Altın Palmiye Fransa’da Kaldı

68. Cannes Film Festivali’nde Fransız yönetmen Jacques Audiard, Dheepan filmiyle Altın Palmiye Ödülü’nün sahibi oldu.

Dünya sinemasının önemli festivallerinden birisi olan Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Altın Palmiye için 19 filmin yarıştığı festivalde 11 günlük maratonun sonunda ödülleri toplayan ülke, festivalin ev sahibi Fransa oldu.

İkinci büyük ödül olan Büyük Jüri Ödülü’nü ise Le fils de Saul filmiyle Macar yönetmen Laszlo Nemes aldı.

En İyi Yönetmen Ödülü, Tayvan filmi The Assassin’ın yönetmeni Hou Hsiao-Hsien’a gitti.

En İyi Kadın Oyuncu ödülünü bu yıl iki oyuncu paylaştı. Fransız oyuncu Emmanuelle Bercot, Maiwenn’in yönettiği Mon Roi filmindeki rolüyle, ABD’li oyuncu Rooney Mara da Todd Haynes’in yönettiği Carol filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü paylaştı.

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise Stephane Brize’nin yönettiği La Loi du Marche filmindeki rolüyle Fransiz aktör Vincent Lindon’a verildi.

Jüri Ödülü’nü bu yıl Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos, Lobster filmiyle alırken En İyi Senaryo Ödülü’ne de Michel Franco’nun Chronic filmi layık görüldü.

Altın Kamera Ödülü’nü de La Tierra y la Sombra filmiyle yönetmen Cesar Augusto Acevedo kazandı.

Türk yönetmen Ziya Demirel’in de Salı filmiyle Altın Palmiye için yarıştığı kısa metraj kategorisinde ödül Wave 98 filmiyle Lübnanlı yönetmen Ely Dagher’ın oldu.

Uluslararası kısa filmlerin yarıştığı La Cinéfondation Ödülleri’nde ise Share (Paylaş) adlı kısa filmi ile Amerika Birleşik Devletleri’nden katılan Pippa Bianco, genç yeteneklere verilen ödüle layık görüldü.

Lost Queens (Kayıp Kraliçeler) kısa filmi ile Ignacio Juricic Merillán ise ikincilik ödülünü kaptı.

Bu yıl ilk kez festivale eklenen ve belgesel dalında verilen L’Oeil d’Or Ödülü’nün sahibi ise Beyond My Grandfather Allende adlı yapıtın yönetmeni Marcia Tambutti Allende’ın oldu.

Festival, 13 Mayıs’ta başrolünü Fransız oyuncu Catherine Deneuve’un oynadığı Emmanuelle Bercot’un La Tete Haute filminin gösterimiyle açılmıştı. 27 yıl aradan sonra ilk kez kadın bir yönetmenin filmiyle perdelerini açan Cannes Film Festivali’nde Onur Ödülü de ilk kez bir kadın yönetmene verildi. Her yıl, önemli eserlere imza atmış fakat Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye almamış kişilere takdim edilen Onur Ödülü bu yıl Fransız yönetmen ve fotoğraf sanatçısı Agnès Varda’ya verildi.

Bu yıl ünlü yönetmen kardeşler Joel ve Ethan Coen’in başkanlık ettiği festivalin jürisinde; Fransız oyuncu Sophie Marceau, Kanadalı sinemacı Xavier Dolan, İngiliz oyuncu Sienna Miller, Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro, İspanyol oyuncu Rossy de Palma, Malili şarkıcı Rokia Traore ile Amerikalı aktör Jake Gyllenhaal yer aldı.

68. Cannes Film Festivali, İngiliz yazar Shakespeare’in ünlü eserinden beyazperdeye uyarlanan Macbeth filmiyle perdelerini kapattı. Justin Kurzel imzalı filmin yıldızları Michael Fassbender ve Marion Cotillard…

(26 Mayıs 2015)

Serpil Boydak