Gölgeler’in Yönetmeni Murat Derman “Günün Adamı” Seçildi

Gölgeler filminin yönetmeni Murat Derman, Bosna Hersek’in en çok satan Dnevni Avaz Gazetesi tarafından 08 Ocak 2007 tarihinde Günün Adamı seçildi. Daha önce eski ABD başkanı Bill Clinton, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ünlü oyuncu Richard Gere, Opera Sanatçısı Luciano Pavarotti gibi dünyaca ünlü birçok kişi Günün Adamı seçilmişti. Dnevni Avaz ilk defa Srebrenitsa Katliamı’nın bir filmde konu edilmesinden dolayı yönetmen Murat Derman’ı Günün Adamı seçti. Derman, filmin genel koordinatörü ile birlikte Şubat ayında yapılacak çekimlerin ön hazırlığını yapmak üzere 10 Ocak 2007 tarihinde Bosna Hersek’e gidiyor.

  • Film hakkında geniş bilgi için tıklayınız.
  • “Gölgeler’in Yönetmeni Murat Derman “Günün Adamı” Seçildi” üzerine 40 yorum

    1. Türkiye’de sigara ile mücadelede en etkili filmleri yapan Sigarasız Toplum Merkezi’nin değerli yönetmeni Murat Derman’ı bu başarısından dolayı tebrik ediyoruz. – Sigarasız Toplum Merkezi Yönetim Kurulu

    2. Murat Derman, çok sevdiğim bir kişiliktir herşeyden önce… Küçük hesaplar peşinde olan bazı kesimlere nazaran, lay lay lom içerikli, sanki mesele sadece “yapmak”mış gibi olmamak, yaptığın şeyin, seni yurtdışında da taşır olması, öyle herkese nasip olmayan bir ayrıcalıktır. Herkesin bilmesi gerekeni saklayamazsınız ya, işte o hesap, dünyanın duyması gerekeni de saklayamazsınız. Daha film bitmeden bu kadar destek alabiliyorsa demek ki, herkesin ve dünyanın bir bildiği vardır elbet. Dünya biliyorsa büyük birşeydir demek ki…
      Bu işin sadece bir parçası dahi olmak, onur verici…
      Büyük işler yapalım…
      Metehan CEYLAN

    3. Gölgeler’in yönetmeni Murat Derman, bence yapmak istediği projeleri önce hayal ediyor, sonra hayata geçiriyor. Sizce hangi yönetmenin kapısının önünde bir tank var? 1948 yılına ait bir tanka ilk defa yakın oluyorum. Başarılar.

    4. Gerçekleştirilen her başarı bir gün mutlaka hakettiği değeri görür. Kendi deyimiyle dünyanın uyuduğu bir zamanda uykusuzluğu değerli görüp bu çığlığı başlatan yönetmen “diğerleri”nden çok daha fazla hakettiği bu başarıyı sonuna kadar götürecektir. Biz hep yanınızdayız Murat Derman.

    5. Pisem iz Sarajeva, a reportazu o Murat Derman’u sam procitala u novinam Dnevni Avaz. Zadnji dio filma ce se snimiti u srebrenici. To sto mi je privuklo paznju i zbog cega ovo pisem je to sto ce film biti snimljen u srebrenici u gradu koji je to i zasluzio. İ naravno sto je redatelj i scenarist filma Murat Derman sa prostora Balkana. Ovim putem zelim mu se zahvaliti i pozeliti sve najbolje. Eestitam Murat Derman.

    6. İnsanı insan yapan duygularıdır, düşünceleridir. Murat Derman duygusunu düşüncesiyle yoğurmuş, bir güzellik yaratmış, günün adamı seçilmiş. Bu dünyadaki insan sayısını düşününce hiçte kolay olmayan birşeyi başardığını görebiliyoruz. Duygusuna, düşüncesine, insanlığına sağlık Murat Derman’ın. Alkışı en sessiz şekilde karşılayan alkışı haketmiş demektir sözüde Murat Derman’a çok yakışıyor.

    7. Bravo Murat! Harikasın! Seni sevmeyen batsın! Bütün Balkanlar seni seviyor ve muhtesem filmini sabırsızlıkla bekliyor! Murat sen yılın adamı değil, asrın adamı olacaksın, çünk Türk sinemasında yeni açılımları temsil ediyorsun. Yaşasın bağımsız Türk sineması!

