Saat İşliyor: Zamanda Tutsak

Diyelim ki 50 yılınızı, birkaç saatte geçireceksiniz, bir başka deyişle tüm yaşamınız bir güne sığdırılacak. Gözlerinizi kırpıştırarak, neyi en çok yapmak istediğinizi belirlemeye, neye ulaşmak istediğinizi saptamaya çalışırsınız ilkin.

Hayatın birçok sıkıntısından bir nebze uzaklaşmak, hatta boşanmaya ramak kalmış evliliklerini bir ihtimal kurtarabilmek için Prisca (arkeoloji uzmanı, müze yetkilisi) ve Guy (sigorta uzmanı) Capa, biri 11, diğeri 6 yaşındaki çocuklarıyla tropikal bir adada, ailecek küçük bir tatile gider.

Her şey umulandan da iyi, istenilen her şeyin bulunduğu beş yıldızlı, belki de yedi yıldızlı tatil köyünde, müdürün önerisiyle bir günlerini “gizli cennet”e ayırırlar. Genç eşi ve küçük kız çocuğuyla annesi de yanında bir başhekim (başarılı biridir aslında) ile hemşire ve psikolog bir çift de onlarladır.

Merak başlıyor…

İzleyici olarak, bir şey olacak ama ne olacak diye kurmaya başlıyorsunuz hemen. Gerçekten de merak düzeyi her geçen dakika (yıl mı demeliyim) artıyor. Nedeni niçini bilinmeyen olaylar sıralanıyor arka arkaya. Her olay, adadakilerin sinirini biraz daha bozuyor ve çözümsüzlük öne çıkıyor. Bu kez de, izleyici olarak nasıl çözümlenebilir sorusuna odaklanıyorsunuz. Tabii ki, her adım, her yapılan, her girişim başarısızlıkla sonuçlanınca kaderinize rıza göstermeyi kabul ettiğiniz anda (bu da M. Night Shyamlan’ın hem kurgu hem yönetmenlik dehası) bir çözüm yolu bulunuyor.

GDO’lar vardı ya…

Bugün aşı üzerinden yürütülen karşı kampanyalar, ‘kanlarınızı zehirleyecekler’, ‘içinize çip takacaklar’ söylentilerinin bir ileri aşaması arka planda anlatılan. Muhakkak ki çalışmalar, deneyler yapılacaktır, yapılmalıdır. Ama bu, asla insan ve insan hayatı üzerinden yapılamaz, yapılmamalı. Bunun bir örneğini GDO’lu ürünlerde gördük. Açlık ve yiyecek azlığından kaynaklanan beslenme sorunlarının çözümü amacıyla genetiği oynanan ürünlerin hiç de umulan sonucu vermediği görüldü. Çalışmalar sürüyor muhakkak ki… Filmde de benzer bir çalışma söz konusu. Kim bilir, sanatçı duyarlılığı bilim insanlarına yeni kapılar açabilir.

Soğukkanlı geçiş…

Filmin akışı, hızı ve hareketliliği içinde göz ardı edilebilecek hata/eksik veya yanlışlıkların çıkışının çizgi film kaynaklı bir öyküden uyarlanmasıyla oluştuğunu kulaklarınıza fısıldayayım da, dikkatli izleyici bir de onunla boğuşmasın.

Old (Zamanda Tutsak)
Merak yüklü gerilim ve kocaman soru işaretleri…
Yönetmen ve Senaryo: M. Night Shyamalan
Oyuncular: Gael García Bernal, Vicky Krieps, Rufus Sewell, Ken Leung,
Nikki Amuka-Bird, Abbey Lee, Aaron Pierre,
13 Ağustos’tan başlayarak gösterimde…

(13 Ağustos 2021

Korkut Akın

korkutakin@gmail.com