İntikam Meleği -Peppermint-

Hak, hukuk ve adalet kavramı tam yerleşmediği dönemlerde, insanlar kendi haklarını korumak amacıyla kendi adaletlerini oluşturmuşlar… İşte, “kan davası” böyle başlamış. Madem cezası veril(e)miyor, o zaman kendim veririm diyenler birbirlerini öldürmüş. 19. yüzyıl mantığı bu. Kabul, ama artık belli bir sistem var -her ne kadar beğenmeseniz de.

İhkakı hak!

Bizde kan davası olarak ortaya çıkan, Amerika’da kovboy filmlerinde gördüğümüz bu mantığın bitmesini ister ve beklerken sinemacılar, bu yapılanmayı destekleyen filmler yapıyor. Doğal olarak da herkes kendi mantığıyla suçlu gördüğü insanları cezalandırıyor. Buna devlet görevlileri de dahil.

Riley North, kocası Chris ve 10 yaşındaki kızları Carly ile kendi hallerinde yaşarken, uyuşturucu ile ilgili bir öneri bağlantısıyla, reddetse bile saldırıya uğruyor, Riley North yaralı kurtuluyor ve kocasının, özellikle de çocuğunun intikamını almak için kendisini yetiştiriyor.

Sonrası, bir zamanların Yeşilçam filmi gibi… O zaman Yeşilçam’da kısıtlı olanaklarla yapılan ve kahramanın asla ölmediği, kurşununun bitmediği, “tesadüfün iğne deliği” denilebilecek, soğukkanlı geçişlerle üstü örtülen gerçek dışı olaylar artık Hoollywood yapımlarında boy gösteriyor. Yani Jennifer Garner, bir bakıma Cüneyt Arkın oluyor.

Polis ve yargıç da işin içinde…

Yeşilçam’da devlet çalışanları -polis, asker, yargıç ve/veya savcı, hatta öğretmen- asla suçlanmazlardı, onlar hem namus ve adalet timsali olarak gösterilirdi zorunlu olarak, öyle olmadığı bilinse de… İntikam Meleği’nde, bu kez polisle birlikte rüşvet alan ya da taraflı karar veren yargı üyeleri de irdeleniyor.

Çete Cinayet Bölümü Dedektifleri Moses Beltran ve Stan Carmichael ikilisi filmin belki de en merak uyandıran, en önemli karakterleri… Seyirciyi ters köşeye yatırıyor ve gerçekten ilginç bir sonuç çıkıyor sonuçta.

Oyuncular ve öyküden öte aksiyon belirleyici “İntikam Meleği”nde… Başrol karakterin kadın olması, yaşadığı çevrede güven duyulan biri haline gelmesi ve izleyicinin yüreğine de su serpmesi anlamında diğer aksiyon filmlerine fark atıyor…

İntikam Meleği -Peppermint-, yönetmen Pierre Morel, oyuncular Jennifer Garner, John Ortiz, John Gallagher Jr., Juan Pablo Raba… 21 Eylül’den başlayarak gösterimde…

(21 Eylül 2018)

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com