Hacer Buluş Öldü

Hacer Buluş, anılarımda bir türkücü. 30.8.2014’de 88 yaşında ölmüş, gazetelerde okuyunca öğrendim. Eskiden radyolarda dinlediğimiz biri. Sinema ile ilişkisi var mı diye düşündüm, bir şey çağrıştırmadı. Sonradan öğrendim, 1947’de Baha Gelenbevi’nin çektiği “Yanık Kaval” filminde, filme sesi ile katılan üç kişiden biri (diğerleri: Müzeyyen Senar ile Mustafa Çağlar). Sonra 1948’de Şadan Kâmil’in “Dümbüllü Macera Peşinde” filminde başrollerden birini oynuyor. Filmin adında anlaşılacağı gibi İsmail Dümbüllü başrolde.

Hacer Buluş’un bana çağrıştırdıkları içinde bir de yazlık sinema var. Ankara’daki bu bahçe sinemasına bir kez gitmiştik. Sinemanın adı Buluş Sineması idi, Hacer Buluş mu işletiyordu, yoksa bahçe mi onundu bilemiyorum ama çok ilginç tarafı sinemanın (bahçe sineması) masalarının (?) bulunduğu bölümdeki havuz’du. İçinde havuz olan başka bir sinemaya rastlamadım. (Editör Sadi Çilingir’in Orhan Ünser’e notu: Karagümrük Aysu Sineması’nın yazlık bahçesinin ortasında da bir havuz vardı.)

50’li yıllar olacak, o günlerde Türkiye’de turne yapan bir grup içinde, bir akrobat (Toto), bir de palyanço (Carlo) yer alıyordu. Bunlardan palyanço, show’u sırasında hiç alakası (ve gereği) yokken seyirciye yönelerek “Yaşasın Hacer Buluş” diye bağırıyordu, ismin sonundaki “ş” harfini daha çok “s”, azıcık “ş” olarak söyleyerek, yabancı olmanın dil zorlamasını yenmeye çalışıyordu. Hacer Buluş’un haberi ile üzerinde yılların birikintisi olan bu “anlık çıkışı” hatırladım.

1948’de “Dümbüllü Macera Peşinde” filminde oynayan Hacer Buluş’un başkaca film çalışması var mı -şimdilik- bilemiyorum, Buluş’da, tek film çalışması yapan birçok ses sanatçısı gibi, bu tek filmlik çalışmasından sonra sinemadan uzaklaşmış olabilir ama tek film de olsa -şarkı söylediği olası filmleri sayamıyorum- sinemadan geçiş yapmış biridir. 88 yaşında aramızdan ayrılmış, filmi ortada olmasa da, bir zamanlar sinemamızda yer almış olduğu için anmamız lâzım.

(28 Eylül 2014)

Orhan Ünser