Kılıbık

Çilingir Sofrası (Sadi Bey’in Facebook Günlükleri):

İlk darbeyi sevdiğimiz şarkıları reklâmlara alet ederek şarkıcı ve besteciler yaptı, şu sıra bizimkiler sevdiğimiz “Kara Murat”, “Karakomik Filmler” ve “G.O.R.A.” filmlerinin karakterlerini reklâmlarda kullanarak 2. darbeyi vuruyorlar, yarın öbür gün pekala tiyatrocular da “Lüküs Hayat”, “Bir Delinin Hatıra Defteri”, vs. gibi ünlü oyunları reklâm malzemesi yaparak 3. darbeyi vurabilirler. (24 Kasım 2020)

Öğlen öğlen bir özlü söz icat ettim: Kılıbık erkek yoktur, onlar hanımları kazak olduğundan öyle görünür. (22 Kasım 2020)

Bakın ben size sabah sabah bir şey söyleyeyim: Söyleyen kişi söylediğinin yalan olduğunu biliyorsa o yalan değildir, doğruyalandır. Yarın öbür gün birileri yalan olduğunu söylerse, adam “Hayır efendim, o sizin yalanınız, ben yalan olduğunu bilerek söylediğim için o sözüm doğrudur.” dese yeridir. Kabahat söyleyen adamda değildir, onu doğruyalayanlardadır, pardon doğrulayanlardadır. (23 Kasım 2020)

“Kamera Arkası” ifadesi doğrudan sinema filmlerini çağrıştırdığından sinema programına bu adı koymaları ve logo olarak da 16 mm.lik film göstericisini seçmeleri çok isabetli olmuş. Gelgelelim programın hemen hemen yarısında yayınlandıkları kanalın dizi filmlerinin kamera arkası görüntülerini ve oyuncularla yapılan röportajları göstermeleri, dizilere reklâm yapılıyor izlenimi veriyor. Bir de kadın oyuncuya kadın dış sesiyle “Bir dizide hangi kötü adamı oynamak istersiniz?” diye sorulunca programdan koptum ve izlemeyi bıraktım. Anladığım kadarıyla görsel sektörüyle ilgilenenler salgını bahane ederek salonda film gösteren sinema sektörünü öldürmeye niyetlenmişler. Yemek programları ve sosyal medyada yayınlanan günlük canlı yayınlar, vs., yakında dizi sektörünü de çökertecek, bakalım o zaman ne yapacaksınız? (28 Kasım 2020)

Profesöre göre her yer “full dolu”ymuş. “Her yer full” veya “Her yer dolu” dese yeterli olacak ancak sanırım “Her yer dolu dolu” demek istiyor. (29 Kasım 2020)

Murat Karahan, Çalar Saat Programı’nda Şekip Ayhan Özışık’ın “Senede Bir Gün” adlı şarkısını Yeşilçam sinemamızdan fotoğraflar eşliğinde yorumluyor. Sinemamızda bu şarkı ve adı kullanılarak yapılan 3 adet “Senede Bir Gün” filminden tek fotoğraf yok. Böyle işlerde bilen kişilere en azından bir telefon etseniz derim. Geçen gün TRT Müzik’te Yavuz Bingöl’ün programında da TV.de ilk kez gördüğüm bir sarışın bayan türkücü, ünlü Tokat türküsünü “Fistan aldım en tazesi* onyediye” şeklinde okuyordu, orada da TV.ye ilk kez çıkanları türkü uzmanlarına dinletseniz iyi olur. (*endazesi) (03 Aralık 2020)

Çalar Saat bugün de, az önce Mehmet Taneri’nin yorumuyla “O güzel yıllara yolculuk” başlığıyla “Bir Zamanlar Ne Çok Severdim” şarkısını yayınlayarak nostaljik takıldı. Şarkıya eşlik eden görüntülerin Kartal Tibet ile Filiz Akın’ın oynadığı “Ömrümce Aradım” adlı filmden alındığını belirtmişler. Dün yaptığımız gibi buraya yine küçük bir not düşmemiz gerekiyor, çünkü fotoğrafların alındığı filmin adı “Ömrümce Aradım” değil, “Ömrümce Unutamadım”dır. (04 Aralık 2020)

Oyuncu takma ad kullanarak meşhur oluyor. Anne oğluna hayran olduğu o oyuncunun adını koyuyor. Yıllar geçiyor, çocuk büyüyor ve bir festivalde karşılaşıyorlar. Çocuk gülerek “Gerçek Engin İnanır benim” diye espri yapıyor; oyuncu diyecek bir şey bulamıyor, çünkü çocuk haklı. (05 Aralık 2020)

Az önce Yavuz Bingöl’ün TRT Müzik’te yayınlanan tekrar programında popüler kültürümdeki kıymetli bir bilgiyi daha düzeltme imkânına kavuştum. Değerli Söz yazarı Ahmet Selçuk İlkan’ın yazmış olduğu popüler oyunhavasıvari şarkının nakaratı “Ooo mastika mastika, sigarası mastika” imiş, yıllardır “Ooo mastika mastika, sigarası Marlbora” olarak yanlış biliyormuşum. (09 Aralık 2020)

“Bunlar kesin kat’i sonuçlar olduğu için…” Profesör böyle diyor. Eski Türkiye’de “Bunlar kesin sonuçlar olduğu için…” veya “Bunlar kat’i sonuçlar olduğu için…” denirdi. (13 Aralık 2020)

Dün ve bugün yapılan ve medyada dolaşan açıklamalara göre % 99’u Müslüman olan bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı’ca haram olduğu belirtilen Milli Piyango biletlerinin % 77’si satılmış. Al sana kafa karıştıran bir soru: Resmen haram olduğu açıklanan bir şey nasıl milli oluyor? (16 Aralık 2020)

Hafızamın bir köşesi daha yara aldı: Ünlü türkünün TRT Müzik’te Yavuz Bingöl programında yayınlanan Yeni Türkiye versiyonu: “Kadifeden kesesi, kahveden gelir sesi; oturmuş sazını da çalar ciğerimin köşesi.” (16 Aralık 2020)

Münirciğim hadi gözümüz aydın, 65+’lar için konulan sokağa çıkma kısıtlamasını delmenin yolunu buldum. Saçlarımızı boyayıp sarkan gıdımızı atkı sararak kapatırsak pekâlâ -65 oluyoruz. Ahmet saç fukarası olduğundan bu sistem maalesef ona uygulanamıyor. Gelgelelim erkeklerde saç boyamasına karşı olduğum için ben de oturayım oturduğum yerde. (18 Aralık 2020)

(06 Nisan 2021)

Sadi Çilingir

sadicilingir@sadibey.com