    8. Best of luck filming in Srebrenica. Hope everything goes according to your plans.

    9. Dünyada insanlar için aşk neyse, sevgili Murat Derman içinde sinema o demektir. İster inanın ister inanmayın ama bence Murat Derman 365 günün adamıdır. O’nunki tam bir başarı öyküsüdür ve O’ndan ricam hayatını kaleme alsın ve güzel bir kitap yazsında hepimize yaşanacak bir örnek olsun! Sevgi ve ışık dolu kalın. Cengiz 🙂

    10. Murat Derman; “doğal”ı farklı olunca bir insanın, yaptığı işlerde diğerlerinden farklı oluyor. Beni üzen tarafı yurtdışında gördüğü ilgi ve desteği, (ki daha fazlasını hak ettiğine inanıyorum) yaşadığı ülkemin farkında olamamasıdır. Aldığı ödüle konu olan filmi, dünyanın, yokmuş, hiç olmamış gibi, yaşanamamış gibi, yaşanırkende sadece kötü bir film gibi izledikleri o katliamı, vahşeti gözler önüne serdiği Srebrenitsa. O çocuklar ölmesin istiyor, O insanlar acı çekmesin istiyor, O herkes barış ve huzur içinde yaşasın istiyor. Bunun içinde en güzel yaptığı şeyi yapıyor ve devam edecek. Türkiye için büyük bir kazançtır Murat Derman.

    11. Başarı gözardı edilemez. Murat Derman’ın Gölgeler filmi içinde yapılmayanları yaparak Bosna Hersek’te günün adamı seçilmesi ülkemiz adına gerçekten büyük başarı. Henüz gösterime girmeden günün adamı seçilen Derman’ın, film gösterime girdikten sonra Türkiye’yi daha önce tanışmadığı ödüllerle tanıştıracağını düşünüyorum.

    12. Murat Derman’ı uzun süredir tanıyorum. Kişilik ve yaşam standardı olarak çok mütevazi bir insandır. Amaçları doğrultusunda hiç taviz vermeden hareket eder. Büyük kayıplar yaşadı. O’nu tek bir cümlede anlatmak yetersiz olsada fazla uzatmamak adına şöyle diyebilirim: İyi bir insan hayal edin; işte Murat Derman ondan bile iyidir…

    13. Ortada bir katliam var ve bu katliamı sizlerle yüzleştirende yine o bölgeden, katliamlar sonucu sürülmüş bir ailenin evlâdı Murat Derman. Aynı Murat Derman o toprağın öz evlâdı olduğu için yüreğindeki yarayı filme yansıtma fırsatı bulmuş. Emeğine ve yüreğine sağlık Murat Derman.

    14. Bugüne dek bu tarz bir filmin olmasını hep bekledim. Bence çok başarılı olacak. Ben yönetmenine inanıyorum, çünkü onda ışık var ve birgün hayallerinin üstünde projelere imza atacak, çünkü inanıyor. Yaptığı işler teminatı zaten.

    15. Unutulan değerlerimize sahip çıkarak aşkı, sevdayı bizlere tekrar hatırlattığı için Murat Derman’a minettarız ve sonuna kadar yanındayız. Oskarda yolun açık olsun Murat hocam.

    16. Kosova’dan selamlar. Başarılar dilerim. Nice yeni projelere. Kosova’ya da bekleriz.

    17. Neden verilen Nobel ödülü haftalarımızı meşgûl ederken Bosna’da “Günün Adamı” seçilmiş bir yönetmenimizi manşetlerde göremiyoruz. Pavarotti’yide sesini yetersiz görüp gönderen biz değil miyiz. Birileri birşeylere değer veriyorsa bu durup düşünülesi olmalı bence. İyi yapılan işlere sahip çıkalım lütfen. Türk sinemasının dermanı geliyordur kim bilebilir? Derman, yolun açık olsun, başarıların daim olsun. Tebrikler.

    18. Altın kalpli Murat Derman’ı uzun yıllardır tanırım. İyilikle dolu dünyasında sahteciliğe yer yoktur. O başladığı her işi kimsenin dayanamayacağı zorlukları aşma pahasına bitirir. O’nun imza attığı işlerde önüne geçenler sadece kendi acizliklerini görmüşler ve mahçup olmuşlardır. Bu muhteşem filminde de estetik ruhundan akan güzelliklerle dolu kareler görüyorum ve biliyorum ki O’nu anlayanlar ve yanında olanlar O’nunla gülecektir. Herkes dahileri anlayamaz. Işıktan uzak olanlar Gölgeler’in altında kaybolurlar. – Mehmet Kaya (müzikâl sanatçısı)

    19. Murat Derman’ı geleceğin en iyi yönetmenlerinden birisi olarak görüyorum. Sanki O’nun kanatları saklanmış ve bir armağan olarak sinema dünyasına gönderilmiş. Başarılı, azimli, kişilikli, kısacası mükemmel bir insan. Bu arada yazdığım senaryolarımdan birisinin yönetmeni olmasını çok isterim. Bundan sonraki projelerinde başarılar dilerim, yolu açık olsun. O’nu tanıdığım için mutluyum.

