Film Yönetmenliği Kampı

Geleceğin Yıldızları’nın düzenlediği film yönetmenliği kampından bu hafta döndüm. Bu 15 günlük kamp süresince oldukça eğlendim, bir o kadar da öğrendim ve tecrübe kazandım. İleride sinemayı meslek olarak düşündüğüm için benim için iyi bir deneyim oldu.

Geleceğin Yıldızları her yaz 13 – 16 yaş arasındaki gençlere Uludağ’da 15 gün bu kampı sunuyor, bu süre içerisinde 1 gün film eğitimi veriliyor, ikinci gün gruplar kuruluyor, senaryolar yazılıyor ve her grup kendi filmini koçların yardımıyla çekmeye başlıyor. Kampın bir güzel yanı ise koçlarımızın genç ve her an bizlerle birlikte olmaları hatta filmlerimizde rol bile almalarıydı. Bu durum bizim ortamı daha çok sevmemizi sağladı ve bu kamp boyunca film çekmenin o kadar da kolay bir şey olmadığını anladım. Uzun metrajlı filmler de kimbilir ne zorluklarla çekiliyordur. Artık film izlerken eskisinden daha objektif bakıyorum ve filmlerde çalışan insanların emeklerini de göz ardı etmiyorum.

Yaptığımız filmler bittikten sonra ise bir gala gecesi düzenlendi. Öyle bir ortam vardı ki kendimizi Oscar törenine gider gibi hissettik. Yere kırmızı halı serilmişti, herkes en şık kıyafetlerini giymişti ve salona girerken Geleceğin Yıldızları’nın diğer aktivitelerine giden kampçılar tarafından coşkuyla karşılandık. Geleceğin Yıldızları’nın aynı zamanda İngilizce, Fiziksel Gelişim ve Uluslararası İlişkiler kampları da var.

Gala gecesinde 4 grup olarak yarışıldı ve diğer aktivitelere giden kampçılar filmlerimizi oyladı. Yarışmayı kazanamadık, birinci ise Geçmişe Dair adlı psikolojik bir filmdi ama En İyi Görüntü ödülünü de bizim grup aldı. Bu kampın esas amacı ödül almak değil, takım çalışmasını öğretmekti, bunu da başardığına inanıyorum.

Sadece film çekmekle yetinmedik, Bursa gezisi yaptık, sinemaya gittik, İskender Kebap yedik, bowling oynadık, ayrıca akşamları da kampçılar için disko düzenlendi. Kampımızın baş koçu olan Olgu Baran Kubilay son kısa metrajlı filmi olan Hayal’de türban konusunu bir solcunun gözünden anlatmıştı. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla çekilen Hayal başarılı bir kısa filmdi, umarım ileride bizler de böyle işler yapabiliriz.

Bu arada şu sıcak günlerde güzel bir Uludağ havası da iyi geldi, orada kazakla geziyordum İstanbul’a vardığımda da bunaltıcı bir havayla karşılaşmak beni üzdü. Akşamüstünden önce dışarı çıkamıyorum, yine soğuk sinema salonlarına başlayacağım gibi görünüyor.

13 – 16 yaşlarında sinemaya meraklı arkadaşlarım gelecek yaz bu kampı kaçırmasın derim.

(03 Ağustos 2008)

Emir Batuş

“Film Yönetmenliği Kampı” üzerine 4 yorum

  1. Sevgili Emir,

    Öncelikle kampın iyi geçmiş olmasına çok sevindim. Artık bir filmi izlerken arkasındaki insanları düşünmek gerektiğinin de farkında olman ayrıca iyi bir şey.

    Yazını da çok beğendim. Ancak senden birkaç şeyi hatırlamanı rica edeceğim. O da yaptığımız işin ne kadar önemli olduğu. Belki bugün uykusuz birkaç gece ve amatör birkaç filmden ibaret yaptığımız. Ne yazık ki ülkemizde sinema yeterince ön plâna çıkan (daha doğrusu yerli sinema) bir SANAT dalı değil. Çoğu insan izlediğini eğlence olarak görüyor, ancak yaptığımız her filmde, aklımızda, etrafımızda olanları yansıtıyoruz; zaman zaman güldürüyor zaman zaman eleştiriyoruz. Ancak ne olursa olsun, birşeyler yapılması gerektiğine dair küçük bir mesaj veriyoruz.

    Medya veya başka bir tabirle basının sadece gazete ve birkaç kanalın haber programıyla ön plâna çıktığı bir ülkedeyiz. Belki bilirsin, eskiden haberler sinemalarda yayınlanır, haberlerden sonra konuyla ilgili çekilmiş bir film gösterilirdi. Filmlerin birşeyi değiştirdiği dönem şimdi kapandı gibi gözüküyor.

    Peki Olgu Baran Kubilay’ın filmini kaç kişi izleyebildi? Hangi kanalda yayınlandı? Hangi gazetede “bu çok güzel bir film” veya “bu önemli bir film” diye haber çıktı?

    Çok güzel bir 15 gündü. Umut verici bir kamptı. Ancak bu noktadan sonra yaptıklarımızı bilip onları ileriye götürmek bizim görevimiz. Filmi bir sanat olarak geliştirmek bizim işimiz.

    Seneye görüşmek umuduyla.

    Emre Saraç

  2. Emir Bey,
    Ben geleceğim için sinemayı düşünüyorum ve benim karakterime ve yeteneklerime en yakışanı film yönetmenliği. Eğer bu kampa katılmak için nereye ve nasıl başvurulucağını yazarsanız katılmaktan onur duyarım.

  3. Geleceğin Yıldızları Yaz Kampı telefon numarası 0216 345 81 00. Her yaz düzenlenmektedir.

Yorumlar kapalı.