21. Türkiye – Almanya Film Festivali Başlıyor: 04 – 14 Mart / Nürnberg

Almanya ve Türkiye birbirine hem çok uzak hem de çok yakın iki ülke. 1960’ların başında davul zurnalarla yolcu edilen ilk Türk kafilesinin üzerinden bugün 50 yılı aşkın zaman geçti. Tabii bunca yılda sevinç ve hüzünle örülü nice insan hikâyeleri yaşandı. Çok geçmeden bu hikâyeler sinemadan müziğe, edebiyattan resme birçok alanda kendisini göstermeye başladı. Özellikle son 20 yılda iki ülke halkı arasındaki önyargı yerini dayanışma ve dostluğa bıraktı. Örneğin Almanya’da azimle çalışıp Mercedesini alan Bayram’ın Almanya’dan Türkiye’ye uzanan yol hikâyesini anlatan Sarı Mercedes filmi olmasaydı Türk Sineması eksik kalmaz mıydı?

Örnekleri çoğaltabiliriz ama konumuz çeyrek asla yaklaşan tarihiyle iki ülke arasında filmlerden köprü kuran Türkiye – Almanya Film Festivali… Festival Başkanı Adil Kaya ve Festival Yönetmeni Ayten Akyıldız yine canla başla çalışarak yine titiz bir seçki ve keyifli bir program hazırlamışlar. Festivalde yalnızca Türk ve Alman sinemasının seçkin örneklerini sinemaseverlerle buluşturmakla kalmıyor renkli müzik buluşmaları ile hareketlendiriyor.

Festival, 04 Mart’ta Almanya’nın sevimli ve sakin şehri Nürnberg’te başlıyor. Festivalde bugüne kadar Şener Şen’den Fatma Girik’e; Tarık Akan’dan Fatih Akın’a Türk Sineması’na emek veren usta ve genç isimlere onur ödülü verdi. Bu yılın Onur Konuğu ise; Selvi Boylum Al Yazmalım’dan Tatar Ramazan’a; Ah Güzel İstanbul’dan Komser Şekspir’e Türk Sineması’nın unutulmaz filmlerine imza atan Kadir İnanır… Festivalin açılış günü olan 04 Mart’ta ödülünü alacak Kadir İnanır’ın 05 Mart’ta Karılar Koğuşu adlı filmi de seyircilerle buluşacak.

Festivalin açılış filmi, gözler Yahudi soykırımından kaçan Alman profesörlerin Atatürk dönemde Türkiye’ye geliş hikâyelerinin anlatıldığı Haymatlos olarak belirlendi…

Festivalin yerli film seçkisi ile oldukça renkli ve çeşitli. Çağan Irmak’ın Nadide Hayat’ından Çağatay Ulusoy’lu Delibal’a; bol ödüllü Kar Korsanları’ndan Özcan Alper ve Onur Saylak’ın bir kez daha buluşturan Rüzgarın Hatıraları’na yılın başarılı pek çok yapımı festival programında yer alıyor.

10 gün sürecek festival boyunca yarışma filmleri de dahil olmak üzere tam 42 film sinemaseverle buluşacak. 100’ün üzerinde konuğun ağırlanacağı festivalde filmlerden sonra ekiplerle söyleşiler de yapılacak. Yani 10 gün boyunca sinemanın kalbi yine Nürnberg’te atacak.

Not: 19. Nürnberg Festivali’ni yerinden takip etme fırsatı olmuş ve çok keyifli çekimler yapmıştık. Festivale dair görüntülere linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:

(03 Mart 2016)

Gizem Ertürk