Hannibal Lecter Bir Kere Daha Döndü

Dünya sinemalarında 900 milyon dolardan fazla hasılat elde eden “Kuzuların Sessizliği” serisi Thomas Harris’in yazdığı dört çok satan romandan elde edilen beş sinema filminin üçünde (“Silence of the Lambs-Kuzuların Sessizliği”, “Hannibal”, “Red Dragon-Kızıl Ejder”) “karanlık”, “karizmatik” “insan eti yiyen” Doktor Hannibal Lecter karakterini Anthony Hopkins’in ete kemiğe büründürmesiyle ve serinin Oscarlara boğulan ikinci filminde Jodie Foster’ın deneyimsiz ancak azimli ve zeki FBI ajanı Clarice Starling karakterine getirdiği unutulmaz yorumla belleklere kazındı…

Serinin iki, üç ve dört numaralı filmleri büyük kazançlar getirirken bir ve beş numaralı filmler kelimenin tam anlamıyla battı… Kısaca özetlemek gerekirse Hannibal Lecter’ı Anthony Hopkins’in canlandırmadığı bölümlere sinemaseverler ilgi göstermedi; böylece Anthony Hopkins’in aldığı yüksek ücretleri hak ettiği de ortaya çıktı.

İçinde bulunduğumuz yıl da seri “Hannibal” adıyla televizyon ekranlarına taşındı. Dizide Doctor Hannibal Lecter karakterini Danimarkalı Mads Mikkelsen, suç mahalli ve suçlu profili analizcisi FBI ajanı Will Graham’ı Hugh Dancy canlandırdı.

“Kuzuların Sessizliği” Sinema Filmi Serisi

* 1981’de yayınlanan “Red Dragon-Kızıl Ejder” adlı romandan başka bir adla uyarlanan “Manhunter-İnsan Avcısı”nı (1986) Michael Mann yönetti… Başroldeki FBI ajanı Will Graham karakteri Richard Gere, Paul Newman, Mel Gibson gibi adaylar arasından William Petersen’ın oldu. Film 15 milyon dolara malolurken hasılatı 8 milyon dolar da kaldı… Yani kelimenin tam anlamıyla büyük bir başarısızlıktı. Brian Cox, Doktor Hannibal’ı canlandırdı.

* 1988’de yayınlanan “Silence of the Lambs-Kuzuların Sessizliği” adlı romanın aynı adlı uyarlaması (1991) 19 milyon dolara maloldu ve dünya çapında sinema salonlarında 272 milyon dolar hasılat elde etti. Bu film yılın en iyi filmi, yönetmeni (Jonathan Demme), senaryo uyarlaması, kadın oyuncusu (Jodie Foster) ve erkek oyuncusu (Anthony Hopkins) dallarında Oscar ödülünü kazandı…

Jodie Foster, “Kuzuların Sessizliği”nden sonra “The Accused-Sanık”la ikinci Oscarını kazanırken, “Taxi Driver-Taksi Şoförü” ve “Nell”le de Oscara aday gösterilmişti… Anthony Hopkins ise “The Remains of the Day-Günden Kalanlar”, “Nixon” ve “Amistad”la da Oscara aday olmuştu…

“Kuzuların Sessizliği” ilk gösteriminden tam 20 yıl sonra 2011’de gelecek kuşaklara ulaştırılması amacıyla ABD Ulusal Film Arşivi’nde (National Film Registry) koruma altına alınmıştır.

* 1999’da yayınlanan “Hannibal” adlı roman ise aynı adlı 2001 filmine konu oldu. 87 milyon dolarlık bütçesi vardı ve dünya sinemalarında 351 milyon dolar hasılat topladı. Filmin ilk adı “Kuzuların Sessizliği 2”ydi ama bu addan vazgeçildi. Bu filmden Anthony Hopkins 15 milyon dolar ücret aldı.

* 1981’in romanı “Red Dragon-Kızıl Ejder” 2002’de bu kez 78 milyon dolar bütçeli bir prodüksiyona konu oldu. Dünya sinema hasılatı 209 milyon doları buldu. FBI ajanı Will Graham karakteri Edward Norton tarafından canlandırıldı. Bu filmden Anthony Hopkins 20, Edward Norton 8 milyon dolar ücret aldı.

* 2006’nın romanı 2007’de “Hannibal Rising-Hannibal Doğuyor” adlı 50 milyon dolar bütçeli filme konu oldu ve dünya sinemalarında sadece 82 milyon dolar hasılat elde edebildi…

Notlar: 13 Ekim 1972’de And Dağlarında meydana gelen kazadan sağ kurtulanlar hayatta kalabilmek için ölenleri yemişlerdi. Bu olay 1974’te çok satan bir kitaba, 1976’da “Survive!-Yaşamak Çabası”, 1993’te de “Alive-Yaşamak İçin” adlı filmlere konu oldu.

Thomas Harris, Hannibal Lecter karakterine esin kaynağı olan Doktor Alfredo Balli Trevino’nun 2009’da 81 yaşında öldüğünü söyledi… Eşcinsel olan Trevino tıp fakültesi öğrencisiyken erkek sevgilisi Jesus Castillo Rangel’i kıskançlık krizi sonucu öldürünce Meksika’nın Monterrey kentindeki Topo Chico Cezaevi’nde 20 yıl hapis yatmış.

(13 Eylül 2013)

Hakan Sonok

hakansonok.sonok1@gmail.com