ilki gerçekleştirildi. İkiz kardeşim gibi gördüğüm Altın Portakal’ı çok seviyorum” dedi.

İkinci filme 30 bin YTL

Altın Portakal’ın onur ödülleri bu yıl Muhsin Bey, Eşkıya, Gönül Yarası filmlerinin usta yönetmeni Yavuz Turgul (üstteki fotoğraf) ile usta oyuncu Halil Ergün’e (aşağıdaki fotoğraf) verilecek. Ulusal Yarışma’nın jüri başkanlığını ise ünlü tiyatrocu Genco Erkal yapacak.

Festivalin En İyi Film’e para ödülü bu yıl da 300 bin YTL. Festival bu yıl bir ilke imza atarak Yurtiçi Kargo’nun sponsorluğu ile En İyi İkinci Film’e 30 bin YTL ödül verecek. Yurtiçi Kargo, bu filmin uluslararası festivallerdeki dolaşımını da üstlenecek.

Hollywood’un ünlü filmleri için tasarladığı afişlerle film yapımcılarının gözdesi olan Türk tasarımcı Emrah Yücel, Altın Portakal ve Avrasya Film Festivali’nin afişlerini bu yıl da tasarladı.