SİYAD Ödülleri 39. Kez Sahiplerini Buldu

Sinema Yazarları Derneği’nin düzenlediği 39. Türk sineması ödül töreni 22 Ocak 2007 Pazartesi akşamı Taksim Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Atilla Dorsay ve Ceyda Düvenci’nin sunduğu, Türkmax kanalından canlı yayınlanan gecenin galibi Beş Vakit ve Korkuyorum Anne filmlerine imza atan yönetmen Reha Erdem oldu. Reha Erdem geçtiğimiz yıl vizyona giren Beş Vakit filmiyle En İyi Yönetmen ve En İyi Film kategorilerinde, Korkuyorum Anne filmiyle ise En İyi Senaryo dalında SİYAD ödüllerinin sahibi oldu.

Mehmet Açar’dan teşekkür

Ödül töreni SİYAD Başkanı Mehmet Açar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Açar, konuşmasında Türk sinemasının son yıllarda kaliteli filmler üretmekte olduğunu belirtti ve ödülleri verirken adaylar arasından seçim yapmanın zorluğuna değindi. Ayrıca Açar, kazanan kazanmayan herkese bu kadar iyi filmler seyrettirdikleri için teşekkür etti.

Ödüller kimin?

Açılış konuşmasının ardından açıklanan ödüller şöyle:

Michael Haneke imzalı Caché – Saklı SİYAD üyeleri tarafından 2005 – 2006 sezonunun En İyi Yabancı Filmi seçilirken, Haftalık Antrakt Sinema Gazetesi okuyucularının oylarıyla 2006 yılının en beğenilen filminin Babil olduğu belirtildi. Bu yıl ilk defa SİYAD, En İyi Kurgu ve En İyi Sanat Yönetimi kategorilerinde ödül verdi. Atilla Dorsay sinema dilinin oluşturulmasında kurgunun önemini vurgulayarak, bu dalda ödül verilmesinin gerekliliğine dikkat çekti. En İyi Kurgu ödülünü Korkuyorum Anne filmiyle Nathalie Le Guay alırken, En İyi Sanat Yönetimi ödülüne Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? filmiyle Naz Erayda ve Hakan Yarkın lâyık görüldüler. En İyi Görüntü Yönetmenliği ödülünü Beş Vakit filmiyle Florent Herry aldı. Cenneti Beklerken filminin müziklerine imza atan Rahman Altın, En İyi Müzik ödülünü Ömür Göksel’in elinden aldı. Ömür Göksel, ayrıca gecede üç şarkı seslendirdi. İlker Aksum, 2006 yılının son günlerinde vizyona giren Küçük Kıyamet filmindeki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçilirken, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü Korkuyorum Anne filminde canlandırdığı rolüyle Şenay Gürler’e verildi. Engin Akyürek, Kader filmindeki performansıyla Umut Veren Oyuncu ödülünü Cem Yılmaz’ın elinden aldı. Bu yıl sinema yazarlarının En İyi Kadın Oyuncu kategorisindeki ödülü Türk sinemasının yıldız oyuncularından Cahide Sonku’ya adanmıştı. En İyi Kadın Oyuncu ödülü Korkuyorum Anne filminde rol alan Işıl Yücesoy’a verildi. En İyi Erkek Oyuncu ödülünü ise Takva filmindeki başarısıyla Erkan Can aldı. Törende Türk sinemasının usta isimlerinden Tarık Akan, Ayşen Gruda, Zeki Ökten ve Çetin Tunca’ya Onur Ödülü verilirken, sinema yazarı ve araştırmacısı Burçak Evren’e Emek Ödülü verildi. Ayrıca 2006 yılında vizyona giren tek yerli belgesel yapım olan Oyun’un yönetmeni Pelin Esmer’e de SİYAD Özel Ödülü verildi.

Türk sinemasının ünlü simalarının katıldığı gecede davetliler, Mazhar Alanson’un mini konserini dinleme fırsatı buldular.

(23 Ocak 2007)

Âlâ Sivas