Canavar (Yönetmen: Matt Reeves)

Matt Reeves’in yönettiği ve Blake Lively, Lizzy Caplan, Mike Vogel ile Michael Stahl-D’nin oynadığı Canavar (Cloverfield), 15 Şubat 2008’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarıldı.
New York’taki bir barda kulakları sağır eden bir gürültü duyulur, bardaki kargaşa sırasında davetliler merdivenden aşağıya doğru kaçmaya çalışırken New York caddelerini alev alev yanan bir çok yıkıntı ve enkazlar kaplar. Ardından Manhattan tarafında da şiddetli bir patlama olur, Özgürlük Heykeli’nin kafası tıpkı büyük dev bir top güllesi gibi ana caddeye düşer. New York’a düzenlenen bir canavar saldırısına tanıklık eden insanların öyküsü.

“Canavar (Yönetmen: Matt Reeves)” üzerine bir yorum

  1. Spoiler…

    Ben aradığımı bu filmde buldum diyebilirim. Blair Cadısı’ndan farklı ve eleştrilerin hakkını veren bir film. Bir dolu absürd sahnenin birbirini izlediği, senaryosunda koca koca delikler olsa da yine de derli toplu görünen, her şeyin, saatlerin, insanların, tamamen tesadüfiymiş gibi durmasına rağmen, herşeyin ne kadar plânlı olduğunu gözlerin önüne seren bir yapısı var.

    Misal ben “Hadiyin arkadaşlar şu sağlam binadan yan yatmış binaya geçelim belki de senin muhtemelen çoktan ölmüş kız arkadaşını bulabiliriz” önerisinden sonra sıra sıra olup çatıdan çatıya geçtikleri sahnede koptum. Sonrasında ise Beth karakterinin sırtından bir parmak kalınlığında demir girmiş göğsünden çıkmış, lâkin kurtarıldıktan dakikalar sonra depar vaziyeti koşuyor. Lâkin yine de örneklerinden farklı da, mesela yakışıklı, kaslı, süper güçlü bir kahramanımız yok, yaratığa son sahnelere yakın bir an hariç kesinlikle odaklanmıyor, nerden gelmiş nasıl gelmişle ilgilenmiyor, Amerika’nın kullandığı tüm silâhlara rağmen başarısız olduğunu görüyoruz, ayrıca reklâmlar da güzelce serpiştirilmiş. Film boyunca hiç müzik kullanılmaması ama eksikliğinin de hiç hissedilmemesi artı bir durum.

    Yine de cevap bekleyen bir dolu soru maalesef filmi sıradanlaştırıyor. Meselâ yaratık haricinde yaratığın bitlerine benzeyen o yaratıklar da neyin nesiydi? Ya da o bıcırıkların ısırdığı insanlara ne oluyordu? Yaratığın solungaca benzer şişen şeyleri onun okyanustan geldiğini gösteriyorsa nasıl suyun üzerinde de nefes alabiliyor?

    10/7 Neden? J. J. Abrams yine yapacağını yapmış. Soru, soru, daha çok soru ama cevaplar yok…

Yorumlar kapalı.