    20. Murat Derman, benim yaklaşık 8 – 9 senedir tanıdığım, kişiliğine ve mesleğine duyduğu ve hiç bir karşılık beklemediği sonsuz sevgiden dolayı her zaman etrafımda olmasından büyük huzur duyduğum bu dünyaya fazla bir adam. O’nu bugün belki sınırlı sayıda şanslı insan yakından tanıyor olabilir ama önümüzdeki sene herkes tanıyacak. Hayatının 30 – 35 senesini adadığı mesleğinde çizgisini hiç değiştirmedi. Tek şeritli yolunda istediği durağa önümüzdeki sene ulaşmış olacak. Murat Derman’la aynı mesleğe gönül vermiş biri olarak yaşadığı hayata gıpta duymamak elde değil. Murat Derman, nam-ı diğer sayın hocam, bu mesleğe beni bulaştıranlardan ve sevdirenlerden biri olduğun için sana sonsuz müteşekkirim ve bitirirken senin her zaman söylediğin gibi söylemek istiyorum: “Yapmak istediğimiz iyi projelerin başkalarının onayına ihtiyacı yok.”

    21. Murat Derman filmini izledim; bence Türkiye’de sinema adına güzel şeyler yapıyorsun, umarım bazı yapım şirketleri yaptıklarını görürde bizde artık biraz keyifle ve tat alarak filmlerini izleriz!..

    22. Gölgeler’in yönetmeni olarak kısıtlamak istemem; Murat Derman kendisine verilen gözleri bakmak için değil görmek için kullanmayı bilen nadir kişiliğe sahip olduğu için hayatın yönetmeni olabilecek bir yapı. Gölgeler bir adım ve iyi bid adım. Bildiğim ve inandığım, koşmasına engel olabilecek hiç birşeyin olmayışı. Bunun için biraz kızdırmak gereksede ve bunu bir kenara not edin, her zaman daha iyisini yapacaktır. Çünkü yürümeye mecali olmadığı zaman dahi işinde koşmaya doymayacak kadar aşık bir adam Murat Derman. Bu Murat Derman sinemaya derman olacak…

    23. Öncelikle güzel yorumlardan dolayı duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Murat Derman’ı ve projelerini nacizane takdirle gözlemliyorum. Ve duyduğum hisleri adeta aynadan yansımış gibi muhtelif yorumlar içerisinde buldum. Murat Derman bana hep filmlerde gördüğüm, kafasına koyduğu projeyi yapmak için herşeyi feda edebilen, projesini en sağlıklı şekilde gerçekleştirmek için elinden gelen herşeyi, ama herşeyi yapan o yönetmenler var ya, işte onu ifade ediyor. Eskiden beri türlü projelerle tanıdım onu ve hepsinde en başta samimiyetini, iyi niyetlerini ve dostça yaklaşımını gördüm. Bu şekilde ilerleyen bir insanın başarıyı elde etmesi çok da zor olacak değildir tabi, iyi dileklerimiz hep Murat Derman ile olacaktır. Çünkü insanların filmlerde hayali aşkları, köşkleri, savaşları işlediği bir zamanda, gerçeğe dönüş niteliğinde gerçek sorunlarla, gerçek olaylarla izleyiciyi karşı karşıya getirmiş olması bir ayrıcalıktır. Hep iyi haberlerini, iyi projelerini duymak dileği ile… (M. Erdem Nazlı / Ses Mühendisi – Aranjör)

    24. Bir oyuncu olarak yönetmen hakimiyetine her zaman inanmışımdır. Ama bu hakimiyet içinde oyuncu, hislerini ifade etme noktasında alabildiğine özgür omalıdır. Murat Derman bunu en iyi başaran yönetmenleden biridir. Onunla hem özgür, hem güvendesiniz.

    25. Bu nasıl aşktır ki çilesi bitmiyor. Bazen bir parmak bal gibi ağzına çalınsa da şaşırma. Senin gibilere rahat yok bu dünyada Murat. Çünkü senin hep çekecek bir filmin olacak. Hep zorların zorunu seçip çekmeye çalışacaksın. Bu yol bitmeyen yol. Hayal ettikçe bu yolda yürüyeceksin. Bir gün hayal etmeyi bırakırsan rahat edersin. Ama o zaman Murat olmazsın. Seni daha çok muhteşem eserlere imza atmış görmek ve yeni ufuklara yelken açarken izlemekde benim hayalim. Kolay gelsin.

