1. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali Ardından

İlk kez düzenlenmiş olmasına karşın 1. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali, 4 aylık bir sürede Marmaris SANART ekibi başta olmak üzere Marmaris’teki birçok kuruluşun beraber gece gündüz çalışılarak hazırladığı bir film festivali. İçinde uzun metraj film yok, sadece kısa filme hizmet eden bir festival bu.

Türk kısa film tarihinde hangi festivale 156 film başvurdu da bunun 107 tanesi gösterime girdi. Üstelik de Marmaris’in 8 ayrı noktasında filmler 4 gün boyunca gösterildi. Bu da her filmin yaklaşık 30 – 32 kez gösterilmesi demek. Adana Altın Koza’da 44, Akdeniz Ülkeleri Festivali’nde 35, Antalya Altın Portakal’da Yerli 52, Yabancı 55 film gösterilmişti. Son gün de festivale katılan yönetmenlerin filmleri gösterildikten sonra yönetmenlerle söyleşi gerçekleştirildi, Marmaris’in televizyon kanalları için röportajlar yapıldı.

Türk kısa film tarihinde çok az festival vardır ki, kurmaca, canlandırma, deneysel ve belgesel dallarında toplam 47 finalist seçsin ve toplam 15 ödül versin. Bunu ancak artık gelenekselleşmiş büyük festivallerden birkaçı yapabildi.

Gösterimlerin yanı sıra görkemli açılış kortejinden, kısa filmcileri kaynaştırmak, tanıştırmak amacıyla plajda sucuk partisinden, mini bir Fatih Erkoç konserine, tekne gezisinden kaliteli bir ödül törenine kadar güzel geçen bir festival yapıldı.

Uluslararası katılımın gelecek yıllarda artarak, kısa film atölyelerinin ve söyleşilerinin düzenleneceği Marmaris Kısa Film Festivali ileride adından sıkça söz ettirecek, kısa filmcilerin her yıl uğrak durağı olarak gidecek büyüyeceğe benziyor. Bu festivale dikkat edip film göndermeyi unutmayınız.

(01 Ekim 2014)

Hayri Çölaşan
Sinema Yazarı
http://www.kameraarkasi.org