    26. Andrey Tarkovski, “Olabilecek olan tek kriter, gelecekteki izleyiciyle kurulacak diyalogun inanca ve samimiyete yer vermesi. Başka bir şey yok, olamaz da..” diyor. Murat Derman da çileli bir yolda kâh geriye dönük ayak izlerini takip ediyor, kâh geleceğe matuf hayaller kuruyor… “Sermayesi irfan olanlar, şu bâzâr – fenâda zarar iderler” demiş Koca Râgıp Paşa. Murat Derman’ın sermayesi de irfanı ve hayalleri; O da bu dünyada zarar edecekler taifesindeki yerini almış durumda. Maalesef artık Ortaçağın aristokrasisi yok ve artık Borcia aileleri de yok, sanata ve sanatcıya saygı duyacak, “Sen yaratmaya devam et” diyecek. Murat Derman’ın hayalleri, sinema aşkı, sorgulamaları, hafakanları, gözlemleri, buhranları ile birlikde, sinemanın da varoluş macerası ber-devam. İşte gölgelere bile merhamet edilmeyen bir coğrafyanın trajedisi: Gölgeler… Dermanın hiç eksilmesin Murat Derman.

    27. Bugüne kadar beklediğim gibi bir film yaptığın için sana şimdiden teşekkürler. Başarılı olacağına inanıyorum güzel insan, güzel yürek, güzel gönül Murat Derman. Başarılı projelerin altında hep senin imzanı görmek dileğiyle tebrikler. Yılın Adamı, yolun hep açık olsun, hep umutlu ve mutlu kal.

    28. Sonuna kadar hakkıydı ve oldu. Yılların emeği nihayet ödüllendiriliyor.

    29. Dünya çapında bir yönetmen; ilkelerinden prensiplerinden, tanınmama, projelerinin nihayete ermemesi pahasına vazgeçmeyen; özünden hiç kopmayan, çok çok özel, çok değerli, bambaşka bir insan. Tarih boyunca yeteneği, kıymeti sonradan anlaşılmış öyle çok örnek var ki, Murat Derman da onlardan biri olacak diye korkardım hep. Daha nice günlerin, nice yılların adamı seçilmen, asırlarca hatırlanman dileğiyle yönetmenim. Seni fazlasıyla hakettiğin en güzel yerlerde, en kısa zamanda görebilmek ümidiyle…

    30. Gönüllerde yaşamasını bilen, ahlâk kahramanı güzel dost. Tanıdığım en sabırlı, sakin, güzel insan. Bana göre günün adamı değil, gönül adamı diyebileceğim doğru insan, yolun açık olsun… Seni anlamak zaman ister, akıl ister… Birgün dönüp arkana baktığın zaman beni bıraktığın yerdeyim. 19:15

    31. Murat Derman adını ilk kez duydum, oda bir otobüste oyuncusu Arzu hanımın sayesınde. Aslında birazda ilginç oldu duymam. Arzu Hanım beni yanına çağırdı ve fılmde oynamak ister misin dedi. Tabi kim olsa bunu duyduğu zaman şaşırır, haliyle bende şaşırdım. Konuştuk, Murat Dernan dedi. Araştırdım, gercekten duyulması ve bilinmesı gereken isimlerden Murat Derman. Kendisine ve ekibine başarılar diliyorum, bitmek üzere olan filmi Gölgeler için.

    32. Unutulan değerlerimize sahip çıkan muhteşem bir yapıt. Yüreğinize sağlık.

    33. Değerli abim Murat Derman’ın sinemasındaki başarılarından ve askerden tanıdığım kişiliği, yardım severliği, öncülüğünden dolayı kendisine teşekkür eder, saygılarımı sunar, başarılarının devamını dilerim.

    34. Hayallerini gerçekleştirebilen ender insanlardan biri. İnançlarının ardından tereddütsüz gidebilen cesaretli ve inanmış adam. Sanatından, çizgisinden ödün vermeyen değerli bir kişilik. Beraber çalışmaktan zevk aldığım, arkadaşlığını profosyenelliğini takdir ettiğim, bundan sonraki hayatımda, örnek alacağım bir üstat. İyiki varsın. Daha nice projelerde beraber çalışmak dileğiyle güzel arkadaşım…

    35. Başına gelen büyük talihsizlik yüzünden bizlerde çok üzgünüz. Senin gibi bir adamın böyle bir talihsizliğe uğraması bence sıradan bir şey değil. Günün adamı olmak ama sonunda büyük talihsizliğe uğramak çok acı bir şey olsa gerek. Seni silmek isteyenler olabilir diye düsünmekdeyim. Yinede sen yapacaksın biliyorum.

    Yorumlar kapalı.